Ветеринари от Кърджалийско искат още оставки в Земеделското министерство

Лекарите от Българския ветеринарен съюз настояват за незабавното отстраняване от постовете им на зам.-министъра на МЗХГ с ресор животновъдство доц. д-р Янко Иванов и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ - проф.д-р Паскал Желязков.

С оглед спазване мерките на извънредното положение, след онлайн гласуване, членовете на Националния съвет упълномощиха председателя на ветеринарния съюз д-р Трифон Цветков да сезира министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за неадекватните действия на доц. Иванов и на проф. Желязков през миналата и настоящата година.

По инициатива на доц. д-р Янко Иванов през 2019 бяха стартирани промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), които предвиждаха връщането на участъковия принцип на работа, при който един ветеринарен лекар обслужва определен брой населени места в рамките на една община. Същият беше отречен през 2013, като нарушаващ конкурентното начало и правото на свободен избор на животновъдите. С подадените от БВС към МЗХГ и парламентарната комисия по земеделие становища тези текстове отпаднаха.

През 2019 по нареждане на зам.министъра бяха извършени редица проверки на регистрирани ветеринарни лекари от ексепрти на дирекции „Животновъдство“ и „Политики по агрохранителната верига" с цел дискредитиране на работата им на терен и прехвърляне изпълнението на профилактичната програма към служители на самия контролен орган. Проводник на тази политика се оказа и новия изпълнителен директор на агенцията по храните проф. д-р Паскал Желязков. Със своя заповед от началото на април 2020 той нареди пчелните прегледи, ваксинацията срещу заразен нодуларендерматит в лични стопанства и ваксинацията срещу антракс да се изпълняват от служители на БАБХ - официални ветеринарни лекари и началник отдели по здравеопазване на животните. Според разпоредбите на закона държавни служители поемат изпълнението на профилактичната програма при необходимост.

В настоящия момент Областна колегия Кърджали, както и целия ветеринарен съюз не вижда подобна необходимост. Всички ветеринарни лекари както в областта, така и в страната имат сключени и действащи до 31.12.2021г. договори с животновъди за изпълнението на профилактичните мероприятия. Многократно цялата ветеринарна общност, над 1000 лекари работещи със селскостопански животни, е декларирала ангажимента си по опазване на здравето на животните и гарантиране безопасността на храните.Агенцията по безопасност на хранитеразполага едва с около 300 души за изпълнението на профилактичните мерки.

БАБХ предвижда официалните ветеринарни лекари да извършват и преглед на закланите агнета във фермитеза предстоящите Великденски празници и Гергьовден, като същевременно при наложени карантинни мерки през месеца текат проверки на фермите за идентификация и хуманно отношение.

През 2019 поради спиране още в средата на годината на работата на лабораториите от системата на БАБХ голяма част от поголовието говеда и овце в областта не беше изследвано за бруцелоза, едно от значимите заболявания с висока опасност за общественото здраве. За разлика от останалата част на страната в област Кърджали,като погранична зона, ваксинацията срещу син език и нодуларендерматит протече нормално. Закупуването на диагностикуми за изследване на говедата за туберкулоза в края на 2019 беше изцяло финансирано и за сметка на обслужващите ветеринарни лекари.

С новите изменения на ЗВД се предвиждат множество посещения на всеки животновъден обект от страна на обслужващия го ветеринарен лекар за негова сметка, като условие за даване на правото му за работа в дадено населено място.

Към настоящия момент нито един ветеринарен лекар в област Кърджали няма предоставени ваксини и диагностикуми, като в същото време се настоява за започване на интензивна работа по ваксинирането на животните в областта, въпреки наложените ограничения във връзка с извънредното положение. Особена загриженост в кърджалийските ветеринарни лекари буди факта, че голяма част от животновъдите в областта са в рисковата за COVID-19 възрастова група – над 60 години.В същото време възможностите за закупуване на лични предпазни средства и дезинфектанти са силно ограничени.

Членовете на Областна колегия Кърджали на Българският ветеринарен съюз са силно обезпокоени от провежданата през последните години политика на неглижиране на работата на ветеринарните лекари практикуващи с продуктивни животни и застават зад искания на централното ръководство за незабавно отстраняване на зам. земеделския министър доц. д-р Янко Иванов и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните проф.д-р Паскал Желязков.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини