Отбелязваме Световния ден на водата - 2,2 млрд. души живеят без достъп до питейна вода

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Темата на Световния ден на водата през 2020 г. е "Водата и изменението на климата" - тема, която поставя акцент върху неразривната връзка между тях. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Управлението на водата може да помогне в борбата с изменението на климата, е отбелязано в наръчника, издаден за световния ден на водата през тази година на сайта на международната инициатива. Според специалистите влажните зони поглъщат въглероден диоксид от въздуха; растителността предпазва от наводнения и ерозия; дъждовната вода може да се съхранява за периоди на засушаване; отпадъчните води могат да се използват повторно; климатично адаптирано интелигентно земеделие също спомага за преодоляване на климатичните промени.

Водата е най-ценният ресурс - трябва да се използва по-отговорно, посочват от МОСВ. Трябва да се балансират нуждите от вода в обществото, като същевременно се гарантира, че най-бедните хора не остават пренебрегнати.

Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души, живеещи без достъп до питейна вода. Поставя се фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Всеки може да предприеме действия, свързани с управлението и използването на водата, за да повлияе върху изменението на климата, всеки има роля. Това може да включва взимане на само 5-минутен душ; избора на растително меню; изключването на електрическите уреди, оставени на "спящ режим". Експертите съветват още да не се изхвърля годна за консумация храна и да се пазарува устойчиво.

От МОСВ цитират генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш, който е обявил: "Предупрежденията са необходими. Но страхът няма да свърши работа." Да, изменението на климата може да всее чувство на страх и безпокойство. Но има една лесна стъпка, която можете да предприемете веднага и която ще доведе до голяма промяна: не разхищавайте водата, призовава Гутиереш.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини