28 °C

Адекватни мерки в етнически обособените квартали иска експерт в докладна до премиера,визира се и кв.”Боровец” в Кърджали

Адекватни мерки в етнически обособените квартали иска експерт в докладна до премиера Бойко Борисов.В документа се визира и кв.”Боровец” в Кърджали.Той бе предложен на вниманието на правителството на 27 март от членът на Националния съвет по етнически и демографски въпроси към МС д.ф.н.Асен Колев.Д.ф.н.Асен Колев е един от изтъкнатите наши изследователи на нагласите и поведението на ромската общност.Той самия произлиза от т.нар.милет-ромите мюсюлмани,самоопределящи се като турци.

 Ето какво се препоръчва експертът като належащо:

На входовете и на изходите на обособените етнически квартали да се поставят термокамери за регистриране на хората, които имат по-висока телесна температура и евентуално са носители на коронавируса.

Не трябва да се блокират етническите квартали, защото това допълнително ще напрегне и без това сложните междуетнически отношения в България.

  Чрез дронове, които да летят над обособените етнически квартали, да се следи обстановката в тези квартали да не се струпват много хора на едно място. Ако има събирания, служителите на МВР много внимателно да ги разпръснат, но преди това да минат представителите на здравните служби и медицинските медиатори.

 Много хора, които живеят в етническите и смесените райони, не са запознати с най-новите законови  изисквания за предпазване от коронавируса и това налага за контролни действия да се създадат екипи от трима души, които да включват лекар, здравен медиатор и общественик от самия квартал, които по улиците да обясняват на хората. Поради спецификата в поведението на етническото население в тези квартали това се налага, за да има промяна в поведението на тези граждани и да се издигне здравната им култура.

  Д.ф.н.Асен Колев определя пред Кърджали бг вести мерките на областното и общинско ръководство в Кърджали по отношение на жителите на кв.”Боровец” като адекватни и добър пример за други градове в страната,където се прибягва до крути действия.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мю
  Мюмюн
  0 0
  08:19, 31 мар 2020
  Много точен! Адмирации!

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини