23 °C

Ще измъкне ли Хасково изпод носа на Кърджали Паневропейския транспортен коридор №9

Ще измъкне ли Хасково изпод носа на Кърджали Паневропейския транспортен коридор №9. Този въпрос си задават днес мнозина експерти, след като приоритетен за страната ни стана икономическия излаз на Бяло море в пристанището на Александропулис. Това прави железопътните трасета привилегировани за развитието на икономиките на България и Гърция.  Експерти от Университета за национално и световно стопанство вече преориентираха трасето на коридора като сочат ключовите градове по него: Хелзинки; Виборг; Санкт Петербург; Псков; Калининград; Киев; Кишинеу; Букурещ; Русе; Велико Търново; Стара Загора; Хасково и Александруполис. Приоритетната ос през Кърджали-Маказа-пристанището на Порто Лагос става все по-малко вероятна.

  Доц.д-р Камен Петров и колегата му Радослав Костов, сочат,че приоритетни за регионалната икономика трябва да бъдат ж.п.връзките. Те са тези,които дават енергия на регионалния икономически пазар. Те са и тези, които свързват пристанища, автомагистрали,летища. Изследователите отбелязват, че България още през 1913 г.определя като свой транспортен коридор от Сеер на Юг, този свързващ Русе със Стара Загора с Дедеагач/дн.Александруполис/. След Букурещкия мирен договор от 1913 г.се налага трасето Кърджали-Мастанли/Момчилград/-Маказа-Порто Лагос.

    През 2017 г.гръцките власти обявиха , че заделят 4 млрд.евро за изграждане на ж.п.инфраструктура между пристанищата в Северна Гърция и свързването им с тези на България. България бе поканена да участва в смесена компания с дял от 20%.

  В същност обаче не толкова приоритетното развитие на ж.п.връзките тежи върху позиционирането на Хасково пред Кърджали на Паневропейския транспортен коридор №9.Преди всичко това е енергийната политика на САЩ,  според която трябва да има диверсификация на газовите доставки за Балканите. В тази политика мястото на пристанището на Александруполис е ключово. Тук ще се доставя втечнен газ от САЩ, Израел, Египет,Азербайджан, Катар. Терминалът се предвижда да бъде готов до края на 2022г.

  Стратегическото значение на Александруполис бе потвърдено от Пентагона,който поиска да използва пристанището.Освен това край гръцкия град бе изградена и база за ремонт на американски военни хиликоптери, чието предназначение усилено се коментира в южната ни съседка.

  На практика САЩ сложиха точка на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, който бе част от т.нар.Голям шлем на президента Георги Първанов.

  САЩ разглеждат доставките на втечнен газ за България като приоритетни.На 11 наември 2019 г.премиерът Бойко Борисов

 инспектира интерконектора Гърция-България с американската посланичка у нас Херо Мустафа и я увери в позитивното отношение на страната ни към доставката на американски втечнен газ. Миналата година по данни до ноември страната ни е внесла 396 млн.куб.м. втечнен газ, от които  половината са от САЩ.

   Нарастването на стратегическото значение на Александруполис преориентира и българската политика. На 26 февруари премиерът Борисов заведе на съвместно заседание с гръцкия кабинет двама вицепремиери и  8 министри. Той обяви подкрепата си за ж.п.коридора Кавала-Александруполис-Варна –Русе. Освен това ще бъде изграден скоростен път от Димитровград  до Александруполис, за което бе подписано споразумение между транспортните министри на двете страни.

  Това дава ключови предимства на Хасково , както заради ж.п.линията, така и заради автомагистрала „Марица”.

От Гърция премиерът обяви, че ще се разшири и пътя през Маказа, за да минават тежкотоварни камиони и пътнически автобуси. Той обаче, не конкретизира откъде ще се вземат над 200 млн.лева за обходния път на града, без който тежкотоварен трафик е невъзможен.

Ще припомним, че  областният управител на Кърджали Никола Чанев няколкократно заяви, че без обходен път,  допускането на тежки камиони и автобуси през областния център за Гърция е немислимо.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Петьо Строев
  1 0
  12:55, 22 апр 2020
  За нас остава да се молим за магистрала - Дунав/Егея

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини