19 °C

Социалната система: "Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто"

Според социалния министър Деница Сачева към момента данните за натиска върху социалната система не са застрашаващи. Така Сачева анализира представената от нея днес статистическа информация за натиска върху социалната система.

Министърът обаче уточни, че данните са динамични, всеки ден се променят и увеличават числата. Затова и поискахме актуализация на държавния бюджет, системите съществуват, имаме достатъчно средства към момента, но исканата актуализация е с оглед да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий, посочи тя.

"Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто", обобщи ситуацията министър Сачева.

По отношение на социалните помощи нарастването все още е малко, само с 2000 души, но все пак ние се намираме в началото на кризата, каза министърът на труда и социалната политика. Сега 23 хиляди души получават социални помощи в страната.

Сачева посочи, че към момента по Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование - 344 801, като общият размер на сумите, които варират, на месец са между 43 и 45 милиона лева.

Тя припомни, че по ОПРЧР 45 милиона лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа, като се очаква почти 45 000 души да бъдат обхванати в нея. Всеки, който има нужда от храна, медикаменти, от помощ за плащане на битови сметки, може да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони за целта. Осигурено е и предоставянето на топъл обяд, който ще обхване 17 822 души, каза Деница Сачева.

Предстои предоставянето на индивидуални пакети с хранителни продукти, като има възможност още около 40 000 да бъдат обхванати с тази програма, съвместно с БЧК.

"Кризата има различни лица и измерения, като в момента в много български общини, в по-големите български градове, се появяват всички онези хора, които в обичайно време са невидими за нас - бездомните, просещите, каза Сачева. По думите й от МТСП мислят и за бездомните, затова програмата с БЧК ще бъде насочена и към тях. Министърът помоли кризисните щабове да идентифицират такива хора, за да им бъде предоставена помощ съвместно с БЧК.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ге
  Гешев
  3 -2
  13:38, 2 апр 2020
  Според вирусолога Академик Игор Гундаров епидемия няма,а политиците са
  „психо био терористи“.В закона има текстове за тероризъм и би трябвало
  Гешев да се самосезира!
  Интервюто в ютуб:Професор Гундаров:
  • Гу
   Гундарчук
   2 -1
   14:21, 2 апр 2020
   Обърни се към личния си лекар, да ти даде направление за психиатър.
  • 11
   11111
   1 0
   16:30, 2 апр 2020
   единственият политик тестван с психотест за последните 10 години е Президента...поради летателната си служба...на всичките други им личи че не са го минали

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини