Адекватни мерки в етнически обособените квартали иска експерт в докладна до премиера,визира се и кв.”Боровец” в Кърджали

Адекватни мерки в етнически обособените квартали иска експерт в докладна до премиера Бойко Борисов.В документа се визира и кв.”Боровец” в Кърджали.Той бе предложен на вниманието на правителството на 27 март от членът на Националния съвет по етнически и демографски въпроси към МС д.ф.н.Асен Колев.Д.ф.н.Асен Колев е един от изтъкнатите наши изследователи на нагласите и поведението на ромската общност.Той самия произлиза от т.нар.милет-ромите мюсюлмани,самоопределящи се като турци.

 Ето какво се препоръчва експертът като належащо:

На входовете и на изходите на обособените етнически квартали да се поставят термокамери за регистриране на хората, които имат по-висока телесна температура и евентуално са носители на коронавируса.

Не трябва да се блокират етническите квартали, защото това допълнително ще напрегне и без това сложните междуетнически отношения в България.

  Чрез дронове, които да летят над обособените етнически квартали, да се следи обстановката в тези квартали да не се струпват много хора на едно място. Ако има събирания, служителите на МВР много внимателно да ги разпръснат, но преди това да минат представителите на здравните служби и медицинските медиатори.

 Много хора, които живеят в етническите и смесените райони, не са запознати с най-новите законови  изисквания за предпазване от коронавируса и това налага за контролни действия да се създадат екипи от трима души, които да включват лекар, здравен медиатор и общественик от самия квартал, които по улиците да обясняват на хората. Поради спецификата в поведението на етническото население в тези квартали това се налага, за да има промяна в поведението на тези граждани и да се издигне здравната им култура.

  Д.ф.н.Асен Колев определя пред Кърджали бг вести мерките на областното и общинско ръководство в Кърджали по отношение на жителите на кв.”Боровец” като адекватни и добър пример за други градове в страната,където се прибягва до крути действия.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мю
    Мюмюн
    0 0
    08:19, 31 мар 2020
    Много точен! Адмирации!
Последни новини