Мутирал ензим разгражда пластмасови бутилки за часове

Мутирал бактериален ензим, разграждащ пластмасови бутилки за часове бе създаден от учените.

Ензимът, открит първоначално в компост от листа, разградил бутилките до химичните им градивни елементи, които след това били използвани за направата на висококачествени нови бутилки. От съществуващите в момента техники на рециклиране могат да се произведат единствено дрехи и килими.

Компанията Carbios, открила ензима, се надява широкомащабното рециклиране чрез този метод да стане факт в рамките на 5 години.

Милиарди тонове пластмаса замърсяват планетата – от Арктика до най-дълбоката океанска падина – и представляват огромен риск за морските обитатели.

В началото екипът изследвал 100 000 микроорганизма – обещаващи кандидати – включително ензим в листния компост, открит за пръв път през 2012.

Той бил напълно забравен, но се оказал най-добрия. Учените анализирали ензима и предизвикали мутации, за да подобрят способността му да разгражда пластмасата, от която са направени бутилките.

Направили го стабилен при 72 градуса по Целзий – идеалната температура за бърза деградация.

Екипът използвал оптимизирания ензим за обработка на един тон пластмасови бутилки, които били разградени до 90% в рамките на 10 часа. Учените използвали материала за създаване на нови пластмасови бутилки.

Carbios подписали договор с друга компания за широкомащабно производство на ензима с помощта на гъбички. Те твърдят, че разходите за добиване на ензима са едва 4% в сравнение с разходите за производство на пластмасата от петрол.

Изхвърлените пластмасови бутилки трябва да бъдат нарязани и нагрети преди да бъде добавен ензимът, което означава, че получената пластмаса е по-скъпа от новопроизведената пластмаса от петрол. Но изпълнителният директор на Carbios твърди, че съществуващата рециклирана пластмаса с ниско качество, се продава на висока цена, заради недостиг.

Намаляване употребата на пластмаса е само част от решението на проблема.  Но тя е навлязла широко в хранително-вкусовата промишленост, медицината и транспорта. Проблемът е в пластмасовите отпадъци.  Половината изхвърлена пластмаса попада в околната среда или сметищата.

Учените бележат напредък в откриването на биологични методи за разграждане и на други видове пластмаса. Немски изследователи обявиха, че са открили ензим, хранещ се с токсичния полиуретан, докато ларвите на восъчния молец пируват с полиетиленови торбички.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мд
    Мдаа
    2 0
    15:00, 11 апр 2020
    Безбожниците наричащи себе си учени създадоха също и бактерията синтия. Сега синтия се разпространява с бясна скорост и ще почне да изяжда хора. Кой е отговорен , че се пусна това чудовище. Да не стане същото и с тоя ензим. Безбожниците да спрат да се занимават с богоборство. Щото ще плащаме всички
Последни новини