Назми Мюмюн: Да не забравяме ,че в условията на извънредно положение хората остават национален капитал

Живота и съдбата ми отреди да преживея „Извънредното положение“ в нашата Родина държавата през 1984/85-1989 г., беше необявено официално, неочаквано от хората, важеше за районите със смесено население – танкове, бетеери, милиционери, вътрешни войски /жандармерия/, т.н. Наредба №1,  цивилни, въоръжени с калашници, контролно-пропусквателни пунктове, проверки през деня и нощта от милицията на коли, автобуси и т.н. и т.н.. Хората се пазеха много, дистанцираха се от властимащите - униформени. Имаше страх, огорчение, възмущение, песимизъм. Това не може да продължи така! Вярваха, че това е ненормално и че правдата ще възтържествува! И така стана! Дойде 29.05.1989 г. речта на бай Тошо за отваряне на границите с Р Турция! Затвориха се границите след 350 хил. преселение с „Голямата екскурзия“.  Хората се оказаха в Турция  и други европейски държави – Германия, Швеция и т.н.. Какъв вирус беше??? Неговото действие продължи около 5 години, но хората от Джебел, Момчилград, Груево, Могиляне и други победиха, победи България! Дойде демокрацията, свободата. Пътуваме без проблеми в цял свят, станахме граждани на Европа и света.

          Сега заради Коронавирус от нашият парламент официално беше обявено „Извънредно положение“ по предложение на Националният оперативен щаб и на правителството начело с Бойко Методиев Борисов, което ще продължи до 13.05.2020 г.

          Както на 13.03.2020 г. започна, така и продължава днес - в града ни цари необичайна пустота, улици и булеварди почти без нашите съграждани, много малко хора на пазара, в магазините за хранителни стоки и аптеките – също броени хора! От хранителните магазини се купува нормално, без да се запасява, от аптеките се търсят традиционните лекарства, плюс спирт, маски, които са кът и т.н..

          Знам, че вирусът не може да бъде отстрелян, нито взривен. „Бойците”сега са лекарите, медицинските сестри, учени, полицаите, военните, малкият бизнес и работниците. Нашата почит и уважение към тях.

          Хората са стресирани, има паника, има страх, има неопределеност във времето. Обаче има стриктно подчинение на законите и разпоредбите – затворени кафета, ресторанти, игрални зали, училища, детски градини, ясли, без масови събирания на политическите партии и т.н. и т.н.. Изпълнявайки разумните държавни решения, ние няма да допуснем „да изгорим юргана заради една бълха”! Внимателно! Хора – икономика, Икономика – хора! Нашият национален капитал! Значи, ние гражданите уважаваме и зачитаме решенията на държавните ни институции, както преди 1990 г., така и сега! Има дисциплинирани, съзнателни и отговорни наши съграждани! Гордея се с моите съграждани! Значи има държава и държавност! Има и национално отговорна и градивна опозиция, начело с БСП, с председател Корнелия Нинова!

          Добре, че президента излезе от мълчанието си след Шипка и сега е в ход!

          И приемливо и неприемливо, с течение на времето /историята/ си казва тежката дума! Видях с очите си и преживях и едното необявено „Извънредно положение“, но действащо по - продължително и не леко /за ограничен кръг от нашите български граждани с турски етнически произход/ и сега за всички ни! Когато е за всички, по-малко боли! Но сега човек не знае откъде ще дойде „невидимият милиционер“, затова трябва да сме единни, сплотени, с един ритъм на сърцето, рамо до рамо, да си помагаме един на друг! Опасността сега е една и съща за всички ни! Оптимист съм! Заедно ще победим! Изпълнявайте държавните решения!

          Хората победиха необявеното извънредно положение, заедно ще победим и сега официално обявеното извънредно положение - Мускетарският принцип- „Eдин за всички, всички за един”, без да се делим по етнически, социален, полов и други признаци!

Назми Мюмюн, бивш зам.-областен управител и изпълнявал длъжността Областен управител на област Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини