3 °C

Георги Кулов пред БНР-Кърджали: Дарителството показва сплотеността на всички етноси в нашия край

От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Пандемията изправи пред дилема и израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. Българското духовенство е убедено в силата на вярата на своето паство, убедено е, че вярата ще победи пандемията. С какви чувства посрещаме най-светлия християнски празник, чуйте разговора на Валентина Иванова с историка и журналист Георги Кулов в звуковия файл:

Георги Кулов: От обявяването на Българската православна църква за Патриаршия не е имало такъв прецедент, когато Синодът е изправен пред решението да ограничи влизането в храмовете. Такъв случай не е имало дори по времето на комунизма. В ония години имаше натиск да се ограничи влизането в храмовете, но дори на Великден властите не си позволиха да притискат Църквата да спре хората. Сега става дума за една пандемия, коятодълго време се подценяваше, в момента в целия свят тя нанася непоправими щети.

Що се отнася до българското духовенство, то е убедено в своята вяра и в силата на вярата на своите миряни, на своето паство и затова не може категорично да каже на вярващите: "Не влизайте в храма!". Това е валидно не само за Българската православна църква, а и за израелтянското, мюсюлманското, католическото и протестантското вероизповедание. всички те са единодушни, че вярата ще победи пандемията.

Родопчани са пословични със своето дарителство. Те дават пример на цялата нация. Всички показаха съпричастност с нуждите на нашите медици. смятам че вярата е в основата на това дарителство. Както християни, така и мюсюлмани помагат на болниците в нашата област. Това дарителство показва силата на сплотеността на всички етноси и общности в нашия край.

Интервю на Валентина Иванова

Българско национално радио

Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ру
  Руси
  2 -1
  09:38, 18 апр 2020
  Религиите, етносите, хората са обединени и изразяват съпричасност, но има и такива единици т. нар. съветници Багдасаров, Каракостова, Кючуков, Устренска и други, които не можаха да откъснат от сърцето си нито лев за болницата, медиците, гражданите. Такива ли трябва да бъдат, които получават 850 лв месечно, за 5-6 ч ангажираност
 • 2
  Ог
  Огнян
  2 -1
  12:05, 18 апр 2020
  Бивш член на борда на болницата Т. Каракостова, сега съветник БСП-с партийни уйдурми, тогава от борда над 2000 лв, сега като съветник 850 лв месечно за 5-6 часа ангажираност, ще се отдаде ли на хуманното дарителско дело? Разбира се и нейния "вожд" Ким Чен Ун, Багдасаров.
 • 3
  Ни
  Николай
  2 -1
  12:40, 18 апр 2020
  Поздравления за БНР - Кърджали и за г-н Кулов! Питам, защо нямат качество на дарител много голяма част от съветниците ни? Още по неразбираемо какъв морал имат споменатите? За мен МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИ СА Кючуков с 79 гласа преференции, Каракостова/с парт, далавера/Устренска с гласове от ДПС! Не са и дарители, ако имат поне малко съвест, да се оттеглят! Има достойни Гроздан, Назмито, Галя, Сталев и др., които имат нашето доверие с два пъти повече гласове от техните. Време е да останат с достойнствооооо!

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини