Митрополит Николай положи основния камък на нова църква в Кърджали, храм се въздига в манастира „Св.Йоан Предтеча”

    Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай положи основния камък на нова църква в манастирският комплекс „Св.Йоан Предтеча”. Храмът ще се нарича „Света Великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов”. Той ще се намира в новата част на комплекса , където е Неделното училище. Църквата ще бъде кръстокуполна ,триабсидна. Камъкът бе положен там,където ще бъде олтарът на храма. Владиката не само положи камъка, но и го зазида в бетонна циста, заедно с послание към бъдните поколения. То бе подписано освен от митрополит Николай и от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,  областният управител Никола Чанев и археологът-проучвател проф.Николай Овчаров.

      Със съграждането на храма се започва велико дело. Той е Божия  новозаветен кораб на нашето спасение. Той няма да претърпи корабокрушение, защото негов кормчия е Исус Христос. В него ще се срещнем с вечността. Храмът е небето на земята. Това заяви във проповедта си към събралите се миряни дядо Николай.

      Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат с камбанен звън от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев,  командващия бригадата „Специални сили”,бригаден генерал Явор Матеев,  директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков и проф.Николай Овчаров, проучил комплекса „Св.Йоан Предтеча”

      Плавдивският владика отслужи празнична литургия.Той призова Господ да благослови християните в Кърджали. Да дари със нерушимост темелите на новия храм. Заедно с кърджалийци извършваме богоугодно чинопоследование. Посланието, което подписахме е в два екземпляра.Единият полагаме в стъкленица с кръст в цистата. Другият остава за митрополията, поясни дядо Николай. Той отдели специално внимание на мисията на свети Йоан Предтеча, патрон на манастирския комплекс. Виждам в него силно въздействащ на бога човек. Бил е в целия си живот изповедник на вярата, подчерта Негово Високопреосвещенство. Щастие е за нас, че имаме в Кърджали такъв величествен манастир, посветен на св.Йоан Кръстител, каза още владиката.

      Дядо Николай се спря специално на приноса на проф.Николай Овчаров, енорийският свещеник отец Николай, премиерът Бойко Борисов,председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за развитието на манастира в духовно средище за региона.

     Негово Високопреосвещенство посочи, че тези хора имат голям принос не само за изграждане на храм от тухли и камък, но за въздигането на църквата в Кърджали , като средище на духовността.  Днес най-радостни в Кърджали са децата, които ще черпят от богопознанието и вярата. Най-силното лекарство срещу вируса на века е божията църква, посочи дядо Николай.

      Християните на Кърджали посрещнаха с овации богоугодното дело. Светата литургия завърши със заря. Бяха пуснати гълъби и балони с каноничния бял цвят.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Минас
      1 0
      19:22, 25 май 2020
      Искам да питам митрополитът Кольо тая църква стенописи ще има ли, или ще бъде тапецирана по неговия почин?

    Още новини

    Последни новини