5 °C

Психологът Севгюзар Ходжа от Кърджали:Виждам страх в очите на хората!

С психолога Севгюзар Ходжа разговаря Анелия Крумова, наш кореспондент за Кърджали

Анелия Крумова

Настъпи трудно време. Нечувано. Невиждано. Неочаквано. Пълно с безброй въпросителни. Лишено от всякакви отговори. Вероятно Земята си взима своята заслужена почивка. Вероятно всичко пагубно, което й причинявахме много време, сега се връща при нас. Време е да се опомним. Ламтяхме свирепо, за да грабнем всички корони. Сега, никой не иска „короната“. Искаме здраве. Ех, най-после се опомнихме, че то е най-важното… И дано се опазим. Дано да бъдем отговори. Нашата отговорност е чуждото спасение. А чуждото понякога е много близко. Аз си оставам вкъщи, но не се презапасявам. Страхувам се, но полагам усилия страхът ми да не се превръща в паника. Днес проведох онлайн разговор с психоложката Севгюзар Ходжа, тя също сподели, че не се поддава на паниката. Разговорът с нея беше много полезен за мен, затова реших да го споделя и с читателите на Алтернатив Прес!

–Съществува ли чувството на паника у вас?

-Не, нямам чувство на паника. По-скоро поради тази ситуаци в мен се пораждат много въпроси… Дали сме подготвени психически и духом за това? Дали болниците са готови, ако наистина се увеличи броят на болните? Отговорни ли са всички към себе си и другите? Може да се каже, че съм притеснена за всички около мен, виждам страх в очите им, а това е пагубно за имунната система.

–Какви мерки ще предприемете, за да се опазите?

-Вкъщи е чисто и уютно, аз обичам да съм у дома, да притихна в моя кът с чаша чай и книга и да слушам тишината. Да чуя себе си и да медитирам.

–Вие купихте ли си запаси за месеци напред? Защо в магазините е пълно с хора, които пазаруват панически?

-Не съм се запасила. Преди три дни пазарувах последно. Винаги пазарувам по малко и прясно. Ето, днес няма вече нищо вкъщи и ще изляза на пазар, с необходимите предпазни мерки. Да не забравяме, че положението е извънредно, а не военно. Страхът поражда паника, а това поражда неконтролируемост. Призивът ми е всеки да пазарува от това , от което има нужда, за да има и за другите.

–В такъв момент контролът е много важен за хората. Какво бихте ги посъветвали, за да си върнат усещането за контрол?

-За първи път след втората световна война сме поставени в много сложна ситуация. Задължително е нужно да проявим отговорност към себе си и другите, да пазим себе си и тях. Да мислим като едно цяло, да не позволим страхът да ни обземе, да сме силни и търпеливи. Самоконтролът е много труден, нужни са много воля и постоянство, но не е невъзможен. Нека всички да се постараем да сме спокойни и дисциплинирани . За да сме спокойни, добре е да обърнем поглед към себе си. Към нашият Аз. Да се запитаме – Какво обичах да правя? За какво мечтаех? Сега , когато имаме нужното време, да го отделим на себе си, на семейството си, на децата си, на любимата книга, да рисуваме, да пеем, танцуваме… Всичко това ще ни отпусне, ще ни успокои и най-вече няма да ни е скучно.

–Вие какво ще правите, докато сте си вкъщи? Споделете ваши предложения за интересни занимания с нашите читатели.

-За мен не е трудно да съм у дома, сама със себе си. Обичам много природата, почти всеки ден с още няколко приятелки бродим по горите, около нас е пълно с красиви местности за походи и излети. А когато съм у дома се наслаждавам на тишината, на книгата, на любим филм. Ежедневно правя йога, пилатес и медитирам. Правя неща, които обичам, които ме зареждат и ме отпускат. Никога не ми е скучно или безинтересно. Също така обичам да пея и да танцувам.

Алтернатив прес

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини