15 °C

Адекватни мерки в етнически обособените квартали иска експерт в докладна до премиера,визира се и кв.”Боровец” в Кърджали

Адекватни мерки в етнически обособените квартали иска експерт в докладна до премиера Бойко Борисов.В документа се визира и кв.”Боровец” в Кърджали.Той бе предложен на вниманието на правителството на 27 март от членът на Националния съвет по етнически и демографски въпроси към МС д.ф.н.Асен Колев.Д.ф.н.Асен Колев е един от изтъкнатите наши изследователи на нагласите и поведението на ромската общност.Той самия произлиза от т.нар.милет-ромите мюсюлмани,самоопределящи се като турци.

 Ето какво се препоръчва експертът като належащо:

На входовете и на изходите на обособените етнически квартали да се поставят термокамери за регистриране на хората, които имат по-висока телесна температура и евентуално са носители на коронавируса.

Не трябва да се блокират етническите квартали, защото това допълнително ще напрегне и без това сложните междуетнически отношения в България.

  Чрез дронове, които да летят над обособените етнически квартали, да се следи обстановката в тези квартали да не се струпват много хора на едно място. Ако има събирания, служителите на МВР много внимателно да ги разпръснат, но преди това да минат представителите на здравните служби и медицинските медиатори.

 Много хора, които живеят в етническите и смесените райони, не са запознати с най-новите законови  изисквания за предпазване от коронавируса и това налага за контролни действия да се създадат екипи от трима души, които да включват лекар, здравен медиатор и общественик от самия квартал, които по улиците да обясняват на хората. Поради спецификата в поведението на етническото население в тези квартали това се налага, за да има промяна в поведението на тези граждани и да се издигне здравната им култура.

  Д.ф.н.Асен Колев определя пред Кърджали бг вести мерките на областното и общинско ръководство в Кърджали по отношение на жителите на кв.”Боровец” като адекватни и добър пример за други градове в страната,където се прибягва до крути действия.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мю
  Мюмюн
  0 0
  08:19, 31 мар 2020
  Много точен! Адмирации!

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини