19 °C

Проф. д-р Тодор Черкезов, дм: Спешно болни да не отлагат лечението си до последно

„От 30 пациента, преминали през спешното отделение, почти половината се хоспитализират, което означава, че те са дошли в доста сериозно клинично състояние. Хората си стоят в домовете до последно заради страха от заразяване с коронавирус и едва, когато се влошат сериозно, тогава търсят помощ в спешното отделение. За такива болни в критично състояние е нужно много повече време за лекуване и много по-големи ресурси и финансови средства за възстановяването им“, каза за „Нов живот“ проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Болницата функционира нормално. Това, че има пациенти с коронавирус в лечебното заведение не означава, че тези, които се нуждаят от болнично лечение, трябва да изоставят и да занемарят своето здраве. Когато се налага, те трябва да потърсят лекарска помощ. Ако преценят, че състоянието им се влошава, не бива да бъдат парализирани от страх да дойдат в болницата, защото има пациенти с коронавирус, заяви д-р Черкезов.

„Разбира се тези, които могат да отложат по-леки здравословни проблеми за по-добри времена, трябва да го направят. Много е важно да преценят тежестта на състоянието си. Нека не се създава впечатление, че единствената цел на здравеопазването е Ковид-19.  Това, разбира се, е много важно направление в нашата работа и ние сме взели всички предпазни мерки, за да бъдат пациентите сигурни и да има необходимата безопасност за тях и за персонала, който непрекъснато пребивава в болницата“, заяви д-р Черкезов.

Той подчерта, че всички медици от спешното отделение и от другите диагностични звена  ползват лични предпазни средства, дезинфекцират се системно помещенията на болницата, особено тези с по-повишен риск. За да мине такъв пациент, дезинфекцията е неколкократна през деня. Така че няма основания пациентите да се лишат от медицинска помощ и от нужните им медицински грижи.

По отношение на лечението на заразените с Ковид-19, проф. д-р Черкезов каза:

„Пациентите, които са в болницата, са изолирани в инфекциозно отделение и за тях се полагат добри грижи от колектива на отделението. В добро общо състояние са. Всички са с пневмония, която е доказана, но за щастие не са в тежък стадий и лечението върви успешно. Първият пациент, който постъпи, е в добро състояние и вече е пред изписване, но все пак се изчаква той да даде един негативен резултат. Такова е изискването на щаба – болните да бъдат дехоспитализирани, когато покажат поне един отрицателен резултат. Той ще остане още няколко дни в отделението. За всеки един от пациентите получаваме специалният препарат Хлороквин, който се изписва чрез Министерството на здравеопазването и се прилага на тези пациенти. Всичко, разпоредено от Националния щаб по отношение на поведението на персонала и предпазните мерки, се спазва като алгоритъм на поведение“.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  On
  One Euro Man
  0 0
  12:58, 9 апр 2020
  Професор Черкезов по какво е професор и къде чете лекции?

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
22 сеп 2020
Последни новини