18 °C

Съществува опасност от етнически конфликти в страната, заради пандемията от коронавирус,предупреждава експерт

Съществува опасност от етнически конфликти в страната,заради политизирането на пандемията от коронавирус,предупреждава експерт.В свой доклад до българските държавни институции членът на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет д.ф.н.Асен Колев алармира,че опити на националистически формации да търсят политически дивиденти,като се опитват да нагнетяват негативизъм към определени общности е опасен.

Коронавирусът,  „убива” в момента междуетническите отношения в България, пише в своя анализ д.ф.н.Асен Колев.

Той е категоричен,че през последните десет дни коронавирусът и обществените коментари се насочиха против малцинствените групи в контекста на опасността, която се създава, за живота на останалите граждани на България. Този проблем има следните аспекти:

Защо се етнизира този здравен проблем в България? Сигурно ще се направят сериозни опити да се докаже на българското общество, че малцинствата нарочно са създали този вирус, за да се разболяват българите;
Според мнението на някои хора от малцинственото население много често някои хора ги гледат като „вирусоносители”, което ги обижда много;
Очаква се коронавирусът и упреците към малцинствата да имат и политически измерения. Само след един месец определени политически сили ще разработват нови стратегии и концепции за това, че ромите са много опасни за живота и здравето на гражданите на България;
Сериозна е възможността основна база за политическа дейност на определени политически сили да бъде темата за изборите през 2021г.;

В заключение експертът отбелязва:Проблемът е, че много хора и заинтересовани страни казват, че малцинствените групи са носители на коронавируса, което е опасно за здравето на българите. Тази теза много сериозно ще се лансира и може да се очаква влошаване на междуетническите отношения.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ха
  Ханко
  8 -1
  07:54, 9 апр 2020
  Този или е дал телета, за да вземе дипломата си, или му е подарена от Хелзинкския комитет. Пише глупости като от паралелна вселена.
 • 2
  Вл
  Владимир
  4 -5
  10:41, 9 апр 2020
  Възможно е единични случаи на притеснения. В голямото, обществото за 30 г не допусна температурата да се качи над 38 градуса. Помним антитурските прояви края на 1989/90 в Кж на комунягите, национал- социалисти и сега отделни случаи, проявите на Атака, НФСБ, ВМРО и срещу ромите, циганите. Имаше период за всичко в РБ бяха виновни турците и циганите. Б. Борисов по добре се справя с тази потенциална опасност за България.
 • 3
  Цв
  Цветанка
  2 0
  09:36, 10 апр 2020
  Стига глупости, занимавайте се с по-важни неща. Сигурно за това ще ви дадат и средства!

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини