-2 °C

Ще измъкне ли Хасково изпод носа на Кърджали Паневропейския транспортен коридор №9

Ще измъкне ли Хасково изпод носа на Кърджали Паневропейския транспортен коридор №9. Този въпрос си задават днес мнозина експерти, след като приоритетен за страната ни стана икономическия излаз на Бяло море в пристанището на Александропулис. Това прави железопътните трасета привилегировани за развитието на икономиките на България и Гърция.  Експерти от Университета за национално и световно стопанство вече преориентираха трасето на коридора като сочат ключовите градове по него: Хелзинки; Виборг; Санкт Петербург; Псков; Калининград; Киев; Кишинеу; Букурещ; Русе; Велико Търново; Стара Загора; Хасково и Александруполис. Приоритетната ос през Кърджали-Маказа-пристанището на Порто Лагос става все по-малко вероятна.

  Доц.д-р Камен Петров и колегата му Радослав Костов, сочат,че приоритетни за регионалната икономика трябва да бъдат ж.п.връзките. Те са тези,които дават енергия на регионалния икономически пазар. Те са и тези, които свързват пристанища, автомагистрали,летища. Изследователите отбелязват, че България още през 1913 г.определя като свой транспортен коридор от Сеер на Юг, този свързващ Русе със Стара Загора с Дедеагач/дн.Александруполис/. След Букурещкия мирен договор от 1913 г.се налага трасето Кърджали-Мастанли/Момчилград/-Маказа-Порто Лагос.

    През 2017 г.гръцките власти обявиха , че заделят 4 млрд.евро за изграждане на ж.п.инфраструктура между пристанищата в Северна Гърция и свързването им с тези на България. България бе поканена да участва в смесена компания с дял от 20%.

  В същност обаче не толкова приоритетното развитие на ж.п.връзките тежи върху позиционирането на Хасково пред Кърджали на Паневропейския транспортен коридор №9.Преди всичко това е енергийната политика на САЩ,  според която трябва да има диверсификация на газовите доставки за Балканите. В тази политика мястото на пристанището на Александруполис е ключово. Тук ще се доставя втечнен газ от САЩ, Израел, Египет,Азербайджан, Катар. Терминалът се предвижда да бъде готов до края на 2022г.

  Стратегическото значение на Александруполис бе потвърдено от Пентагона,който поиска да използва пристанището.Освен това край гръцкия град бе изградена и база за ремонт на американски военни хиликоптери, чието предназначение усилено се коментира в южната ни съседка.

  На практика САЩ сложиха точка на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, който бе част от т.нар.Голям шлем на президента Георги Първанов.

  САЩ разглеждат доставките на втечнен газ за България като приоритетни.На 11 наември 2019 г.премиерът Бойко Борисов

 инспектира интерконектора Гърция-България с американската посланичка у нас Херо Мустафа и я увери в позитивното отношение на страната ни към доставката на американски втечнен газ. Миналата година по данни до ноември страната ни е внесла 396 млн.куб.м. втечнен газ, от които  половината са от САЩ.

   Нарастването на стратегическото значение на Александруполис преориентира и българската политика. На 26 февруари премиерът Борисов заведе на съвместно заседание с гръцкия кабинет двама вицепремиери и  8 министри. Той обяви подкрепата си за ж.п.коридора Кавала-Александруполис-Варна –Русе. Освен това ще бъде изграден скоростен път от Димитровград  до Александруполис, за което бе подписано споразумение между транспортните министри на двете страни.

  Това дава ключови предимства на Хасково , както заради ж.п.линията, така и заради автомагистрала „Марица”.

От Гърция премиерът обяви, че ще се разшири и пътя през Маказа, за да минават тежкотоварни камиони и пътнически автобуси. Той обаче, не конкретизира откъде ще се вземат над 200 млн.лева за обходния път на града, без който тежкотоварен трафик е невъзможен.

Ще припомним, че  областният управител на Кърджали Никола Чанев няколкократно заяви, че без обходен път,  допускането на тежки камиони и автобуси през областния център за Гърция е немислимо.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Петьо Строев
  1 0
  12:55, 22 апр 2020
  За нас остава да се молим за магистрала - Дунав/Егея

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини