Българските турци смятат ДПС като необходимост за общността в България, сочи научно изследване

Българските турци смятат ДПС като необходимост за общността в нашата страна, сочи научно изследване. За първи път в новата история на страната, политическа партия прави турското население субект на властта, ставайки негов изразител в националната политика. Това е един от основните изводи, които прави изследователката Надежда Жечкова в академичния си труд „Политическата култура на българските турци”, публикуван от Университетско издателство „Св.Климент Охридски”.

 Надежда Жечкова сочи, че интересът на турската общност в страната към „голямата политика” датира още от началото на демократичните промени и е свързана с възстановяване не потъпканите от тоталитарния режим човешки права. Това става в условията на напрежение, провокирано от националистически формации. Днес активното националистическо говорене на партия „Атака” отново подхранва страхове сред нашите сънародници с турско етническо самосъзнание, посочва изследавателката.

  Тя подчертава важността на политическата култура, която среща две големи,едва ли не всеобхватни социални системи: предопределя политическото поведение „отдолу” ,но и дефинира политическата реалност „отгоре”.

  В предговора на книгата доц.д-р Веселин Тепавичаров подчертава, че изследването има подчертан приносен характер. До сега в българската наука не е правен такъв подробен анализ.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ат
    Атила
    8 -2
    09:30, 20 апр 2020
    И има една хасковска.мутра дето му лиже газа пардом доносник
  • 2
    Га
    Гаро
    4 -1
    09:33, 20 апр 2020
    А имали такива или си вярват още си вярват за сачмата да но другите са щпиони
  • 3
    Гр
    гражданин
    4 -3
    10:59, 20 апр 2020
    докога ще бръщолевят глупости тези измислени лидери от дпс. и на слепеца е ясно че това е една антиконституционна псевдопартия - оод - перачница на пари която само развделя обществото. еедни тарикати яхнаха турското простолюдие и живуркат десетиледия по парламен и други институции.а колко фалшифи изглеждат да се поогледат малко.но българсдките партии са хамелеони че им обръщат внимание .да се консолидират и ги изтикат в кьошето и сами ще се разпуснат и ще хотнят като хемелеони п о други да се педставят отново да
  • 4
    Oсман
    2 -1
    19:41, 20 апр 2020
    Много старо, нищо общо няма с днес. ДПС сега, необходимост БИЗНЕС - ПАРИ, хората, турците кучета ги яли. ИЗНЕВЯРА!
  • 5
    Му
    Мурат
    7 0
    20:42, 20 апр 2020
    ДПС е съучастник в новата асимилаторска тенденция на турците
  • 6
    Ал
    Али
    5 0
    22:01, 20 апр 2020
    ДПС отдавна се отдалечи от проблемите на турците, създаде елит, който с прийомите преди 1990 г ги държи под страх. По-будните търсят алтернатива в други партии
  • 7
    Ке
    Кемал
    6 0
    10:29, 21 апр 2020
    Ало ДПС,къде си? Да облекчиш хляба на трудолюбивите турци, обичащите България, да направиш необходимото за изучаването на майчиния език, да имаш турчин президент, вице президент, премиер, вице, минитър - на отбраната, вътрешните работи, сигурността и т. н, генерал, професори, главен прокурор, председател съд ит. н, т. н, статут"ТУРСКО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО", както българско Албания. Тебе те няма! Докога?
  • 8
    Му
    Мустафа
    1 -1
    21:54, 21 апр 2020
    Беше, беше неотложна необходимост за България, демокрацията, за турците, за държавата. Сега само.............!!!
Последни новини