Н.Пр.Айлин Секизкьок:Като първата жена посланик на Р Турция в София нося голяма отговорност

Голям интерес предизвика у нас назначението на посланик Айлин Секизкьок в началото на настоящата година. За първи път в историята на дипломатическите отношения между двете съседни държави Анкара изпрати дама на поста посланик в София. Любопитство породи и фактът, че непосредствено преди да встъпи в тази длъжност, тя е била заместник-ръководител на Главна дирекция „Сигурност и разузнаване“ към турското външно министерство (2015-2019 г.).

В интервю за редакцията на турски език на Радио България Н. Пр. Айлин Секизкьок коментира, че възприема избора да бъде посланик на своята страна в България като огромна чест и отговорност.

Мисията в София и българската държава заемат важно място в международните отношения на Турция

„Това е така както поради факта, че сме съседни страни и помежду ни съществуват здрави исторически връзки, така и заради наличието на наши сънародници тук. България е наш добър приятел, стабилен партньор и съсед − обяснява Айлин Секизкьок. − Ето защо, от самото начало на установяването на дипломатически взаимоотношения помежду ни много влиятелни и уважавани личности са били изпращани за посланици във вашата страна и това ми дава повод за гордост“.

Като първата жена на този пост нося голяма отговорност пред всички дами в професията – категорична е посланик Секизкьок.

„Колкото до работата ми в дирекцията по сигурност и разузнаване в министерството, трябва да се има предвид, че в Турция сигурността и най-вече борбата с тероризма са сфери с важно външно измерение. Международното сътрудничество е неотменима част от борбата с терористичните организации и затова Министерството на външните работи има важна роля в системата за управление, свързана със сигурността. Но аз съм не съм прецедент − в Турция жени-дипломати традиционно работят в областта на сигурността, дори са на преден план“.

Началото на мандата на Айлин Секизкьок съвпада с период на интензивно двустранно сътрудничество

Само ден след като тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, турският министър на външните работи Мевлют Чаушоглу дойде на официално посещение в София.

Последва кризата, предизвикана от решението на Турция да не задържа повече бежанци на своя територия и от струпването на мигранти на границата с Гърция. В търсене на пътища за намаляване на напрежението, премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в турската столица.

Разпространението на новия коронавирус пък наложи намирането в спешен порядък на поредица от решения, засягащи двете държави.

Какво показва тази динамика на двустранните отношения в последните месеци?

„Международната конюнктура се променя много бързо − казва посланик Секизкьок. − Навлизаме в нов период, изпълнен с неясноти, рискове и проблеми. И точно сега са ни нужни съседи, с които можем да развиваме стратегическо сътрудничество, да разчитаме един на друг и да се подкрепяме. В лицето на България ние намерихме партньор и двустранното ни сътрудничество навлезе в нов етап. В последните седмици посолството на Турция работи в непрекъснат контакт с българските институции. Всяка от двете страни прави всичко възможно да откликне на отправените от другата молби“.

Важно измерение има подкрепата на България за отношенията между Европейския съюз и Турция

„Турция никога не е губила стратегическата перспектива за пълноправно членство в ЕС. А България е от страните-членки, които ни подкрепят най-много. Благодарни сме на българското правителство за това. Турция приложи същия подход по отношение на членството на страната ви в НАТО“, изтъква Айлин Секизкьок.

Какво стана след като десетки хиляди мигранти се струпаха и преминаха границата на Турция с Гърция и какво постигна Анкара след посещението на президента Ердоган в Брюксел в началото на март?

„Тези събития предизвикаха раздвижване в ЕС. Мигрантите се бяха отправили към европейските страни и за да ги спре, съюзът потърси подновяване на диалога с Турция. Темата беше обсъдена на най-високо ниво. Възобновиха се усилията за намиране на решение, работата на техническо ниво продължава“, казва турският посланик и допълва: „Основното ни послание към ЕС е, че въпросът не бива да се схваща като състоящ се само от кризата със сирийските бежанци, а като възможност за ново начало в отношенията ни“.

Как кризата с Covid-19 се отрази на двустранното сътрудничество?

„Светът няма да е същият след коронавируса. Преживяваме труден момент със сериозна промяна на парадигмата в национален и международен план – отбелязва посланик Секизкьок. – Тази промяна поставя въпроса дали занапред в международните си отношения отделните страни ще следват по-национален и затворен подход или ще наблегнат на солидарността в борбата със заплахата, т.е. дали ще осъзнаят, че справянето поединично е невъзможно и ще се ориентират към по-тясно сътрудничество. България и Турция предпочетоха втория път. Показахме извънредно сътрудничество в извънредна ситуация“.

Айлин Секизкьок посочва и конкретни примери – осигуряването на кородор за преминаването на тировете и запазване на веригата от доставки, стояща в основата на икономиката. И още: 

„България изигра много важна роля за това – казва турският посланинк. – България направи и изключение като позволи и улесни транзитното преминаване за стотици хиляди турски граждани, които бяха принудени да се върнат от Европа, заради кризата с коронавируса. Това беше важен жест. Много сме благодарни. От своя страна, Турция позволи влизането и излизането в страната на българските шофьори на тирове, без подлагане на 14-дневна карантина. Още в началото на кризата изпратихме и медицински материали на България“.

Нарасналото доверие ще дава плодове и след края на кризата, вярва посланикът на Турция. По думите й, разработването на нови транспортни модели и осъзнаването на значението на железопътния транспорт, е една от възможностите, които извънредното положение ни предостави. 

По повод почитания на 23 април в съседна Турция Празник на националния суверенитет и децата в Турция, Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че всеки миг усеща в сградата на резиденцията духа на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който е работил тук като военен аташе през 1913-1914 г.

„Ататюрк е бил гений във военното дело, голям държавник и дипломат. Имал е много приятели в България, бил е обичан тук. Винаги е отдавал голямо значение на страната ви. Преживял е най-голямата си любов в София. Бих искала да вървя по неговия път. Да установя много близки връзки на всяко ниво и във всяка област. Щастлива съм, че срещам топло гостоприемство тук. Влюбена съм в София“, заключава посланик Айлин Секизкьок.

Радио България

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини