25 °C

Психологът Севгюзар Ходжа от Кърджали:Виждам страх в очите на хората!

С психолога Севгюзар Ходжа разговаря Анелия Крумова, наш кореспондент за Кърджали

Анелия Крумова

Настъпи трудно време. Нечувано. Невиждано. Неочаквано. Пълно с безброй въпросителни. Лишено от всякакви отговори. Вероятно Земята си взима своята заслужена почивка. Вероятно всичко пагубно, което й причинявахме много време, сега се връща при нас. Време е да се опомним. Ламтяхме свирепо, за да грабнем всички корони. Сега, никой не иска „короната“. Искаме здраве. Ех, най-после се опомнихме, че то е най-важното… И дано се опазим. Дано да бъдем отговори. Нашата отговорност е чуждото спасение. А чуждото понякога е много близко. Аз си оставам вкъщи, но не се презапасявам. Страхувам се, но полагам усилия страхът ми да не се превръща в паника. Днес проведох онлайн разговор с психоложката Севгюзар Ходжа, тя също сподели, че не се поддава на паниката. Разговорът с нея беше много полезен за мен, затова реших да го споделя и с читателите на Алтернатив Прес!

–Съществува ли чувството на паника у вас?

-Не, нямам чувство на паника. По-скоро поради тази ситуаци в мен се пораждат много въпроси… Дали сме подготвени психически и духом за това? Дали болниците са готови, ако наистина се увеличи броят на болните? Отговорни ли са всички към себе си и другите? Може да се каже, че съм притеснена за всички около мен, виждам страх в очите им, а това е пагубно за имунната система.

–Какви мерки ще предприемете, за да се опазите?

-Вкъщи е чисто и уютно, аз обичам да съм у дома, да притихна в моя кът с чаша чай и книга и да слушам тишината. Да чуя себе си и да медитирам.

–Вие купихте ли си запаси за месеци напред? Защо в магазините е пълно с хора, които пазаруват панически?

-Не съм се запасила. Преди три дни пазарувах последно. Винаги пазарувам по малко и прясно. Ето, днес няма вече нищо вкъщи и ще изляза на пазар, с необходимите предпазни мерки. Да не забравяме, че положението е извънредно, а не военно. Страхът поражда паника, а това поражда неконтролируемост. Призивът ми е всеки да пазарува от това , от което има нужда, за да има и за другите.

–В такъв момент контролът е много важен за хората. Какво бихте ги посъветвали, за да си върнат усещането за контрол?

-За първи път след втората световна война сме поставени в много сложна ситуация. Задължително е нужно да проявим отговорност към себе си и другите, да пазим себе си и тях. Да мислим като едно цяло, да не позволим страхът да ни обземе, да сме силни и търпеливи. Самоконтролът е много труден, нужни са много воля и постоянство, но не е невъзможен. Нека всички да се постараем да сме спокойни и дисциплинирани . За да сме спокойни, добре е да обърнем поглед към себе си. Към нашият Аз. Да се запитаме – Какво обичах да правя? За какво мечтаех? Сега , когато имаме нужното време, да го отделим на себе си, на семейството си, на децата си, на любимата книга, да рисуваме, да пеем, танцуваме… Всичко това ще ни отпусне, ще ни успокои и най-вече няма да ни е скучно.

–Вие какво ще правите, докато сте си вкъщи? Споделете ваши предложения за интересни занимания с нашите читатели.

-За мен не е трудно да съм у дома, сама със себе си. Обичам много природата, почти всеки ден с още няколко приятелки бродим по горите, около нас е пълно с красиви местности за походи и излети. А когато съм у дома се наслаждавам на тишината, на книгата, на любим филм. Ежедневно правя йога, пилатес и медитирам. Правя неща, които обичам, които ме зареждат и ме отпускат. Никога не ми е скучно или безинтересно. Също така обичам да пея и да танцувам.

Алтернатив прес

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини