15 °C

Н.Пр.Айлин Секизкьок:Като първата жена посланик на Р Турция в София нося голяма отговорност

Голям интерес предизвика у нас назначението на посланик Айлин Секизкьок в началото на настоящата година. За първи път в историята на дипломатическите отношения между двете съседни държави Анкара изпрати дама на поста посланик в София. Любопитство породи и фактът, че непосредствено преди да встъпи в тази длъжност, тя е била заместник-ръководител на Главна дирекция „Сигурност и разузнаване“ към турското външно министерство (2015-2019 г.).

В интервю за редакцията на турски език на Радио България Н. Пр. Айлин Секизкьок коментира, че възприема избора да бъде посланик на своята страна в България като огромна чест и отговорност.

Мисията в София и българската държава заемат важно място в международните отношения на Турция

„Това е така както поради факта, че сме съседни страни и помежду ни съществуват здрави исторически връзки, така и заради наличието на наши сънародници тук. България е наш добър приятел, стабилен партньор и съсед − обяснява Айлин Секизкьок. − Ето защо, от самото начало на установяването на дипломатически взаимоотношения помежду ни много влиятелни и уважавани личности са били изпращани за посланици във вашата страна и това ми дава повод за гордост“.

Като първата жена на този пост нося голяма отговорност пред всички дами в професията – категорична е посланик Секизкьок.

„Колкото до работата ми в дирекцията по сигурност и разузнаване в министерството, трябва да се има предвид, че в Турция сигурността и най-вече борбата с тероризма са сфери с важно външно измерение. Международното сътрудничество е неотменима част от борбата с терористичните организации и затова Министерството на външните работи има важна роля в системата за управление, свързана със сигурността. Но аз съм не съм прецедент − в Турция жени-дипломати традиционно работят в областта на сигурността, дори са на преден план“.

Началото на мандата на Айлин Секизкьок съвпада с период на интензивно двустранно сътрудничество

Само ден след като тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, турският министър на външните работи Мевлют Чаушоглу дойде на официално посещение в София.

Последва кризата, предизвикана от решението на Турция да не задържа повече бежанци на своя територия и от струпването на мигранти на границата с Гърция. В търсене на пътища за намаляване на напрежението, премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в турската столица.

Разпространението на новия коронавирус пък наложи намирането в спешен порядък на поредица от решения, засягащи двете държави.

Какво показва тази динамика на двустранните отношения в последните месеци?

„Международната конюнктура се променя много бързо − казва посланик Секизкьок. − Навлизаме в нов период, изпълнен с неясноти, рискове и проблеми. И точно сега са ни нужни съседи, с които можем да развиваме стратегическо сътрудничество, да разчитаме един на друг и да се подкрепяме. В лицето на България ние намерихме партньор и двустранното ни сътрудничество навлезе в нов етап. В последните седмици посолството на Турция работи в непрекъснат контакт с българските институции. Всяка от двете страни прави всичко възможно да откликне на отправените от другата молби“.

Важно измерение има подкрепата на България за отношенията между Европейския съюз и Турция

„Турция никога не е губила стратегическата перспектива за пълноправно членство в ЕС. А България е от страните-членки, които ни подкрепят най-много. Благодарни сме на българското правителство за това. Турция приложи същия подход по отношение на членството на страната ви в НАТО“, изтъква Айлин Секизкьок.

Какво стана след като десетки хиляди мигранти се струпаха и преминаха границата на Турция с Гърция и какво постигна Анкара след посещението на президента Ердоган в Брюксел в началото на март?

„Тези събития предизвикаха раздвижване в ЕС. Мигрантите се бяха отправили към европейските страни и за да ги спре, съюзът потърси подновяване на диалога с Турция. Темата беше обсъдена на най-високо ниво. Възобновиха се усилията за намиране на решение, работата на техническо ниво продължава“, казва турският посланик и допълва: „Основното ни послание към ЕС е, че въпросът не бива да се схваща като състоящ се само от кризата със сирийските бежанци, а като възможност за ново начало в отношенията ни“.

Как кризата с Covid-19 се отрази на двустранното сътрудничество?

„Светът няма да е същият след коронавируса. Преживяваме труден момент със сериозна промяна на парадигмата в национален и международен план – отбелязва посланик Секизкьок. – Тази промяна поставя въпроса дали занапред в международните си отношения отделните страни ще следват по-национален и затворен подход или ще наблегнат на солидарността в борбата със заплахата, т.е. дали ще осъзнаят, че справянето поединично е невъзможно и ще се ориентират към по-тясно сътрудничество. България и Турция предпочетоха втория път. Показахме извънредно сътрудничество в извънредна ситуация“.

Айлин Секизкьок посочва и конкретни примери – осигуряването на кородор за преминаването на тировете и запазване на веригата от доставки, стояща в основата на икономиката. И още: 

„България изигра много важна роля за това – казва турският посланинк. – България направи и изключение като позволи и улесни транзитното преминаване за стотици хиляди турски граждани, които бяха принудени да се върнат от Европа, заради кризата с коронавируса. Това беше важен жест. Много сме благодарни. От своя страна, Турция позволи влизането и излизането в страната на българските шофьори на тирове, без подлагане на 14-дневна карантина. Още в началото на кризата изпратихме и медицински материали на България“.

Нарасналото доверие ще дава плодове и след края на кризата, вярва посланикът на Турция. По думите й, разработването на нови транспортни модели и осъзнаването на значението на железопътния транспорт, е една от възможностите, които извънредното положение ни предостави. 

По повод почитания на 23 април в съседна Турция Празник на националния суверенитет и децата в Турция, Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че всеки миг усеща в сградата на резиденцията духа на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който е работил тук като военен аташе през 1913-1914 г.

„Ататюрк е бил гений във военното дело, голям държавник и дипломат. Имал е много приятели в България, бил е обичан тук. Винаги е отдавал голямо значение на страната ви. Преживял е най-голямата си любов в София. Бих искала да вървя по неговия път. Да установя много близки връзки на всяко ниво и във всяка област. Щастлива съм, че срещам топло гостоприемство тук. Влюбена съм в София“, заключава посланик Айлин Секизкьок.

Радио България

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини