15 °C

Проф. д-р Тодор Черкезов, дм: Спешно болни да не отлагат лечението си до последно

„От 30 пациента, преминали през спешното отделение, почти половината се хоспитализират, което означава, че те са дошли в доста сериозно клинично състояние. Хората си стоят в домовете до последно заради страха от заразяване с коронавирус и едва, когато се влошат сериозно, тогава търсят помощ в спешното отделение. За такива болни в критично състояние е нужно много повече време за лекуване и много по-големи ресурси и финансови средства за възстановяването им“, каза за „Нов живот“ проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Болницата функционира нормално. Това, че има пациенти с коронавирус в лечебното заведение не означава, че тези, които се нуждаят от болнично лечение, трябва да изоставят и да занемарят своето здраве. Когато се налага, те трябва да потърсят лекарска помощ. Ако преценят, че състоянието им се влошава, не бива да бъдат парализирани от страх да дойдат в болницата, защото има пациенти с коронавирус, заяви д-р Черкезов.

„Разбира се тези, които могат да отложат по-леки здравословни проблеми за по-добри времена, трябва да го направят. Много е важно да преценят тежестта на състоянието си. Нека не се създава впечатление, че единствената цел на здравеопазването е Ковид-19.  Това, разбира се, е много важно направление в нашата работа и ние сме взели всички предпазни мерки, за да бъдат пациентите сигурни и да има необходимата безопасност за тях и за персонала, който непрекъснато пребивава в болницата“, заяви д-р Черкезов.

Той подчерта, че всички медици от спешното отделение и от другите диагностични звена  ползват лични предпазни средства, дезинфекцират се системно помещенията на болницата, особено тези с по-повишен риск. За да мине такъв пациент, дезинфекцията е неколкократна през деня. Така че няма основания пациентите да се лишат от медицинска помощ и от нужните им медицински грижи.

По отношение на лечението на заразените с Ковид-19, проф. д-р Черкезов каза:

„Пациентите, които са в болницата, са изолирани в инфекциозно отделение и за тях се полагат добри грижи от колектива на отделението. В добро общо състояние са. Всички са с пневмония, която е доказана, но за щастие не са в тежък стадий и лечението върви успешно. Първият пациент, който постъпи, е в добро състояние и вече е пред изписване, но все пак се изчаква той да даде един негативен резултат. Такова е изискването на щаба – болните да бъдат дехоспитализирани, когато покажат поне един отрицателен резултат. Той ще остане още няколко дни в отделението. За всеки един от пациентите получаваме специалният препарат Хлороквин, който се изписва чрез Министерството на здравеопазването и се прилага на тези пациенти. Всичко, разпоредено от Националния щаб по отношение на поведението на персонала и предпазните мерки, се спазва като алгоритъм на поведение“.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  On
  One Euro Man
  0 0
  12:58, 9 апр 2020
  Професор Черкезов по какво е професор и къде чете лекции?

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини