Възстановяването на суми от "Булгаргаз" заради понижението на цената на природния газ ще се гласува окончателно в понеделник

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД и неговите клиенти във връзка с постигнатото предоговаряне на цените на природния газ между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз".

За измененията гласуваха 123-ма народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими, а 54-ма депутати от "БСП за България" се въздържаха.

Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от KEBP ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз".

В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни снабдители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г., както и по договори, сключени с крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.

KEBP следва да приеме съответните решения, които да предоставят възможност за изчисляване на сумите, които трябва да бъдат възстановени на клиентите. Предвидено е възстановяването на сумите от общественият доставчик да се извърши въз основа на подписано споразумение с неговите клиенти, като е регламентиран срокът, в който това следва да се извърши. Определен е и краен срок за възстановяване на сумите.

Депутатите гласуваха второто четене на измененията в Закона за енергетиката да бъде на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник, 6 април.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини