Социалната изолация е вредна за здравето като тютюнопушенето и затлъстяването

Социалната изолация заради пандемията от новия коронавирус е вредна за здравето и е сравнима с изпушването на 15 цигари дневно, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на британски учен и правителствен съветник.

Проучвания са установили, че социалната изолация повишава риска от смърт с 30 процента, подобно на затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма.

Поведенческият учен и професор по социална психология Стивън Райшър съветва британското правителство по въпросите с премахването на ограничителните мерки.

"Проблемът със социалната изолация е самата изолация. За хората е вредно да бъдат изолирани от останалите. Това може да се сравни с изпушването на 15 цигари на ден", предупреждава експертът. "Човешките същества са социални животни. За хората да бъдат свързани помежду си е изключително важно не само за психичното здраве, но и за физическото", допълва Райшър.

Предишно изследване на специалисти от университета "Бригам Йънг" в САЩ установи, че самотата може да е пагубна. Проучването показа, че индивиди, страдащи от липса на социални връзки (обективна и субективна социална изолация), са изложени на риск от преждевременна смърт. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    St
    Stefani
    0 0
    14:31, 4 май 2020
    И какво става ако така и така пушиш и пиеш и си в изолация
Последни новини