Общинският кризисен щаб в Кърджали: Общинската контрола проверява търговски обекти за спекула

Общинският кризисен щаб проведе и днес поредното си заседание, на което бяха обсъдени изпълнението напротивоепидемични мерки на територията на цяла България, спазването на мерките на територията на община Кърджали.Служителите от общинска контрола продължават с проверките в работещите търговски обекти. Те следят и за спазването на часа за пазаруване от 08.30 до 10.30ч. само от хора над 60г., както и на бензиностанциите, където е забранена консумация  на място от заведенията за бързо хранене и хранителните магазини.

25  са подадените  и изпълнени  заявки в Домашен социален патронаж   от 16.03.2020г. до момента за доставка на храна и закупуване на хранителни продукти от първа необходимост и медикаменти, изписани с рецепта на  самотни, трудноподвижни и лежащоболни лица и възрастни хора без близки.Изпълняват се и заявкиза заплащане на битови сметки. Средствата за покупките се осигуряват от лицата. Заявките за услугите се приемат на телефон  0361/ 6 45 42, на който ще се приемат заявки и презпочивните дни. Служителите на Домашен социален патронаж приематзаявките всеки работен ден от 09.00 до 16.00 ч.  Според вида на подадената заявка тя се изпълнява в рамките на работния ден или най-късно на следващия ден.

          В условията на извънредно положение Домашен социален патронаж работи без промяна в графика, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.Продължава разносът на храна по домовете  на 120 възрастни хора  при досегашния график.В петък се раздава храна  за събота и неделя, а съдовете в които се предоставя храната щателно са дезинфекцират. Домашните санитари обслужват седмично около 30 души.

Продължава събирането на данни за  самотно живеещи възрастни и социално слаби хора. Подадена е информация от 22 населени места за 120 души.В града се търси съдействие от домоуправителите. Тези хора ще бъдат подпомогнати  по  инициатива на кмета на общината инж. Хасан Азис с доставка на храна и медикаменти и с посещение на медицинско лице в дома.

Миенето и дезинфекцията на обществени места и улици е спряно заради валежите. Извършва се дезинфекция на автобусните спирки, на КПП доЧилик и Широко поле, както и в КАТ.

Днес кметовете на населени места са уведомени стриктно да контролират струпването на хора /особено около търговските обекти/. Те трябва да предупреждават собствениците и при необходимост да подават сигнал до районния полицейски инспектор за нарушаване на заповедите на министъра на здравеопазването и на кмета на община Кърджали.

Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация-Кърджали.

         

         

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини