22 °C

Липсата на национална дисциплина отлага скорошната нормализация на икономическия живот: Австрия е вече преди нас

  Отслабването на дисциплината промени качествено процеса на овладяване на епидемията от COVID-19 и на практика отлага със седмици постепенното възстановяване на нормалния икономически живот. Ако у нас беше спазвана дисциплината, ние можехме да започнем с поетапно разхлабване на мерките по карантината. Сега вече не е ясно кога това може да стане.

  При всички случаи населението трябва да се възползва от факта, че извън София, в т.ч. и в Кърджали, ситуацията е все още под контрол, и да прояви нужното ниво на дисиплинираност.Овладяването на ситуацията изисква да се върнем към линейния режим на нарастване броя на заразените. А това зависи от спазването на наложените мерки за изолация. Само така ще можем да започнем по-рано поетапното възстановяване на нормалната икономическа дейност.

  Австрия, която закъсня с въвеждане на адекватен режим, преминава към поетапен преход към възстановяване на икномическата активност поради две причини. 1. Дисциплинираност на населението; 2. Конструктивно поведение на опозицията по отношение на целия пакет от мерки, което съхрани политическата й идентичност и рейтинг.

  Въпреки че Австрия отбелязва 18 пъти повече заразени и 11 пъти повече случаи с летален изход от 12 април темпът на нарастване на първите е линеен, а у нас от 13 април той премина в нелинейно, експоненциално развитие. (виж графиките) Последното значи, че броят на заразените на дневна база ще се променя в нарастваща пропорция - сега тя е нараснала от 10 до 53 случая за четири дни.

  Трябва да се отчете, че още преди месец двата главни икономически института, които като цяло отразяват идейните позиции на двете основни партии - Народната и Социалдемократическата, представиха съвместно своите прогнози.У нас такива центрове няма, а представената преди дни прогноза на икономическия институт на БАН е по традиция адаптация на публикувани вече от световнозначими центрове прогнози. Поради това тя не е твърде релевантна за българските реалности. На ситуационно равнище правителството ще може да проведе краткосрочните икономически мерки, които в голяма степен са в съответствие с очертаващия се общоевропейски модел. Но всяка страна трябва да разработи и приложи собствена национално-специфична стратегия за излизане от кризата.

  Предлагането на мерки накуп, които не почиват на единна концепция, е проява на политически акционизъм и не може да допринесе за провеждането на последователна икономическа политика.

  И в заключение:

  У нас се разпространиха прогнози на американския институт по метрически данни и оценка на здравеопазването (IHME) за развитието на епидемията в България. Моделът, който се използва там, не може да отрази адекватно развитието на епидемията у нас. Математически той дава правилни резултати само за страните с нелинейно разширяване на заразата. Затова и публикуването на неговите прогнози за България е подвеждащо.

  Трябва да се разбие зловредният цикъл на пропагандна аргументация, според който карантинните мерки трябва да се разпуснат колкото се може по-скоро, защото те вредели на икономиката. На практика така се насърчава слабата дисциплина, която влошава епидемиологичната обстановка, което ще налага отлагане на разхлабването на мерките, а с това и влошаване на икономическата ситуация.

  Димитър Димитров

  Виена 18 април 2020 г.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  Още новини

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  19 сеп 2020

  Случаен виц

  Последни новини