-1 °C

Назми Мюмюн: Да не забравяме ,че в условията на извънредно положение хората остават национален капитал

Живота и съдбата ми отреди да преживея „Извънредното положение“ в нашата Родина държавата през 1984/85-1989 г., беше необявено официално, неочаквано от хората, важеше за районите със смесено население – танкове, бетеери, милиционери, вътрешни войски /жандармерия/, т.н. Наредба №1,  цивилни, въоръжени с калашници, контролно-пропусквателни пунктове, проверки през деня и нощта от милицията на коли, автобуси и т.н. и т.н.. Хората се пазеха много, дистанцираха се от властимащите - униформени. Имаше страх, огорчение, възмущение, песимизъм. Това не може да продължи така! Вярваха, че това е ненормално и че правдата ще възтържествува! И така стана! Дойде 29.05.1989 г. речта на бай Тошо за отваряне на границите с Р Турция! Затвориха се границите след 350 хил. преселение с „Голямата екскурзия“.  Хората се оказаха в Турция  и други европейски държави – Германия, Швеция и т.н.. Какъв вирус беше??? Неговото действие продължи около 5 години, но хората от Джебел, Момчилград, Груево, Могиляне и други победиха, победи България! Дойде демокрацията, свободата. Пътуваме без проблеми в цял свят, станахме граждани на Европа и света.

          Сега заради Коронавирус от нашият парламент официално беше обявено „Извънредно положение“ по предложение на Националният оперативен щаб и на правителството начело с Бойко Методиев Борисов, което ще продължи до 13.05.2020 г.

          Както на 13.03.2020 г. започна, така и продължава днес - в града ни цари необичайна пустота, улици и булеварди почти без нашите съграждани, много малко хора на пазара, в магазините за хранителни стоки и аптеките – също броени хора! От хранителните магазини се купува нормално, без да се запасява, от аптеките се търсят традиционните лекарства, плюс спирт, маски, които са кът и т.н..

          Знам, че вирусът не може да бъде отстрелян, нито взривен. „Бойците”сега са лекарите, медицинските сестри, учени, полицаите, военните, малкият бизнес и работниците. Нашата почит и уважение към тях.

          Хората са стресирани, има паника, има страх, има неопределеност във времето. Обаче има стриктно подчинение на законите и разпоредбите – затворени кафета, ресторанти, игрални зали, училища, детски градини, ясли, без масови събирания на политическите партии и т.н. и т.н.. Изпълнявайки разумните държавни решения, ние няма да допуснем „да изгорим юргана заради една бълха”! Внимателно! Хора – икономика, Икономика – хора! Нашият национален капитал! Значи, ние гражданите уважаваме и зачитаме решенията на държавните ни институции, както преди 1990 г., така и сега! Има дисциплинирани, съзнателни и отговорни наши съграждани! Гордея се с моите съграждани! Значи има държава и държавност! Има и национално отговорна и градивна опозиция, начело с БСП, с председател Корнелия Нинова!

          Добре, че президента излезе от мълчанието си след Шипка и сега е в ход!

          И приемливо и неприемливо, с течение на времето /историята/ си казва тежката дума! Видях с очите си и преживях и едното необявено „Извънредно положение“, но действащо по - продължително и не леко /за ограничен кръг от нашите български граждани с турски етнически произход/ и сега за всички ни! Когато е за всички, по-малко боли! Но сега човек не знае откъде ще дойде „невидимият милиционер“, затова трябва да сме единни, сплотени, с един ритъм на сърцето, рамо до рамо, да си помагаме един на друг! Опасността сега е една и съща за всички ни! Оптимист съм! Заедно ще победим! Изпълнявайте държавните решения!

          Хората победиха необявеното извънредно положение, заедно ще победим и сега официално обявеното извънредно положение - Мускетарският принцип- „Eдин за всички, всички за един”, без да се делим по етнически, социален, полов и други признаци!

Назми Мюмюн, бивш зам.-областен управител и изпълнявал длъжността Областен управител на област Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини