23 °C

Георги Кулов пред БНР-Кърджали: Дарителството показва сплотеността на всички етноси в нашия край

От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Пандемията изправи пред дилема и израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. Българското духовенство е убедено в силата на вярата на своето паство, убедено е, че вярата ще победи пандемията. С какви чувства посрещаме най-светлия християнски празник, чуйте разговора на Валентина Иванова с историка и журналист Георги Кулов в звуковия файл:

Георги Кулов: От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Такъв случай не е имало дори по времето на комунизма. В ония години имаше натиск да се ограничи влизането в храмовете, но дори на Великден властите не си позволиха да притискат Църквата да спре хората. Сега става дума за една пандемия, коятодълго време се подценяваше, в момента в целия свят тя нанася непоправими щети.

Що се отнася до българското духовенство, то е убедено в своята вяра и в силата на вярата на своите миряни, на своето паство и затова не може категорично да каже на вярващите: "Не влизайте в храма!". Това е валидно не само за Българската православна църква, а и за израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. всички те са единодушни, че вярата ще победи пандемията.

Родопчани са пословични със своето дарителство. Те дават пример на цялата нация. Всички показаха съпричастност с нуждите на нашите медици. смятам че вярата е в основата на това дарителство. Както християни, така и мюсюлмани помагат на болниците в нашата област. Това дарителство показва силата на сплотеността на всички етноси и общности в нашия край.

Интервю на Валентина Иванова

Българско национално радио

Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ру
  Руси
  2 -1
  09:38, 18 апр 2020
  Религиите, етносите, хората са обединени и изразяват съпричасност, но има и такива единици т. нар. съветници Багдасаров, Каракостова, Кючуков, Устренска и други, които не можаха да откъснат от сърцето си нито лев за болницата, медиците, гражданите. Такива ли трябва да бъдат, които получават 850 лв месечно, за 5-6 ч ангажираност
 • 2
  Ог
  Огнян
  2 -1
  12:05, 18 апр 2020
  Бивш член на борда на болницата Т. Каракостова, сега съветник БСП-с партийни уйдурми, тогава от борда над 2000 лв, сега като съветник 850 лв месечно за 5-6 часа ангажираност, ще се отдаде ли на хуманното дарителско дело? Разбира се и нейния "вожд" Ким Чен Ун, Багдасаров.
 • 3
  Ни
  Николай
  2 -1
  12:40, 18 апр 2020
  Поздравления за БНР - Кърджали и за г-н Кулов! Питам, защо нямат качество на дарител много голяма част от съветниците ни? Още по неразбираемо какъв морал имат споменатите? За мен МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИ СА Кючуков с 79 гласа преференции, Каракостова/с парт, далавера/Устренска с гласове от ДПС! Не са и дарители, ако имат поне малко съвест, да се оттеглят! Има достойни Гроздан, Назмито, Галя, Сталев и др., които имат нашето доверие с два пъти повече гласове от техните. Време е да останат с достойнствооооо!

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини