Георги Кулов пред БНР-Кърджали: Дарителството показва сплотеността на всички етноси в нашия край

От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Пандемията изправи пред дилема и израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. Българското духовенство е убедено в силата на вярата на своето паство, убедено е, че вярата ще победи пандемията. С какви чувства посрещаме най-светлия християнски празник, чуйте разговора на Валентина Иванова с историка и журналист Георги Кулов в звуковия файл:

Георги Кулов: От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Такъв случай не е имало дори по времето на комунизма. В ония години имаше натиск да се ограничи влизането в храмовете, но дори на Великден властите не си позволиха да притискат Църквата да спре хората. Сега става дума за една пандемия, коятодълго време се подценяваше, в момента в целия свят тя нанася непоправими щети.

Що се отнася до българското духовенство, то е убедено в своята вяра и в силата на вярата на своите миряни, на своето паство и затова не може категорично да каже на вярващите: "Не влизайте в храма!". Това е валидно не само за Българската православна църква, а и за израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. всички те са единодушни, че вярата ще победи пандемията.

Родопчани са пословични със своето дарителство. Те дават пример на цялата нация. Всички показаха съпричастност с нуждите на нашите медици. смятам че вярата е в основата на това дарителство. Както християни, така и мюсюлмани помагат на болниците в нашата област. Това дарителство показва силата на сплотеността на всички етноси и общности в нашия край.

Интервю на Валентина Иванова

Българско национално радио

Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ру
    Руси
    2 -1
    09:38, 18 апр 2020
    Религиите, етносите, хората са обединени и изразяват съпричасност, но има и такива единици т. нар. съветници Багдасаров, Каракостова, Кючуков, Устренска и други, които не можаха да откъснат от сърцето си нито лев за болницата, медиците, гражданите. Такива ли трябва да бъдат, които получават 850 лв месечно, за 5-6 ч ангажираност
  • 2
    Ог
    Огнян
    2 -1
    12:05, 18 апр 2020
    Бивш член на борда на болницата Т. Каракостова, сега съветник БСП-с партийни уйдурми, тогава от борда над 2000 лв, сега като съветник 850 лв месечно за 5-6 часа ангажираност, ще се отдаде ли на хуманното дарителско дело? Разбира се и нейния "вожд" Ким Чен Ун, Багдасаров.
  • 3
    Ни
    Николай
    2 -1
    12:40, 18 апр 2020
    Поздравления за БНР - Кърджали и за г-н Кулов! Питам, защо нямат качество на дарител много голяма част от съветниците ни? Още по неразбираемо какъв морал имат споменатите? За мен МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИ СА Кючуков с 79 гласа преференции, Каракостова/с парт, далавера/Устренска с гласове от ДПС! Не са и дарители, ако имат поне малко съвест, да се оттеглят! Има достойни Гроздан, Назмито, Галя, Сталев и др., които имат нашето доверие с два пъти повече гласове от техните. Време е да останат с достойнствооооо!
Последни новини