22 °C

Съществува опасност от етнически конфликти в страната, заради пандемията от коронавирус,предупреждава експерт

Съществува опасност от етнически конфликти в страната,заради политизирането на пандемията от коронавирус,предупреждава експерт.В свой доклад до българските държавни институции членът на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет д.ф.н.Асен Колев алармира,че опити на националистически формации да търсят политически дивиденти,като се опитват да нагнетяват негативизъм към определени общности е опасен.

Коронавирусът,  „убива” в момента междуетническите отношения в България, пише в своя анализ д.ф.н.Асен Колев.

Той е категоричен,че през последните десет дни коронавирусът и обществените коментари се насочиха против малцинствените групи в контекста на опасността, която се създава, за живота на останалите граждани на България. Този проблем има следните аспекти:

Защо се етнизира този здравен проблем в България? Сигурно ще се направят сериозни опити да се докаже на българското общество, че малцинствата нарочно са създали този вирус, за да се разболяват българите;
Според мнението на някои хора от малцинственото население много често някои хора ги гледат като „вирусоносители”, което ги обижда много;
Очаква се коронавирусът и упреците към малцинствата да имат и политически измерения. Само след един месец определени политически сили ще разработват нови стратегии и концепции за това, че ромите са много опасни за живота и здравето на гражданите на България;
Сериозна е възможността основна база за политическа дейност на определени политически сили да бъде темата за изборите през 2021г.;

В заключение експертът отбелязва:Проблемът е, че много хора и заинтересовани страни казват, че малцинствените групи са носители на коронавируса, което е опасно за здравето на българите. Тази теза много сериозно ще се лансира и може да се очаква влошаване на междуетническите отношения.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ха
  Ханко
  8 -1
  07:54, 9 апр 2020
  Този или е дал телета, за да вземе дипломата си, или му е подарена от Хелзинкския комитет. Пише глупости като от паралелна вселена.
 • 2
  Вл
  Владимир
  4 -5
  10:41, 9 апр 2020
  Възможно е единични случаи на притеснения. В голямото, обществото за 30 г не допусна температурата да се качи над 38 градуса. Помним антитурските прояви края на 1989/90 в Кж на комунягите, национал- социалисти и сега отделни случаи, проявите на Атака, НФСБ, ВМРО и срещу ромите, циганите. Имаше период за всичко в РБ бяха виновни турците и циганите. Б. Борисов по добре се справя с тази потенциална опасност за България.
 • 3
  Цв
  Цветанка
  2 0
  09:36, 10 апр 2020
  Стига глупости, занимавайте се с по-важни неща. Сигурно за това ще ви дадат и средства!

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини