Детските градини остават затворени. Преглед на печата

Темата COVID-19 все така остава най-широко отразяваната във всекидневниците.

"Най-много нови болни са регистрирани в Благоевградска област - 15 души, поради установеното огнище в село Осина, община Сатовча, съобщиха тази сутрин от Националния оперативен щаб. В същата област са 4 от 5-те нови случая на заразени деца в страната.Кметът на община Саточва Арбен Мименов, цитиран от БНР, заяви, че заразените в Осина са вече 23-ма. "23-ма има в момента официално и ако не се локализира - не ни дават право ние да издаваме заповеди за карантина, аз съм притеснен за селото Осина, за общината и за цялата околия. Те си пътуват хората до Гоце Делчев, по магазини, навсякъде. Кой е застрахован?" В инфекциозното отделение на общинската болница в Гоце Делчев са настанени 7 души. Над 30 жители на Осина са под карантина. Към момента няма решение за карантиниране на селото, въпреки че кметът на Сатовча настоява то да бъде изолирано. Първите десет случая на хора, дали положителни проби с PCR тестове в село Осина, бяха регистрирани преди три дни. От изследваните след това контактни лица има нови заразени. Положителни Covid-тестове са регистрирани и в съседни населени места. Масовото изследване на екипи от РЗИ-Благоевград в района продължава. Лекари алармират, че има опасност от пренос на коронавируса, тъй като част от хората от района на Осина са се преместили в жилищата си в Гоце Делчев от страх да не се заразят. "Огнището в село Осина, община Сатовча, е семейно - в три къщи на една улица, наблюдаваме го много внимателно от 2 седмици, когато са потвърдени 10 случая, четирима са в болницата в Гоце Делчев в добро състояние", разказа на брифинг днес д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград. Новопотвърдените в събота 13 случая са контактни на първото семейство, живеят на една улица, поставени са под карантина. "Всички са в добро състояние, сред тях има пет деца. Държим връзка с кметовете на общината и селото, връчени са предписания за дезинфекция. Обществените места като магазини и други, са осигурени с предпазни средства, органите на МВР следят за карантината, но хората са дисциплинирани и я спазват", каза още д-р Калоянов. Той разказа, че положителните проби в селото са констатирани след завръщане преди три седмици на онкоболна жена след лечение в столичната болница "Св. Иван Рилски". Жената е починала, но преди това е заразила медицинска сестра от селото, която е настанена в МБАЛ-Гоце Делчев в добро състояние. Калоянов беше категоричен, че към момента не се налага карантинирането на цялото село. Междувременно положителна проба за коронавирус е била потвърдена в старчески дом в благоевградския квартал "Струма". Това е съобщил пред Нова ТВ кметът на града Румен Томов. Мъжът от Симитли е бил транспортиран до болница, но е върнат обратно, защото според правилата не можело да бъде приет, тъй като нямал симптоми..." - в. "Сега".

"Детските градини остават затворени докато нямаме достатъчно опит от разхлабването на мерките, какво ще стане с ръста на заболеваемост и с нашата здравна система. Това каза пред бТВ ген. Венцислав Мутафчийски в интервю, в което отговаря на въпроси, зададени от деца. Той заяви, че много надява коронавирусът да свърши скоро, но засега трябва да се научим да живеем с него. Запитан от хлапетата кога ще прогнозира да се отворят детските градини ген. Мутафчийски посочи, че вече има известни практики по света и щабът внимателно следи нещата. Той припомни изказването на здравния министър Кирил Ананиев, който по-рано днес заяви, че до две седмици ще има решение по въпроса. "В момента отварянето на детските градини е опасно", каза ген. Мутафчийски и добави: Трябва да изчакаме да видим в Германия и Дания какво се случва след разхлабването на мерките и след това да се предприемат нови. Малчуганите го попитаха дали го е страх от вируса. "И мен ме е страх, няма човек, който да не го е страх. Само децата не трябва да ги е страх", посочи той и изрази съжаление, че децата са подложени на това изпитание. Ген. Мутафчийски отново посочи, че дали пандемията ще приключи скоро зависи освен от властите, но и от всички нас - дали сега ще покажем самодисциплина или ще изпаднем в плен на хедонизма. По отношение на спорта ген. Мутафчийски заяви, че в момента се изработва механизъм, по който да започне тренировъчният процес във футбола. Много внимателно ще проследим как се организира Бундеслигата - какъв е начинът на тестуване на футболистите, какъв е пропускателният режим, охраната, каза още той. Той бе категоричен, че успехът на България в борбата със заразата до този момент се дължи на факта, че ограничителните мерки бяха наложени рано и в разумен процес. "Сега хората имат изработен известен рефлекс - знаят, че трябва да пазят възрастните, че не трябва да пипат насам-натам, че трябва да слагат маска в магазина. Отделно, сега здравната ни система е доста по-подготвена", заяви ген. Мутафчийски. В кои дрехи се чувства по-добре го попитаха още децата. В лекарските си дрехи, защото съм в свои води, отговори той и добави: По стечение на обстоятелствата съм военен лекар и генерал, и се гордея с това. Но сега в момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар, защото ръководя щаба." - в. "Стандарт".

"Всеки, който отпътува на ваканция в чужбина, след това ще трябва да остане под карантина 14 дни. Въпреки падането на извънредното положение, мярката остава в сила. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред Нова телевизия. Той обясни, че заплахата все още не е преминала. "Никой не може да каже кога ще е пикът на заболяването", каза Ананиев. Запитан за здравните карти, които ще иска Гърция от туристите и дали България обмисля същото, Ананиев каза, че се водят разговори с ЕК. "До този момент не сме стигнали до решение", допълни министърът. Бонусите за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 остават и след отпадането на извънредното положение, увери още Кирил Ананиев. Той обясни, че за месец март тези суми са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 души. Започва постепенно отваряне на спортовете на закрито. Това ще стане при спазване на всички правила. "Спортният министър Красен Кралев е изготвил стратегия за възобновяване на тренировките на футболистите. За да се възобнови първенството ни от 5 или от 12 юни, футболистите трябва да започнат тренировки поне 2-3 седмици преди това", заяви Кирил Ананиев. Засега сватбите, баловете и кръщенетата остават забранени. А решение дали и кога ще се отворят детските градини и ясли у нас може да има най-рано след 2 седмици..." - в. "Труд".

"Започва постепенно отваряне на спортовете на закрито. Това ще стане при спазване на всички правила, посочи здравният министър Кирил Ананиев. "Спортният министър Красен Кралев е изготвил стратегия за възобновяване на тренировките на футболистите. За да се възобнови първенството ни от 5 или от 12 юни, футболистите трябва да започнат тренировки поне 2-3 седмици преди това", допълни министърът. Както е известно, вече има изявено желание от страна и на Красен Кралев футболният ни шампионат да стартира най-рано на 5 юни. Дали ще се доиграва в пълния му формат, засега никой не може да каже..." - в. "Стандарт".

В първия ден от седмицата вестниците проследяват и конфликтната ситуация между Вежди Рашидов и министъра на културата Боил Банов.

"Бившият министър на културата Вежди Рашидов съжалява за това, че преди време е номинирал сегашния министър на културата Боил Банов. В сутрешния блок на БНТ Рашидов изтъкна, че от дълго време наблюдава как Министерството на културата се е превърнало в Министерство на театрите, не защитава държавните интереси, не защитава функциите на Червената къща и не прави нищо с галерията "Квадрат 500". Рашидов заяви, че смята да проведе разговор с премиера Борисов за оставката на Боил Банов, но решението дали да има смяна в министерството, ще е на министър-председателя. Вежди иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата, и главно на "Червената къща": "Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей." Известно е, че бившият културен министър отдавна го стяга чепикът на тема Центъра за култура и дебат "Червената къща", като неотдавна успя да изгони фондацията оттам. Очевидно обаче пак не е доволен, макар че в момента домът на Андрей Николов се стопанисва от държавата в лицето на НХГ. Рашидов остро възрази срещу определянето на свободните творци като "маргинали". "Маргиналите са най-големите двигатели на световната култура", каза той. Свободните професии в културата са онази машина, заради която има културни институции", изтъкна Рашидов. Междувременно той формулира пред водещия Георги Любенов и безсмислицата "Културата е каприз на лукса" (та дори го повтори и два пъти). Председателят на парламентарната комисия по култура и медии коментира още пред БНТ, че напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. "Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов. Под "по-широк спектър" бившият културен министър разбира главно своите колеги художници и скулптори." - в. "Сега".

"Откритата атака срещу министъра на културата Боил Банов, подета днес от Вежди Рашидов, предизвика независимия сектор да излезе с позиция. Свободните артисти се опасяват, че непремерените изказвания на Рашидов по БНТ целят "да противопоставят едни гилдии на други". "Министерството на културата се е превърнало в министерство на театъра", е оценката на Рашидов за работата на наследника му на поста. Банов бил театрален режисьор и сега загърбвал проблемите на художниците и скулпторите. "Културната политика е преклонение и подкрепа на големите творци... Културните институции са създадени заради тях", е друго заключение, споделено от Рашидов, който е председател на парламентарната комисия за култура и медии. По този повод културологът проф. Александър Кьосев коментира днес в социалните мрежи: Вежди Рашидов не разбира нищо от музика, литература, кино, танц, театър, публично изкуство: той едва ли познава културната продукция на някой сериозен творец, извън гилдията на художниците и скулпторите. Да не говорим за пълното пренебрегване на културни индустрии, дигитални платформи за култура, списания, книгоиздаване, за развитие на публики, за читалища, библиотеки, културни организации и екипи, младежки култури, за местни културни инициативи и пр."

В позицията си до медиите свободните артисти отбелязват, че в последните два месеца те са изработили пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност. "Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други. Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки", се заявява в позицията. Свободните артисти призовават правителството да се вслуша в препоръките на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството..." - в. "Дневник".

Вестниците в понеделник цитират и новия шеф на СЕМ Бетина Жотева, според която е необходим закон за фалшивите новини.

"Според новоизбраната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева у нас са необходими законови мерки за борба с фалшивите новини. Това свое мнение тя изрази в интервю за Нова телевизия. Тя разказа и какви са проблемите на регулатора. "Административният капацитет и технологичните възможности на СЕМ са "на Кота 0"..." - в. "Стандарт".

"Необходими са законови промени срещу фалшивите новини". Това заяви пред Нова ТВ новият председател на СЕМ Бетина Жотева. Тя разказа и какви са проблемите на регулатора. "Административният капацитет и технологичните възможности на СЕМ са "на Кота 0". Хората, които работят в него, буквално изнемогват. Основната част работят в мониторинга. Повечето от тях са в пенсионна възраст", допълни новия председател на Съвета. По думите ѝ младите хора, които постъпват на работа в СЕМ, напускат много бързо заради ниското заплащане. Жотева допълни, че в регулатора пристигат непрекъснато сигнали от граждани за език на омразата и неверни данни. 90% от тях обаче са за интернет медии, над които Съветът за електронни медии няма контрол." - в. "24 часа"

Във фокуса на медийното внимание е и заявката на Тити Папазов да поеме раководството на футболния клуб "Левски".

"Тити Папазов даде дълго интервю за Дарик и dsport, в което заяви, че неговото лично мнение е, че Павел Колев и треньорският щаб на "сините" трябва да останат в клуба. Папазов разкри, че има подкрепа от Валентин Златев, но тя в никакъв случай не е финансова, а само морална. "Никъде не съм казал, че ще дойдат утре акциите. Казах, че ще бъдат изпратени утре. Колко време ще пътуват, не знам. Като стигнат и като приключат всички процедури може да коментираме", започна Папазов. "За спортно-техническото ръководство. Какво се случва с него? Има правила, има действащ надзорен съвет. Обявена е датата 14 май, днес е 10 май. Тези хора изпълняват един морален акт. Подаването на оставки е морален акт. Те изстрадаха много в тези месеци. Аз лично мога да коментирам като човек, смятам, че тези хора страдаха. И смятам, че те заслужават да спечелят Купата. Имат огромни шансове, а за да има такива шансове Левски в момента се дължи на тяхната работа. Всички сини фенове, а те са милиони, ще останат с много противоречиви мнения за хора, които добре си вършеха работата. Би се приело като дезертьорство у феновете, така смятам. Надявам се двата оставащи мача за Купата да бъдат успешни и Левски за първи път от доста време да сложи купа във витрината си. Тези треньори го заслужават. Има надзорен съвет, който трябва да приеме оставките. Тъй като не съм запознат юридически не искам да коментирам нероден Петко", каза още Тити. "Дали ще остана треньор на Левски-Лукойл? Не желая да отговарям на въпроси в бъдещето - баскетболното първенство ще започне октомври."..." - в."Стандарт".

"Васил Божков ще даде акциите на "Левски" на баскетболния треньор Константин Папазов. Това обяви наставникът на баскетболния тим на сините, като е получил уверение от бизнесмена и приближения до него Георги Попов, който държи близо 87% от клуба. "Голямата новина е, че господин Божков и господин Попов няма да фалират "Левски". Ще бъдат изпратени акциите и няма да възпрепятстват по никакъв начин оцеляването на "Левски", обяви Папазов в предаването "120 минути" по Би Ти Ви. Папазов благодари на двамата "от името на всички, които обичат "Левски". В началото на седмицата той изрази желание да стане приносител на акциите след разговор с Божков. "Господин Божков е безспорно най-добрият от тези, които са управлявали", добави баскетболният треньор. Папазов нарече себе си "лост за оцеляването на "Левски". По повод физическото предаване на акциите на клуба, те ще бъдат изпратени на Папазов: "Господин Божков днес на обяд ми се обади и каза: "Тити, виждам те, че много искаш. Изпращам ги утре по DHL и ще те намери човек". "Аз съм човекът с най-продължително участие в управлението на българския спорт. "Левски" ще го има и ще бъде първият клуб с нов начин на финансиране и нов начин на управление", каза Папазов. "Това е тема на следващ разговор", каза Папазов на въпрос кой ще осигурява издръжката на клуба. "Това е моя отговорност". Бизнесменът с интереси в хазарта е извън България от края на януари. Той има повдигнати 11 обвинения от прокуратурата, сред които за ръководене на организирана престъпна група, убийства и изнасилвания. Според властите Божков се укрива, а по думите му "никой не го е търсил", като е заминал за Дубай по работа. През седмицата Божков обвини премиера Бойко Борисов за унищожението на "Левски" малко след като беше наречен от него "бивш собственик"..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини