21 °C

След убийството на Ултрон - умря ли последната надежда за завръщането на черния лешояд у нас

Ще успеят ли българските еколози да върнат у нас защитения вид черен лешояд, след като стана ясно, че представител на ценните птици е убит от бракониер - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира Христо Пешев от Фонда за дивата природа и фауна.

Това е огромна птица, по-голяма от пуйка и е нормално човек, който има разрешително за пушка, да може да я различи, обясни Пешев.

Лешоядът Ултрон е убит в в края на март, но еколозите не са разкрили това веднага заради следствието, което се води.

Вярвам, че разкриването на извършителя зависи от волята на разследващите до голяма степен. Всички лешояди са снабдени с джипиес предавател и в момента, в който птицата пада, ние разбираме, че нещо се е случило. След по-малко от час човек веднага е бил на мястото, обясни Пешев.

Той допълни, че лешоядите излитат много трудно от малки места, веднага може да се познае, ако нещо нередно се случва с птицата. Освен това, джипиес предавателят показва температурата и всяко движение на птицата.

Черният лешояд е много рядък вид птица, на Балканите са останали няколко двойки, повечето в Гърция. В България няма нито една.

Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: Самите лешояди са много ценни, те премахват труповете в природата, но освен това са много редки птици и много хора идват да ги снимат в България. В Източните Родопи има много укрития за фотографи, които идват да снимат лешояди, прелитащи от Гърция. Така че освен, екологичната им функция, може да имат и икономическа такава, в туризма.

Черните лешояди са едър вид, който открива умрели животни и се храни с тях, никога не ловува, не убива други животни, подчерта Пешев.

Досега от Фонда за дивата природа и фауна са пуснали 20 лешояда и се надяват тази година да пуснат още.

Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: Много трудно се намират такива птици, трудно се печели доверието на хората, които да ни ги дадат. Преди две седмици пуснахме други птици във Врачанския Балкан и те се чувстват добре до момента. Надявам се черните лешояди за напред да се увеличат.

Новините около белоглавите лешояди обаче са лоши, заради голямото тровене в Искърското дефиле миналата година. Тази година обаче вече има птици с малки, особено в Кресненското дефиле, допълни екологът.

https://news.bnt.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини