21 °C

На какво в храненето да обърнем внимание по време на извънредните мерки

Мерките ни наложиха още по-застоял начин на живот. За кратко време рисковите фактори за някои здравословни проблеми рязко нараснаха. Какво имам предвид? Разбира се, обездвижени сме, което създава ред проблеми: повишаване на теглото, отпускане на мускулите, нестабилност в целия опорно-двигателен апарат, обаждане на стари и появата на нови болежки в кръст, стави, врата... Обезвижването обаче влияе и на метаболитните процеси, обмяната на веществата се забавя – малкото полезни вещества, които поемаме с храната не достигат до клетките ни и същевременно натрупаните токсини в огранизма се излъчват от него в по-малък обем. Но!
На на този проблем има решение дори да сме затворени вкъщи – достатъчно е да си въведем рутина и поне половин час на ден спортуваме, още по-добре, ако можем два пъти на ден. Много домакинства разполагат с велоергометър, кростренажор – тези уреди ни дават прекрасно решение да компенсираме липсата на разходка. Нека да не забравяме и че все още тичането навън не е забранено – само не бива да го правите в парковете и в градинките и задъжително трябва да поддържате дистанция от 2 метра от другите.
Друг вариант за развижване са комплексите упражнения за всички мускулни групи, които могат да се проведат под строга серия или по-динамично с музика, подобно на аеробика. А йогата и тай-чи са начин на живот.
Стигнахме до съществото на проблема, който може да бъде разбит на дребни, но съществени детайли. Първо, за да не допринесем още повече за застоя на обмяната на веществата, трябва да пием достатъчно вода. Долната граница е 2 ½ литра. Колкото повече вода пием, толкова по-добре. Сега поне не излизаме  много, така че проблемът с отделянето ѝ го нямаме. Специалисти препоръчват пиенето на дори 4 литра вода... 


Когато водим застоял начин на живот, е много важно да следим калорийния режим. Сега са ни нужни далеч по-малко калории. Към какво число трябва да се ориентираме вече зависи от фактори като пол, възраст, ръст, тегло, съотношение мускулна маса и мазнини в тялото. Има достатъчно калкулатори в интернет, които можем да ползваме, за да изчислим приблизително вярното за нас количество калории за деня.
Най-същественият въпрос се отнася за качеството на храната и храненето. Когато сме затворени у дома голяма част от хората губят полезните си навици. Причините са няколко, но това е друга тема. Независимо от стреса и, уви, тежкото финансово положение, в което изпадат редица семейства сега, е важно за здравето да се стремим да се храним с възможно най-изчистена откъм химия храна. При стрес и безпаричие обикновено се храним с прекалено много въглехидрати. Точно това хранене трябва да се балансира. В първия случай е въпрос на воля, във втория би могло да помогне преразглеждането на храните, които се консумират. Основните групи храни винаги са давали добри решения. Това са: месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, варива, зеленчуци, плодове и зърнени, по възможност пълнозърнести.
Стремежът в храненето трябва да е насочен към осигуряване на минимума белтъчици. Защото при стрес и недоимък обикновено точно тази храна е най-пропусканата в храненето. Един лесен начин за изчисляване на необходимото количество белтъчини лично за вас е спрямо теглото ви – грам за килограм като минимум. Така осигуряването на 50-60-70-80 и дори 100 грама протеини на ден не би трябвало да е проблем. След това трябва да се ориентирате кои продукти какво количество белтъчини могат да ви дадат – ясно е, че месото е най-добрият източник, но то е и богато на мазнини, така че с него трябва да се внимава. Можем да добавим риба, яйца, мляко и млечни продукти и непременно бобови култури. Варивата са ни ценни не само заради растителните протеини, но и заради фибрите и полезните хранителни вещества, които съдържат. Благодарение на тях ще си осигурим редовен стомах. Включването им в седмичното меню 3-4 пъти е чудесен вариант да имаме добре функциониращи черва.
Белтъчините, освен това засищат и ни държат по-дълго време сити, с което вълчият глад като явление трябва да е изчистен. Естествено, за целта се налага храненето да се провежда на приблизително равни интервали, на около 4 часа време е добро решение. Това са 4 хранения за деня. Така ще имаме контрол и върху количествата храна, която поглъщаме. Експертите казват: нахранваме се с такова количество, което е равно на двете ни шепи. Другото е в повече. И консумирайте редовно супи!

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини