Коронавирусът отприщи дарителството присъщо на кърджалийци, родопчани отново дават пример

Коронавирусът отприщи дарителството присъщо на кърджалийци,като родопчани отново дават пример.Веднага след като стана ясно, че болниците ще приемат заразени по места и трябва да имат готовност да ги лекуват, в Кърджалийско тръгна дарителска кампания. Инициативата излезе от предприемачът и общественик Сабахатин Гьокче и бе подкрепена от работодателските организации. Ръководствата на Кърджалийската търговско промишлена палата, КРИБ и Стопанска камара в града излязоха с апел към своите членове да даряват средства и предпазни лични материали на здравните заведения.МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и общинските болници в Момчилград и Ардино също призоваха родопчани да отворят сърцата си. Присъедини се и Центърът за спешна медицинска помощ –Кърджали. Районният мюфтия Бейхан Мехмед посочи, че даряването в момент на беда за болниците е съпоставимо с това да се дарява за храм.

  Призивите бяха съвестно отразени от медиите,които насърчиха кампанията.

  На апела се отзоваха много хора на бизнеса ,както от Кърджали,така и от региона и страната.Към здравните заведения тръгнаха първо най-необходимите материали за тяхната работа-лични предпазни средства за медиците.По банкова сметка се направиха и сериозни парични дарения за закупуване на респиратори.Отзоваха се и нашенци от Франция.

  Здравните заведения и институции в областта регулярно информират обществеността за направените дарения и дарителите,които стоят зад тях.

  Дарителските жестове се ползват с безрезервната подкрепа на над 85% от кърджалийци.Мнозина от тях не могат да си позволят големи дарения но имат големи сърца.Така хората на първа линия получиха ритуални хлябове за здраве,а шофьор на такси безплатно вози медиците до местоработата им.

  Кърджали отново показва завидна солидарност.Тя е пример за цялата ни нация.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини