Изписаха първият оздравял от коронавирус в Кърджали, пациент,приет наскоро е в интензивно отделение

Първият пациент с коронавирус в Кърджали бе изписан от инфекциозното отделение на болницата. 57-годишният мъж, който бе приет за лечение на 26 март, вече е с отрицателна проба за COVID-19. Намира се в добро общо състояние, но ще остане под домашна карантина през следващите 28 дни.

Информацията бе съобщена от здравните власти на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка. Пред изписване са и двамата пациенти с коронавирус в ардинската болница – съпрузите на 71 години и на 68 години, които живеят в село Горно Прахово. Те се чувстват добре, нямат оплаквания, предстои да излязат резултатите от контролните им PSR-проби.

В момента в болницата в Кърджали са хоспитализирани четирима болни с коронавирус – мъж на 71 години от село Рани лист и неговата съпруга на 61 години, мъж на 31 години, завърнал се от Дания, и жена на 63 години от Кърджали. Пациентите са в задоволително състояние, с изключение на мъжа от село Рани лист, който е с усложнения след инсулт и се е наложило да бъде приведен в интензивното отделение.

В общинските болници в Момчилград и Крумовград не са постъпвали пациенти с коронавирус.Областният управител Никола Чанев получи уверение от медиците, че разполагат с необходимия набор лични предпазни средства – маски, шлемове, очила, защитни облекла. Продължават и дарителските жестове за здравните заведения.На заседанието днес бяха обобщени противоепидемичните мерки във връзка с предстоящите Великденски празници, опазването на обществения ред и мерките за безопасност.

Не се очакват масови струпвания на хора в храмовете, смятат от МВР. Продължават съвместните проверки на полицията и РЗИ в търговските обекти. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 6 април са отменени допълнителните ограничения, въведени по места, каквато е забраната за работа на кафе-автоматите и павилионите за закуски. Коментиран бе и контролът върху общинските пазари и качеството на храните за Великден. Областният управител предупреди членовете на Щаба, че мерките за сигурност не трябва да се пренебрегват и благодари на всички институции, ангажирани в борбата с пандемията.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини