22 °C

Българските турци смятат ДПС като необходимост за общността в България, сочи научно изследване

Българските турци смятат ДПС като необходимост за общността в нашата страна, сочи научно изследване. За първи път в новата история на страната, политическа партия прави турското население субект на властта, ставайки негов изразител в националната политика. Това е един от основните изводи, които прави изследователката Надежда Жечкова в академичния си труд „Политическата култура на българските турци”, публикуван от Университетско издателство „Св.Климент Охридски”.

 Надежда Жечкова сочи, че интересът на турската общност в страната към „голямата политика” датира още от началото на демократичните промени и е свързана с възстановяване не потъпканите от тоталитарния режим човешки права. Това става в условията на напрежение, провокирано от националистически формации. Днес активното националистическо говорене на партия „Атака” отново подхранва страхове сред нашите сънародници с турско етническо самосъзнание, посочва изследавателката.

  Тя подчертава важността на политическата култура, която среща две големи,едва ли не всеобхватни социални системи: предопределя политическото поведение „отдолу” ,но и дефинира политическата реалност „отгоре”.

  В предговора на книгата доц.д-р Веселин Тепавичаров подчертава, че изследването има подчертан приносен характер. До сега в българската наука не е правен такъв подробен анализ.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ат
  Атила
  8 -2
  09:30, 20 апр 2020
  И има една хасковска.мутра дето му лиже газа пардом доносник
 • 2
  Га
  Гаро
  4 -1
  09:33, 20 апр 2020
  А имали такива или си вярват още си вярват за сачмата да но другите са щпиони
 • 3
  Гр
  гражданин
  4 -3
  10:59, 20 апр 2020
  докога ще бръщолевят глупости тези измислени лидери от дпс. и на слепеца е ясно че това е една антиконституционна псевдопартия - оод - перачница на пари която само развделя обществото. еедни тарикати яхнаха турското простолюдие и живуркат десетиледия по парламен и други институции.а колко фалшифи изглеждат да се поогледат малко.но българсдките партии са хамелеони че им обръщат внимание .да се консолидират и ги изтикат в кьошето и сами ще се разпуснат и ще хотнят като хемелеони п о други да се педставят отново да
 • 4
  Oсман
  2 -1
  19:41, 20 апр 2020
  Много старо, нищо общо няма с днес. ДПС сега, необходимост БИЗНЕС - ПАРИ, хората, турците кучета ги яли. ИЗНЕВЯРА!
 • 5
  Му
  Мурат
  7 0
  20:42, 20 апр 2020
  ДПС е съучастник в новата асимилаторска тенденция на турците
 • 6
  Ал
  Али
  5 0
  22:01, 20 апр 2020
  ДПС отдавна се отдалечи от проблемите на турците, създаде елит, който с прийомите преди 1990 г ги държи под страх. По-будните търсят алтернатива в други партии
 • 7
  Ке
  Кемал
  6 0
  10:29, 21 апр 2020
  Ало ДПС,къде си? Да облекчиш хляба на трудолюбивите турци, обичащите България, да направиш необходимото за изучаването на майчиния език, да имаш турчин президент, вице президент, премиер, вице, минитър - на отбраната, вътрешните работи, сигурността и т. н, генерал, професори, главен прокурор, председател съд ит. н, т. н, статут"ТУРСКО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО", както българско Албания. Тебе те няма! Докога?
 • 8
  Му
  Мустафа
  1 -1
  21:54, 21 апр 2020
  Беше, беше неотложна необходимост за България, демокрацията, за турците, за държавата. Сега само.............!!!

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини