Гърция обяви нови облекчения и помощ за хиляди фирми и служители заради пандемията

Гърция обяви нови фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди фирми и служители днес, за да предпази икономиката си от ефектите от националната блокада заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 3 процента през 2020 г. заради разпространението на коронавируса, според правителствени прогнози. Страната завърши третата си спасителна програма през 2018 г. след дедестгодишна дългова криза.

"Ние уважаваме огромните жертви на гръцкия народ през последните години. . . Ние прилагаме политики, които да поддържат икономиката жива", заяви финансовият министър Христос Стайкурас. Очаква се ефектът да е краткосрочен, добави той.

Гърция наложи строги ограничения на движението, нареди на бизнеса да спре работа и почти изцяло затвори границите си, за да предотврати разпространението на болестта.

Мерките за подкрепа включват еднократна помощ за 1,7 милиона души или 81 процента от работещите в частния сектор, чиито работни места временно са закрити, както и плащане на социалните им осигуровки за 45 дни. Също така се разширява финансовата подкрепа за самонаетите лица и се спира плащането на ДДС и на просрочени данъчни задължения за 800 000 фирми.

Общата сума, изразходвана за справяне с ефектите от коронавируса, достигна 6,8 милиарда евро или 3,5 процента от брутния вътрешен продукт.
До снощи в Гърция бяха регистрирани 1156 случая на заразяване с коронавирус, включително 38 смъртни случая.

Страната наложи строги ограничения за движението на хората, забрани пристиганията от страни извън ЕС и спря полетите от Италия, Испания, Германия и Великобритания, от където идват основната част от туристите в страната. Затворени са също така хотелите, ресторантите, баровете и много от магазините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини