Липсващото звено: Откриха черна дупка, която не е нито твърде голяма, нито прекалено малка

Астрономи са открили черна дупка, която не е нито твърде голяма, нито прекалено малка. Със средния си размер тя се явява липсващо звено в разбирането за тези "брутални" космически обекти, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в "Астрофизикъл".

В добавка черната дупка разкъсва и поглъща "злощастна" звезда, озовала се близо до нея.

Използвайки данни от космическия телескоп "Хъбъл" и две рентгенови обсерватории, изследователите са определили, че масата на въпросната черна дупка е 50 000 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Обектът се намира на 740 милиона светлинни години от Земята в галактика-джудже, осеяна с много по-малко звезди в сравнение с Млечния път.

Черните дупки са изключително плътни обекти, чието гравитационно притегляне е толкова мощно, че дори светлината не може да се изплъзне.

Въпросната галактика е сред малкото подобни обекти със "средна маса", откривани някога. Тя е много по-малка от свръхмасивните черни дупки в центровете на големи галактики, но е доста по-обширна от "посестримите си", образували се в резултат на колапса на масивни индивидуални звезди.

"Потвърждаваме, че този обект, открит първоначално през 2010 г., наистина е черна дупка със средна маса, която разкъсва и поглъща близка звезда с маса приблизително три пъти колкото слънчевата", казва астрофизичката от университета на Тулуза и съавторка на изследването Натали Уеб.

Специалистката допълва, че учените търсят черни дупки със средна маса от четири десетилетия, но досега известните примери за подобни обекти са по-малко от десет. Предполага се обаче, че броят им е по-голям.
"От тази гледна точка говорим за значимо откритие. Освен това черна дупка да поглъща звезда се случва средно веднъж на 10 000 години в която и да е галактика, което го прави още по-рядко", допълва Уеб.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини