24 °C

Назми Мюмюн: Да не забравяме ,че в условията на извънредно положение хората остават национален капитал

Живота и съдбата ми отреди да преживея „Извънредното положение“ в нашата Родина държавата през 1984/85-1989 г., беше необявено официално, неочаквано от хората, важеше за районите със смесено население – танкове, бетеери, милиционери, вътрешни войски /жандармерия/, т.н. Наредба №1,  цивилни, въоръжени с калашници, контролно-пропусквателни пунктове, проверки през деня и нощта от милицията на коли, автобуси и т.н. и т.н.. Хората се пазеха много, дистанцираха се от властимащите - униформени. Имаше страх, огорчение, възмущение, песимизъм. Това не може да продължи така! Вярваха, че това е ненормално и че правдата ще възтържествува! И така стана! Дойде 29.05.1989 г. речта на бай Тошо за отваряне на границите с Р Турция! Затвориха се границите след 350 хил. преселение с „Голямата екскурзия“.  Хората се оказаха в Турция  и други европейски държави – Германия, Швеция и т.н.. Какъв вирус беше??? Неговото действие продължи около 5 години, но хората от Джебел, Момчилград, Груево, Могиляне и други победиха, победи България! Дойде демокрацията, свободата. Пътуваме без проблеми в цял свят, станахме граждани на Европа и света.

          Сега заради Коронавирус от нашият парламент официално беше обявено „Извънредно положение“ по предложение на Националният оперативен щаб и на правителството начело с Бойко Методиев Борисов, което ще продължи до 13.05.2020 г.

          Както на 13.03.2020 г. започна, така и продължава днес - в града ни цари необичайна пустота, улици и булеварди почти без нашите съграждани, много малко хора на пазара, в магазините за хранителни стоки и аптеките – също броени хора! От хранителните магазини се купува нормално, без да се запасява, от аптеките се търсят традиционните лекарства, плюс спирт, маски, които са кът и т.н..

          Знам, че вирусът не може да бъде отстрелян, нито взривен. „Бойците”сега са лекарите, медицинските сестри, учени, полицаите, военните, малкият бизнес и работниците. Нашата почит и уважение към тях.

          Хората са стресирани, има паника, има страх, има неопределеност във времето. Обаче има стриктно подчинение на законите и разпоредбите – затворени кафета, ресторанти, игрални зали, училища, детски градини, ясли, без масови събирания на политическите партии и т.н. и т.н.. Изпълнявайки разумните държавни решения, ние няма да допуснем „да изгорим юргана заради една бълха”! Внимателно! Хора – икономика, Икономика – хора! Нашият национален капитал! Значи, ние гражданите уважаваме и зачитаме решенията на държавните ни институции, както преди 1990 г., така и сега! Има дисциплинирани, съзнателни и отговорни наши съграждани! Гордея се с моите съграждани! Значи има държава и държавност! Има и национално отговорна и градивна опозиция, начело с БСП, с председател Корнелия Нинова!

          Добре, че президента излезе от мълчанието си след Шипка и сега е в ход!

          И приемливо и неприемливо, с течение на времето /историята/ си казва тежката дума! Видях с очите си и преживях и едното необявено „Извънредно положение“, но действащо по - продължително и не леко /за ограничен кръг от нашите български граждани с турски етнически произход/ и сега за всички ни! Когато е за всички, по-малко боли! Но сега човек не знае откъде ще дойде „невидимият милиционер“, затова трябва да сме единни, сплотени, с един ритъм на сърцето, рамо до рамо, да си помагаме един на друг! Опасността сега е една и съща за всички ни! Оптимист съм! Заедно ще победим! Изпълнявайте държавните решения!

          Хората победиха необявеното извънредно положение, заедно ще победим и сега официално обявеното извънредно положение - Мускетарският принцип- „Eдин за всички, всички за един”, без да се делим по етнически, социален, полов и други признаци!

Назми Мюмюн, бивш зам.-областен управител и изпълнявал длъжността Областен управител на област Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини