Каракачанов поиска забрана на вноса до изчерпване на българските плодове и зеленчуци

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с предложение за четири мерки за защита на българските производители.

Първата от тя е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност, или от регистрирани земеделски стопани.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

Последната мярка, предложена от Каракачанов, е Министерският съвет да задължиа министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    Тоя е пълен тъпак
    3 -3
    11:16, 10 апр 2020
    Пълна забрана трябва да има за плодове и зеленчуци които се произвеждат в България. Може да се внася само портокали банани и такива които не виреят тук. Това е правилното .а не временна забрана. Тоя е менте патриот.
  • 2
    Tr
    trade
    5 0
    11:55, 10 апр 2020
    Тогава другите страни ще забранят вноса на български продукти на техните пазари.
    Само патриотарство не стига, трябва и акъл.
  • 3
    Go
    Gost
    2 0
    13:04, 10 апр 2020
    Зарзаватчия хаджия не става!
Последни новини