Eпични изображения разкриват невиждани досега плазмени нишки в атмосферата на Слънцето (видео)

Изображение 1 от 2

    Астрономите получиха най-детайлното изображение на изключително горещия външен слой на короната на Слънцето. То разкрива невиждани структури, скрити в региони, които досега са изглеждали като празни или тъмни.

    Новите изображения с висока разделителна способност разкриват магнитни нишки с широчина до 500 километра (311 мили), като вътре в тях тече плазма, гореща милиони градуса. Откритието дава нов поглед върху интензивната атмосфера на нашата родна звезда.

    Оригиналните данни са заснети от Короналния апарат с висока разделителна способност (Hi-C) през 2018 г. Както подсказва името, този телескоп е проектиран да прави снимки с висока разделителна способност на короната на нашето Слънце. Hi-C може да забележи обекти на Слънцето с размери само 70 километра, или 0.01% от общия размер на звездата.

    "Досега соларните астрономи ефективно разглеждаха най-близката ни звезда в стандартна резолюция, докато изключителното качество на данните, предоставени от Hi-C телескопа, ни позволява да изследваме Слънцето в свръхвисока резолюция за първи път", казва соларният физик Робърт Уолш от Университета в Централен Ланкашир (UCLan) във Великобритания.

    Ултрависоката резолюция означава, че по-рано невидими части на Слънцето вече са заснети в детайли и това от своя страна може да ни разкаже повече за състава на тайнствената магнитна атмосфера на Слънцето.

    Магнитното поле и плазмените нишки (или коронални бримки), от които се състоят от външния слой на Слънцето, са важна част от механизма, който произвежда слънчеви бури - активност, която в крайна сметка може да ни засегне тук, на Земята. След като разберем повече за това как се образуват, можем по-добре да ги предвиждаме.

    Все още има много неща, които не знаем за структурите във външните слоеве на Слънцето и много странни неща се случват в непосредствена близост до звездата, но последните постижения в науката и телескопите започват да разплитат някои загадки.

    Ще са необходими още изследвания, за да разберем новооткритите нишки плазма и тяхната функция, но фактът, че ние изобщо можем да ги видим, е огромна стъпка напред.

    Следващата мисия на Hi-C трябва да ни разкаже още повече за това как работи короната на Слънцето, особено след като подробните данни могат да се комбинират с изображения от други телескопи, за да се създаде все по-ясен портрет на Слънцето.

    "Това е завладяващо откритие, което би могло да формира по-добре нашето разбиране за потока на енергия през слоевете на Слънцето и в крайна сметка - към самата Земя", казва соларният физик Том Уилямс от университета в Централен Ланкашир.

    "Това е толкова важно, ако искаме да моделираме и прогнозираме поведението на нашата животворна звезда."

    Изследването е публикувано в Astrophysical Journal.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини