При крайна нужда: Спортната зала в Смолян става полева болница, общежитието в Райково-изолатор за карантина

Община Смолян подготвя бившето общежитие на ДЮФА /срещу КАТ/ за изолатор за карантинирани, планира се полева болница евентуално да има в Спортната зала. Това е част от плана на местната власт при нужда, породена от влошаване на ситуацията със заболелите от covid-19.

“В момента работници на общината чистят и подготвят два от етажите на сградата, която дълго време не е използвана, някои помещения се нуждаят и от ремонт. Там ще могат да се изолират под задължителна карантина около 100 души, предимно от хора без адрес или от общности с нисък социален статус.“, това каза за СмолянБГвести секретарят на Община Смолян Момчил Николов. По думите му сградата има и по-голям капацитет, но за сега се подготвят два етажа.

Като член на Областния щаб той категорично заяви, че многопрофилната болница в Смолян има достатъчно легла за настаняване на заболелите, но при възникнала спешна нужда за допълнителни легла се подготвя Спортната зала, която също може да поеме поне 100 легла.

„Община Смолян не е по-назад от останалите областни центрове в страната, изпълнява се всичко стриктно, РЗИ мина на проверка при нас и единствената препоръка е да затворим кафе автоматите в сградата и около нея. При нужда военните могат да се включат, винаги са ни помагали, има допълнителни ресурси за настаняване на болни-има други спортни зали, физкултурен салон и т.н., но не смятам, че това ще се наложи, болницата ни има достатъчно капацитет.“, каза още секретарят на община Смолян, но не се ангажира с конкретни цифри за брой легла, които могат да бъдат включени при задълбочаване на кризата с вируса..

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини