24 °C

Н.Пр.Айлин Секизкьок:Като първата жена посланик на Р Турция в София нося голяма отговорност

Голям интерес предизвика у нас назначението на посланик Айлин Секизкьок в началото на настоящата година. За първи път в историята на дипломатическите отношения между двете съседни държави Анкара изпрати дама на поста посланик в София. Любопитство породи и фактът, че непосредствено преди да встъпи в тази длъжност, тя е била заместник-ръководител на Главна дирекция „Сигурност и разузнаване“ към турското външно министерство (2015-2019 г.).

В интервю за редакцията на турски език на Радио България Н. Пр. Айлин Секизкьок коментира, че възприема избора да бъде посланик на своята страна в България като огромна чест и отговорност.

Мисията в София и българската държава заемат важно място в международните отношения на Турция

„Това е така както поради факта, че сме съседни страни и помежду ни съществуват здрави исторически връзки, така и заради наличието на наши сънародници тук. България е наш добър приятел, стабилен партньор и съсед − обяснява Айлин Секизкьок. − Ето защо, от самото начало на установяването на дипломатически взаимоотношения помежду ни много влиятелни и уважавани личности са били изпращани за посланици във вашата страна и това ми дава повод за гордост“.

Като първата жена на този пост нося голяма отговорност пред всички дами в професията – категорична е посланик Секизкьок.

„Колкото до работата ми в дирекцията по сигурност и разузнаване в министерството, трябва да се има предвид, че в Турция сигурността и най-вече борбата с тероризма са сфери с важно външно измерение. Международното сътрудничество е неотменима част от борбата с терористичните организации и затова Министерството на външните работи има важна роля в системата за управление, свързана със сигурността. Но аз съм не съм прецедент − в Турция жени-дипломати традиционно работят в областта на сигурността, дори са на преден план“.

Началото на мандата на Айлин Секизкьок съвпада с период на интензивно двустранно сътрудничество

Само ден след като тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, турският министър на външните работи Мевлют Чаушоглу дойде на официално посещение в София.

Последва кризата, предизвикана от решението на Турция да не задържа повече бежанци на своя територия и от струпването на мигранти на границата с Гърция. В търсене на пътища за намаляване на напрежението, премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в турската столица.

Разпространението на новия коронавирус пък наложи намирането в спешен порядък на поредица от решения, засягащи двете държави.

Какво показва тази динамика на двустранните отношения в последните месеци?

„Международната конюнктура се променя много бързо − казва посланик Секизкьок. − Навлизаме в нов период, изпълнен с неясноти, рискове и проблеми. И точно сега са ни нужни съседи, с които можем да развиваме стратегическо сътрудничество, да разчитаме един на друг и да се подкрепяме. В лицето на България ние намерихме партньор и двустранното ни сътрудничество навлезе в нов етап. В последните седмици посолството на Турция работи в непрекъснат контакт с българските институции. Всяка от двете страни прави всичко възможно да откликне на отправените от другата молби“.

Важно измерение има подкрепата на България за отношенията между Европейския съюз и Турция

„Турция никога не е губила стратегическата перспектива за пълноправно членство в ЕС. А България е от страните-членки, които ни подкрепят най-много. Благодарни сме на българското правителство за това. Турция приложи същия подход по отношение на членството на страната ви в НАТО“, изтъква Айлин Секизкьок.

Какво стана след като десетки хиляди мигранти се струпаха и преминаха границата на Турция с Гърция и какво постигна Анкара след посещението на президента Ердоган в Брюксел в началото на март?

„Тези събития предизвикаха раздвижване в ЕС. Мигрантите се бяха отправили към европейските страни и за да ги спре, съюзът потърси подновяване на диалога с Турция. Темата беше обсъдена на най-високо ниво. Възобновиха се усилията за намиране на решение, работата на техническо ниво продължава“, казва турският посланик и допълва: „Основното ни послание към ЕС е, че въпросът не бива да се схваща като състоящ се само от кризата със сирийските бежанци, а като възможност за ново начало в отношенията ни“.

Как кризата с Covid-19 се отрази на двустранното сътрудничество?

„Светът няма да е същият след коронавируса. Преживяваме труден момент със сериозна промяна на парадигмата в национален и международен план – отбелязва посланик Секизкьок. – Тази промяна поставя въпроса дали занапред в международните си отношения отделните страни ще следват по-национален и затворен подход или ще наблегнат на солидарността в борбата със заплахата, т.е. дали ще осъзнаят, че справянето поединично е невъзможно и ще се ориентират към по-тясно сътрудничество. България и Турция предпочетоха втория път. Показахме извънредно сътрудничество в извънредна ситуация“.

Айлин Секизкьок посочва и конкретни примери – осигуряването на кородор за преминаването на тировете и запазване на веригата от доставки, стояща в основата на икономиката. И още: 

„България изигра много важна роля за това – казва турският посланинк. – България направи и изключение като позволи и улесни транзитното преминаване за стотици хиляди турски граждани, които бяха принудени да се върнат от Европа, заради кризата с коронавируса. Това беше важен жест. Много сме благодарни. От своя страна, Турция позволи влизането и излизането в страната на българските шофьори на тирове, без подлагане на 14-дневна карантина. Още в началото на кризата изпратихме и медицински материали на България“.

Нарасналото доверие ще дава плодове и след края на кризата, вярва посланикът на Турция. По думите й, разработването на нови транспортни модели и осъзнаването на значението на железопътния транспорт, е една от възможностите, които извънредното положение ни предостави. 

По повод почитания на 23 април в съседна Турция Празник на националния суверенитет и децата в Турция, Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че всеки миг усеща в сградата на резиденцията духа на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който е работил тук като военен аташе през 1913-1914 г.

„Ататюрк е бил гений във военното дело, голям държавник и дипломат. Имал е много приятели в България, бил е обичан тук. Винаги е отдавал голямо значение на страната ви. Преживял е най-голямата си любов в София. Бих искала да вървя по неговия път. Да установя много близки връзки на всяко ниво и във всяка област. Щастлива съм, че срещам топло гостоприемство тук. Влюбена съм в София“, заключава посланик Айлин Секизкьок.

Радио България

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини