Борисов обеща в сряда отговор от банките за облекченията в кризата (видео)

Премиерът Бойко Борисов водеше днешният брифинг, като обяви, че щабът изнемогва от двете провеждания на брифинг дневно. Отсега нататък няма да има сутрешен брифинг. 

Борисов съобщи, че е възложил на щаба, на министъра на здравеопазването, още веднъж да прегледат всички лекари, медицински сестри, лаборанти, шофьори, обслужващи "Бърза помощ", служители на РЗИ, които са работили с хора, заразени с коронавируса, за да няма нито един пропуснат човек за допълнителното възнаграждение от 1000 лева, което трябва да се изплати.

Премиерът е възложил създаването на щаб от доброволци, като обясни, че такъв вече има, и в него са ангажирани над 3000 души, главно по линия на противопожарната охрана. Борисов каза, че има желаещи за доброволци.

Фирми от всички сектори на икономиката, чиито приходи са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение, ще могат да искат помощ от държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците. 

Утре и вдругиден ще продължи работата на НСТС по проекта на Постановление на МС /ПМС/ относно компенсиране на работодателите, засегнати от кризата с коронавируса, докато се издаде ПМС в понеделник около обяд, каза премиерът.

Първата ни грижа сега е опазването на човешкия живот, каза Борисов, като обяви, че всички работещи на първа линия - медици, полицаи, ще бъдат тествани. Техният труд ще бъде адекватно възнаграден.

Колко време ще продължи кризата, е първият въпрос. Светът се готви и има ресурс за три месеца.

Ще бъдат мобилизирани курсантите, за да помогнат на КПП-тата.

81 държави са заявили, че искат финансова помощ в МВФ. Борисов е провел раговори снощи с Ангела Меркел и Себастиян Курц. Най-важното сега е да запазим работниците, за да заработи после икономиката.

5 милиарда е буферът, който имаме. Но проверете колко имат хората и фирмите по сметките си, обърна се Борисов към журналистите. Индустрията в Китай сега се е възстановила на 70%. Меркел поздравила Борисов за бързото пренастройване на икономиката. Ние произвеждаме маски, защитни облекла, не се усети да не ни достига спирт. Имаме да изнасяме.

Проверени са леща, боб, царевица, каза Борисов, като добави, че имаме всичко, а всеки заем прябва да се връща.

Трябва ли на всеки държавата да плати? Резервът за пенсионерите няма да се пипа, младите ще намерят какво да работят. 

Нашата основна грижа е освен за лекарите, полицаите, и за пенсионерите да останат пари в следващите месеци, защото когато си здрав и млад, и да нямаш работа, все нещо ще може да се направи, каза  Борисов. Възрастният човек трябва да разчита на пенсията си, ние този резерв за пенсионерите няма да го пипаме, категоричен беше премиерът. Оставам с впечатлението, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат от държавата, сиреч от самите себе си, за да станат по-богати или изобщо да не обеднеят, не - грижата трябва да ни е здравето и работниците, социалнослабите и пенсионерите, каза още Борисов и заяви, че разчетените средства в антикризисното постановление ще бъдат изпълнени. Той препоръча да обърнем внимание върху размера на вложенията в банките на бизнеса и на физическите лица, и да сравним с тези в резерва. Трябва ли всеки, който се сети, да каже "държавата да ми плати", попита още Борисов.

Борисов се похвали, че опашката от тирове сега вече я няма, а е била 50 км, преди да се направи паркингът в Узунджово.

Светът е в небивала криза. Ние много добре балансирахме финансите в последните 3-4 години. Истински се моля да издържиме през следващите 3 месеца. И тогава да теглиме пари от фондовете за възстановяване. Борисов каза, да изчакаме до сряда да има пакет с мерки от банките - за кредитите и вноските.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    Донев
    2 0
    12:18, 29 мар 2020
    Монологът на крал нарцис. Вируса, ако гледа българска телевизия ще се самоубие от безнадеждност
Последни новини