Разказва доц. д-р Георги Попов, който лекува пациенти с COVID-19 във ВМА (видео)

"Не бих казал, че се намираме в пика на заболеваемостта от коронавирус. Той няма да изглежда като един връх, а ще бъде платообразен. Предполагам, че към края на април, началото на май ще настъпи този обрат в развитието на инфекцията". Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” началникът на катедра "Инфекциозни болести" във ВМА полк. доц. д-р Георги Попов.

Според него е възможно да има втора вълна на COVID-19 при следващо застудяване на времето през есента или зимата, но смята, че броят на болните ще спадне с повишаването на температурите.

"Ако се стигне до пик на заболяването, след това ще има дълга опашка. Спадът на заболеваемостта не е една обратна синусоида на качването. Ще слизаме доста плавно до свършване на тази инфекция. Епидемията, като опашка, ще се проточи много по-дълго от 13 май", смята началникът на катедра „Инфекциозни болести” във ВМА.

Доц. Попов посочи, че предпазните маски имат своята роля в предотвратяването на пандемията. Коронавирусът е респираторно заболяване, чието разпространение могат да предотвратят не само маските, но и дезинфекцията на повърхностите.

Той коментира и доколко адекватно е лечението с хидроксихлорохин и проучванията на Щатите, които определят медикамента като неефективен.

"Лечението на коронавирусните инфекции е комплексно, ние натрупахме значителен опит около тази инфекция. Започнахме с първия вариант на този антималариен препарат – хлорохинфосфат, който има значително повече странични ефекти. След това включихме хидроксихлорохина. Наблюденията ни също са противоречиви. В ранните стадии на заболяването, когато имаме индикации, че ще протече тежко, използването на хидроксихлорохинът е много удачно. В напредналите стадии или, когато болният постъпи късно за лечение, мога да кажа, че почти няма ефект", обясни доц. д-р Георги Попов.

Той вярва, че много скоро ще отпадне забраната за разходки сред природата.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    ??
    ???
    5 -2
    09:52, 23 апр 2020
    Аз така, да питам... фурмите от Абу Даби помагат ли в борбата, сигурно имат магическа лечебна сила????????? Що за глупости дрънкате всичките, с тъпата ваксина? Нали уж който бил изкарал вируса, не развивал имунитет, не развивал антитела? А ваксината нали точно това цели - да развиеш антитела, имунитет? Значи хем не може по естествен път, ама с ваксина - може???????
  • 2
    Не
    Невярващ
    2 -3
    10:39, 23 апр 2020
    Купени доктори! Не им вярвайте! Платено им е да насаждат страх и паника сред населението. Служат на хунтата и **** *******.
  • 3
    Ще
    Щерев
    3 0
    20:05, 23 апр 2020
    доц Георги Попов браво докторе кой разбрал разбрал!
Последни новини