22 °C

Румен Радев иска всеобхватни тествания на населението, адекватна информация няма

Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, и аз искам да благодаря на всички българи за съзнателното отношение, но продължителното оставане на тази огромни ограничения води риск да бъдат нанесени поражения много над пораженията от коронавируса, включително и с по-висока смъртност, каза пред журналисти в Благоевград президентът Румен Радев.

По думите му трябва да бъде поставена ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем към някакъв относително нормален начин на живот и да бъде възстановена свободата на движение на хора и стоки. Според президента това изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавирус и адекватни ресурси, което изисква всеобхватна, навременна и достоверна информация. На база на нея ще може да се изгради реална картина на случващото се в страната, допълни Румен Радев. Той посочи, че към момента такава информация няма, а тя налага всеобхватни тествания на населението, таргетиране на различните социални и рискови групи.

На журналистически въпрос дали е привърженик на по-масовото тестване, Румен Радев коментира, че е привърженик на това да има информация какво е състоянието и какво се прави. "Това е много сложен процес и той изключително трудно може да се управлява на базата само на четири хиляди тествани, което е нищожен статистически дял на фона на седем милиона българи.", каза още Радев.

Според президента тази война не може да бъде спечелена единствено с ограничения и с глоби. "Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина, да можем да прилагаме прицелни действия, само така ще можем да излезем от този блокаж на държавата.", посочи Радев.

Президентът посети Благоевград, където присъства на заседание на Кризисния щаб на общината. Радев се запозна на място с предприетите мерки за защита на здравето на жителите на Благоевград.

След заседанието президентът коментира, че е основателно притеснението на щаба във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособят отделни звена за борба с коронавируса, тъй като това може да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични и спешни случаи. Едно от предложенията, оформени в процеса на дискусията, е било да се оформи звено, което да бъде подсилено с медици и сестри от други болници и където да бъдат лекувани болните от COVID -19, посочи Радев. По този начин останалите болници с тежки случаи могат да обслужват пациенти. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването, каза още президентът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Се
  Селяк
  3 -7
  10:50, 1 апр 2020
  А Радев иска ли да си напълни ушите с барут и да с... Виж коментара
 • 2
  То
  Тодоров
  7 -2
  10:51, 1 апр 2020
  За няколко седмици комунистическата мутра Боко Методиев и шайката му откраднаха 5 милиарда лева.
 • 3
  11
  11111
  5 -1
  10:59, 1 апр 2020
  В Лондон превърнаха паркингите на няколко супермаркета в тестов център за коронавирус. Гражданите могат да минат с автомобилите си през пунктовете, което осигурява бързото взимане на голям брой проби. Избягва се струпването на опашки от хора, които биха могли да си предадат заразата. Великобритания промени драстично начина, по който реагира на пандемията.
  • Ин
   инфо
   7 -1
   11:23, 1 апр 2020
   Мутафчийски е против масовите тестове, защото ще се прекъсне далаверата му да се тества само в неговата лаборатория, от която захлебва.

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини