29 °C

Георги Кулов пред БНР-Кърджали: Дарителството показва сплотеността на всички етноси в нашия край

От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Пандемията изправи пред дилема и израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. Българското духовенство е убедено в силата на вярата на своето паство, убедено е, че вярата ще победи пандемията. С какви чувства посрещаме най-светлия християнски празник, чуйте разговора на Валентина Иванова с историка и журналист Георги Кулов в звуковия файл:

Георги Кулов: От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Такъв случай не е имало дори по времето на комунизма. В ония години имаше натиск да се ограничи влизането в храмовете, но дори на Великден властите не си позволиха да притискат Църквата да спре хората. Сега става дума за една пандемия, коятодълго време се подценяваше, в момента в целия свят тя нанася непоправими щети.

Що се отнася до българското духовенство, то е убедено в своята вяра и в силата на вярата на своите миряни, на своето паство и затова не може категорично да каже на вярващите: "Не влизайте в храма!". Това е валидно не само за Българската православна църква, а и за израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. всички те са единодушни, че вярата ще победи пандемията.

Родопчани са пословични със своето дарителство. Те дават пример на цялата нация. Всички показаха съпричастност с нуждите на нашите медици. смятам че вярата е в основата на това дарителство. Както християни, така и мюсюлмани помагат на болниците в нашата област. Това дарителство показва силата на сплотеността на всички етноси и общности в нашия край.

Интервю на Валентина Иванова

Българско национално радио

Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ру
  Руси
  2 -1
  09:38, 18 апр 2020
  Религиите, етносите, хората са обединени и изразяват съпричасност, но има и такива единици т. нар. съветници Багдасаров, Каракостова, Кючуков, Устренска и други, които не можаха да откъснат от сърцето си нито лев за болницата, медиците, гражданите. Такива ли трябва да бъдат, които получават 850 лв месечно, за 5-6 ч ангажираност
 • 2
  Ог
  Огнян
  2 -1
  12:05, 18 апр 2020
  Бивш член на борда на болницата Т. Каракостова, сега съветник БСП-с партийни уйдурми, тогава от борда над 2000 лв, сега като съветник 850 лв месечно за 5-6 часа ангажираност, ще се отдаде ли на хуманното дарителско дело? Разбира се и нейния "вожд" Ким Чен Ун, Багдасаров.
 • 3
  Ни
  Николай
  2 -1
  12:40, 18 апр 2020
  Поздравления за БНР - Кърджали и за г-н Кулов! Питам, защо нямат качество на дарител много голяма част от съветниците ни? Още по неразбираемо какъв морал имат споменатите? За мен МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИ СА Кючуков с 79 гласа преференции, Каракостова/с парт, далавера/Устренска с гласове от ДПС! Не са и дарители, ако имат поне малко съвест, да се оттеглят! Има достойни Гроздан, Назмито, Галя, Сталев и др., които имат нашето доверие с два пъти повече гласове от техните. Време е да останат с достойнствооооо!

Още новини

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини