16 °C

Н.Пр.Айлин Секизкьок:Като първата жена посланик на Р Турция в София нося голяма отговорност

Голям интерес предизвика у нас назначението на посланик Айлин Секизкьок в началото на настоящата година. За първи път в историята на дипломатическите отношения между двете съседни държави Анкара изпрати дама на поста посланик в София. Любопитство породи и фактът, че непосредствено преди да встъпи в тази длъжност, тя е била заместник-ръководител на Главна дирекция „Сигурност и разузнаване“ към турското външно министерство (2015-2019 г.).

В интервю за редакцията на турски език на Радио България Н. Пр. Айлин Секизкьок коментира, че възприема избора да бъде посланик на своята страна в България като огромна чест и отговорност.

Мисията в София и българската държава заемат важно място в международните отношения на Турция

„Това е така както поради факта, че сме съседни страни и помежду ни съществуват здрави исторически връзки, така и заради наличието на наши сънародници тук. България е наш добър приятел, стабилен партньор и съсед − обяснява Айлин Секизкьок. − Ето защо, от самото начало на установяването на дипломатически взаимоотношения помежду ни много влиятелни и уважавани личности са били изпращани за посланици във вашата страна и това ми дава повод за гордост“.

Като първата жена на този пост нося голяма отговорност пред всички дами в професията – категорична е посланик Секизкьок.

„Колкото до работата ми в дирекцията по сигурност и разузнаване в министерството, трябва да се има предвид, че в Турция сигурността и най-вече борбата с тероризма са сфери с важно външно измерение. Международното сътрудничество е неотменима част от борбата с терористичните организации и затова Министерството на външните работи има важна роля в системата за управление, свързана със сигурността. Но аз съм не съм прецедент − в Турция жени-дипломати традиционно работят в областта на сигурността, дори са на преден план“.

Началото на мандата на Айлин Секизкьок съвпада с период на интензивно двустранно сътрудничество

Само ден след като тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, турският министър на външните работи Мевлют Чаушоглу дойде на официално посещение в София.

Последва кризата, предизвикана от решението на Турция да не задържа повече бежанци на своя територия и от струпването на мигранти на границата с Гърция. В търсене на пътища за намаляване на напрежението, премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в турската столица.

Разпространението на новия коронавирус пък наложи намирането в спешен порядък на поредица от решения, засягащи двете държави.

Какво показва тази динамика на двустранните отношения в последните месеци?

„Международната конюнктура се променя много бързо − казва посланик Секизкьок. − Навлизаме в нов период, изпълнен с неясноти, рискове и проблеми. И точно сега са ни нужни съседи, с които можем да развиваме стратегическо сътрудничество, да разчитаме един на друг и да се подкрепяме. В лицето на България ние намерихме партньор и двустранното ни сътрудничество навлезе в нов етап. В последните седмици посолството на Турция работи в непрекъснат контакт с българските институции. Всяка от двете страни прави всичко възможно да откликне на отправените от другата молби“.

Важно измерение има подкрепата на България за отношенията между Европейския съюз и Турция

„Турция никога не е губила стратегическата перспектива за пълноправно членство в ЕС. А България е от страните-членки, които ни подкрепят най-много. Благодарни сме на българското правителство за това. Турция приложи същия подход по отношение на членството на страната ви в НАТО“, изтъква Айлин Секизкьок.

Какво стана след като десетки хиляди мигранти се струпаха и преминаха границата на Турция с Гърция и какво постигна Анкара след посещението на президента Ердоган в Брюксел в началото на март?

„Тези събития предизвикаха раздвижване в ЕС. Мигрантите се бяха отправили към европейските страни и за да ги спре, съюзът потърси подновяване на диалога с Турция. Темата беше обсъдена на най-високо ниво. Възобновиха се усилията за намиране на решение, работата на техническо ниво продължава“, казва турският посланик и допълва: „Основното ни послание към ЕС е, че въпросът не бива да се схваща като състоящ се само от кризата със сирийските бежанци, а като възможност за ново начало в отношенията ни“.

Как кризата с Covid-19 се отрази на двустранното сътрудничество?

„Светът няма да е същият след коронавируса. Преживяваме труден момент със сериозна промяна на парадигмата в национален и международен план – отбелязва посланик Секизкьок. – Тази промяна поставя въпроса дали занапред в международните си отношения отделните страни ще следват по-национален и затворен подход или ще наблегнат на солидарността в борбата със заплахата, т.е. дали ще осъзнаят, че справянето поединично е невъзможно и ще се ориентират към по-тясно сътрудничество. България и Турция предпочетоха втория път. Показахме извънредно сътрудничество в извънредна ситуация“.

Айлин Секизкьок посочва и конкретни примери – осигуряването на кородор за преминаването на тировете и запазване на веригата от доставки, стояща в основата на икономиката. И още: 

„България изигра много важна роля за това – казва турският посланинк. – България направи и изключение като позволи и улесни транзитното преминаване за стотици хиляди турски граждани, които бяха принудени да се върнат от Европа, заради кризата с коронавируса. Това беше важен жест. Много сме благодарни. От своя страна, Турция позволи влизането и излизането в страната на българските шофьори на тирове, без подлагане на 14-дневна карантина. Още в началото на кризата изпратихме и медицински материали на България“.

Нарасналото доверие ще дава плодове и след края на кризата, вярва посланикът на Турция. По думите й, разработването на нови транспортни модели и осъзнаването на значението на железопътния транспорт, е една от възможностите, които извънредното положение ни предостави. 

По повод почитания на 23 април в съседна Турция Празник на националния суверенитет и децата в Турция, Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че всеки миг усеща в сградата на резиденцията духа на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който е работил тук като военен аташе през 1913-1914 г.

„Ататюрк е бил гений във военното дело, голям държавник и дипломат. Имал е много приятели в България, бил е обичан тук. Винаги е отдавал голямо значение на страната ви. Преживял е най-голямата си любов в София. Бих искала да вървя по неговия път. Да установя много близки връзки на всяко ниво и във всяка област. Щастлива съм, че срещам топло гостоприемство тук. Влюбена съм в София“, заключава посланик Айлин Секизкьок.

Радио България

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
07 юни 2020
Последни новини