Прокурори на среща с църковен настоятел от храма „Успение Богородично“ по повод разкрита кражба от кутия за дарения

Изпълняващият функцията окръжен прокурор на гр. Кърджали - Желязко Стефанов и районният прокурор - Гергана Колева се срещнаха и разговаряха с Кузман Димов – член на църковното настоятелство на православен храм „Успение Богородично“ в гр. Кърджали, като го информираха за предприетите от правоохранителните органи действия по бързото разкриване на кражба от църквата.

На 14.05.2020 г., под надзора на Районна прокуратура – Кърджали, е започнало разследване по досъдебно производство за извършена кражба от храма. В хода на разследването е повдигнато обвинение на Филип О., на 35 г., за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 28, ал. 1 от Наказателния кодекс, за това, че на 14.05.2020 г., в гр. Кърджали, е отнел чужди движими вещи – пари в размер на 150 лева – от владението на отец Боян Саръев, материално-отговорно лице при храм „Успение Богородично“, гр. Кърджали, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно, в немаловажни случаи.

В хода на разследването е извършено претърсване и изземване в автомобила, ползван от обвиняемия, при което е намерена и иззета сумата – предмет на кражбата. Установено е, че парите били оставени в кутия за дарения в храма. Обвиняемият Филип О. влязъл в църквата и отнел сумата. През това време свещеникът бил на служба в параклиса към храма. Подаден е бил сигнал в полицията и няколко часа по-късно обвиняемият е задържан. Установени са и други доказателства за авторството на престъплението, като в момента се извършват допълнителни процесуално-следствени действия.

На 15.05.2020 г., обвиняемият е задържан за срок до 72 ч. с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес, 18.05.2020  г., с определение на Районен съд – Кърджали, спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Филип О. е осъждан и за кражба от храм в гр. Сандански през 2019 г., заради което сега е обвинен за кражба в условията на повторност. Настоящото деяние е извършено в условията на изпитателния срок по предходната присъда.

https://www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини