Скоро тази необичайно ярка комета може да освети небето почти като полумесец

През Средновековието кометите са били предвестници на чуми, войни и смъртта на крале, тъй че настоящата пандемия е най-удачният момент за появата на нещо подобно на нашия небосклон. Днес ние знаем, че кометите представляват мръсни снежни топки – останки от материал, образувал Слънчевата система – и по никакъв начин не се асоциират със събитията на нашата планета. Изглежда обаче така или иначе много скоро ще можем да се насладим на подобен небесен спектакъл.

Всяка година вътрешната част на Слънчевата система се посещава от множество комети. Повечето от тях обаче са толкова бледи, че ви е нужно телескоп, за да ги наблюдавате. Когато C/2019 Y4 ATLAS бе открита през декември (горе-долу по същото време, когато и новината за новия коронавирус се разпространи извън пределите на Ухан), изглеждаше като всички останали. Яркостта ѝ трябваше да достигне до магнитуд 9 – т.е. 40 пъти по-бледа, за да може да се види с невъоръжено око.

Днес обаче, два месеца по-късно, нейната яркост се увеличава мълниеносно с всяка изминала нощ. Много е трудно да се предскаже осветеността на една комета. Ето защо C/2019 Y4 ATLAS може да се окаже най-ярката комета от 13 години насам или просто поредното разочарование.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини