12 °C

Разрешителни за нови 236 сгради! Кърджали отново сред водещите в жилищното строителство

Новото строителство на жилища в България се забавя, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за издадените през първото тримесечие разрешителни за строеж и за започнатите нови сгради.

Броят на издадените за периода януари-март 2020 г. разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличава с 8,7% на годишна база до 1 351, но е за по-малко жилища (спадът достига 19,3% до 6 317 жилища) с по-малка разгъната застроена площ (РЗП) – тя намалява с 21% домалко под 815 300 кв.м.

Това предполага, че са издавани повече разрешителни за еднофамилни къщи – тенденция, която беше видима при предишната криза.

Що се отнася до започнатите жилищни сгради и жилища, те също са по-малко, показват данните. През първото тримесечие е започнато строителството на 847 нови жилищни сгради с 4 454 жилища в тях, основно концентрирани в най-големите градове спрямо 871 сгради с 4 481 жилища в тях година по-рано.

Новото строителство на административни сгради също се забавя. През първото тримесечие са издадени разрешителни за строеж на 22 административни сгради с площ малко под 64 200 кв.м, най-вече концентрирани в област Пловдив, спрямо 28 сгради с над 67 400 кв.м площ през първото тримесечие на 2019 г.

Що се отнася до започнатото строителство на административни сгради, през първото тримесечие е стартирал строежът на 12 с малко над 4 800 кв.м РЗП спрямо 17 с над 30 700 кв.м РЗП година по-рано.

Намалява и строителството на индустриални сгради. През първото тримесечие на годината са издадени 883 разрешителни за 472 160 кв.м спрямо 1 149 с площ над 560 200 кв.м през първото тримесечие на миналата година. Започнати са 545 сгради с площ над 510 хил. кв.м спрямо 644 с площ 573 хил. кв.м година по-рано.

През първите три месеца на тази година най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) - 227, Пловдив - 201, Варна - 153, София - 113, и Бургас - 87.

Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 2512, Пловдив - 701, Варна - 680, Бургас - 676, и Кърджали - 236.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 146 жилищни и 70 други сгради; София (столица) - 136 жилищни, 4 административни и 22 други сгради; Стара Загора - 52 жилищни и 76 други сгради; Бургас - 94 жилищни и 32 други сгради; Варна - 76 жилищни и 18 други сгради.

https://www.investor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини