В България няма ислямофобия, едва 5,6% от българите се страхуват от местните мюсюлмани и ги мразят, сочи национално проучване

  В България няма ислямофобия.Едва 5,6% от българите се страхуват от местните мюсюлмани. По отношение на турците този процент е 3,5,а към помаците 1,4. Това се отразява и към настроенията на омраза. Едва 3,4% от българите изпитват омраза към мюсюлманите, съответно към турците са 4,9 на сто, а към помаците-2,9%.

  Това сочат данните от национално представително проучване под наслов „Мнозинство и малцинства. Нагласи към различните”проведено под научното ръководство на известният наш специалист по етническата проблематика проф.Евгения Иванова д.н. Анкетата е осъществена от социологическата агенция Alpha Research в периода декември 2019-януари 2020 г.

  Анкетираните са българи, православни християни, такива, които са неопределени в религиозно отношение или атеисти.

  Авторът на анализа проф.Евгения Иванова посочва, че българското общество се гордее с толерантността си към малцинствата.Приоритетно се изтъква спасяването на българските евреи и приютяването на арменците. Неизменно обаче се подчертава и комшулука на битово ниво с мюсюлманите в страната, независимо от разграничителните линии, очертани от непоследователната политика на различни режими към тях.

 Проф.Иванова отбелязва,  че основният процент от респондентите посочват, че приемат мюсюлманското население в страната. За мюсюлманите такава позиция са изказали 49,1 % от анкетираните, за турците-55,6 процента, а за помаците 52 на сто.

  В анализа се посочва,че настроенията на българите към мюсюлманите в страната са повлияни от това, че мнозинството е допълнително обременено от клишето „турско робство”.

 Резултатите обаче показват силно негативни настроения към ромите. Цели 21,6% от анкетираните заявяват,че ги мразят.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини