22 °C

Русия и Саудитска Арабия изтеглят 20% от световния добив на петрол

Русия и Саудитска Арабия са се договорили да изтеглят от световния пазар 20% от предлагания петрол, за да спрат бързото му поевтиняване и да стабилизират цените на по-високи нива, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на два свои източника.

Според "Блумбърг" саудитците предлагали добивите да се съкратят с 15-17%, а ОПЕК и Русия още не са изяснили спрямо кой показател да се измерва свиването, но принципна договорка има.

Групата ОПЕК+ обсъжда заедно да спре предлагането на 12 млн. барела на ден, а от други производители очаква да орежат още 5 млн. барела, допълва източник на "Ройтерс" от ОПЕК.

Цените на петролните фючърси бързо тръгнаха нагоре, като сортът "Брент" (Brent) поскъпна с над 5% до 33.85 долара за барел.

По-рано днес руски източници потвърдиха за РБК, че Москва е готова да намали добивите си с 14% спрямо нивото от първото тримесечие (11.3 млн. барела на ден). Условието е да се включат и други държави, добивали заедно средно 70 млн. барела на ден, а това (освен ОПЕК) са още САЩ, Бразилия, Норвегия, Канада, Мексико и др.

"Ройтерс", позоваващ се на източници от страната на Русия и на ОПЕК, говори за изтегляне на 20 млн. барела от пазара. Но се спори за отправните обеми - саудитците искали да е спрямо сегашното положение (т.е. след като от 1 април увеличи добивите до 12 млн. барела на ден), а руснаците не са съгласни, защото не се включиха в надпреварата с нови обеми.

За Москва намалението е значително - последния път през декември 2019 г. тя прие по сделката ОПЕК+ да свие добивите с 0.3 млн. барела на ден, а сега става дума за около 1.6 млн. барела. Тогава общото договорено намаляване бе 1.7 млн. барела на ден, като саудитците обещаха едностранно да оттегят още 0.4 млн. барела. Днешните договорености са в пъти над тези обеми.

Къде са САЩ

Засега не е ясна ролята на САЩ - водещата по добиви (близ 13 млн. барела на ден) страна. Президентът Доналд Тръмп съобщи преди дни, че очаква свиване на световния добив с 10-15 млн. барела, но в договореност Рияд-Москва. По принцип в САЩ няма централизирана агенция или регулатор, който да нареди на добивните компании какво да правят. Близо половин година преди президентските избори Тръмп не иска да препоръчва свиване на американския добив, защото в очите на избирателите той ще е виновен за вдигането на цените. От друга страна, себестойността на американския добив е доста по-висока от тази на руснаците и саудитците и цените трябва да се вдигнат, за да не фалират компаниите.

Източник на РБК казва, че в очертаващата се днешнна сделка американците ще свият добивите според дела си в групата на държавите с общо 70 млн. барела на ден добив. Министерството на енергетиката на САЩ вече намали прогнозите си за 2020 г. с 1.4 млн. барела на ден (до 11.8 млн.) и с още 0.7 млн. барела на ден през 2021 г.

Регулаторът в щата Тексас (основният петролен център на страната) написа в "Туитър" в сряда, че "по естествен път" САЩ ще свият добивите най-малко с 4 млн. барела на ден в следващите 3 месеца. Раян Ситън, който ръководи регулатора, каза, че не участва в днешната конферентна среща на ОПЕК+, но смята, че световните добиви трябва да бъдат намалени с 20 млн. барела. Ако това не стане, няма да има къда да се съхранява добитото, хранилищата ще се напълнят за 2 месеца и тогава ще трябва да се оттеглят поне 30 млн. барела на ден.

И всичко това е твърде малко?

Обемите, за които се говори, са безпрецедентни, но анализатори казват, че и това е твърде малко, защото търсенето е рухнало с 30%.

"Голдман Сакс"

"Обновената ни прогноза за 2020 г. показва, че първоначално орязване на 10 млн. барела дневно няма да е достатъчно и ще са нужни още 4 млн. барела, за да се стигне до цени, при които да не се налага да се спират сонди и рафинерии. Смятаме, че 15 млн. барела на ден е много трудно да бъдат договорени, тъй като бремето ще падне основно върху Саудитска Арабия, за да е ефективна мярката."

"Джей Пи Морган"

Банката очаква ОПЕК+ да се договорят за 4.3 млн. барела на ден. "Очевидно това не е достатъчно да компенсира спада в търсенето, но поне ще намали рисковете от препълване на хранилищата и ще облекчи изразходването им."

"Райстад енерджи"

"Дори да има споразумение, което за кратко ще вдигне цените, вярваме, че ентусиазмът на участниците ще охладнее в един момент и пазарът ще бъде връхлетян от реалността на дисбаланса между търсене и предлагане."

Банка "Ю Би Ес"

"Безпрецедентното свиване на търсенето означава, че успешният отговор при предлагащите ще е с кратковременен ефект. Дори производителите да се договорят за орязване, което в началото да подобри пазарния баланс, в крайна сметка излишъците ще се увеличат до исторически максимални обеми."

Международната агениця за енергетика

Фатих Бирол, ръководителят на IEA, каза, че орязване на 10 млн. барела дневно все още ще остави около 15 млн. барела на ден да се трупат непотърсени през второто тримесечие.

Би Си Ес Глоубъл маркетс

Кирил Таченников, директор и главен анализатор на петролните пазари, казва: "Дори да се договорят за 10 млн. барела на ден по-малко, това е технически невъзможно да се реализира за по-малко от месец. А и не е достатъчно да компенсира свръхпредлагането, надхвърлящо в момента 20 млн. барела на ден. В резултат на това не изчезва проблемът с препълването на хранилищата."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини