Посещението на църковните храмове трябва да става с лични предпазни средства

По време на църковните празници Цветница и Великден движението на човешкия поток трябва да е еднопосочно, посещението на храмове трябва да става с лични предпазни средства, както и да се спазва дистанция вътре в тях. Това заяви на брифинг в МС главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Църковните храмове ще се третират като другите обществени места, които се посещават от голям брой граждани", заяви още Иванов.

МВР има за цел да защити живота на гражданите, а не да преследва нарушителите и да налага санкции, посочи Иванов и призова за съпричастност с мерките и дисциплина.

Главният секретар на МВР обясни, че в страната има около 4000 храма, като се водят разговори с представители на БПЦ по места, за да се подготви организацията за предстоящите празници. Повечето литургии ще бъдат изнесени на открито.

За празничните дни няма да се намалява контролът по КПП-тата на областните градове и жп гарите и ще се следи стриктно всеки дали има основание за излизане от града.

Директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски посочи, че целият състав на МВР ще се включи в охраната на обществения ред и спазването на противоепидемичните мерки.

Ивайло Иванов заяви още, че към момента 27 служители на МВР са дали положителен резултат за коронавирус, повечето са от София, а един е излекуван.

Той представи информация, че към 9 април под карантина са били поставени 24 хиляди души, като всички те са контролирани от полицията.

От обявяването на извънредното положение до момента са образувани 638 досъдебни производства и 391 преписки и 2102 акта по Закона за здравето.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    християнка
    0 -2
    08:24, 11 апр 2020
    Попове, вие ще врите в ада задето излагате хората на зарази!

    "А който съблазни едно от тези, малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачи на врата му един воденичен камък и да потъне в морските дълбочини."

    Исус Христос
    • Ми
      Мира
      1 0
      15:52, 11 апр 2020
      Никой на сила не те кара да ходиш в църквата.
      А не заради поповете, а заради тези които от три дни вървят и се разхождат и с малки деца без маски .
      Заради тях ще има още заболели и удължаване на карантината.
      Толкова ли е трудно да си сложите маска и ръкавици когато излизате и още две седмици да спазвате
Последни новини