14 °C

Проведоха обучение на спешните медици в областта за реакция при пациенти с мозъчен инсулт

Изображение 1 от 5

  1 от всеки 6 човека до края на живота си ще получи мозъчен инсулт според данни на Световната Здравна Организация (СЗО). В държави като България, където насалението е застаряващо, тази статискита ще става все по-тежка. Около 85 % от мозъчните инсулти са т. нар. исхемични инсулти, причинени от запушване на кръвоносен съд в мозъка. Пациентите с такъв тип инсулт могат да получат лечение само в първите 4.5 часа от началото на инцидента, което създава необходимост да се действа по възможно най-бързия начин и на пациентите да получат помощ от специалист – невролог.

  За втора поредна година екипите от всички филиали на ЦСМП област Кърджали бяха обучени как да разпознават симптомите на мозъчния инсулт, да съберат необходимите данни за пациента и да го транспортиран по най-оптималния начин до най-близката болница, предлагаща лечение на мозъчен инсулт.

  Обучението беше оранизирано съвмество между ръководството на ЦСМП Кърджали, отделението по Неврология на МБАЛ „Атанас Дафовски“, гр. Кърджали и международната инициатива Angels, която е фокусирана върху подобряване на грижата за пациентите с инсулт.

  От 2018 г. насам в болница МБАЛ „Атанас Дафовски“ се прилага лечение на исхемичните мозъчни инсулти чрез метода венозна тромболиза - единственият разрешен от регулаторните органи метод за лечение на исхемичен мозъчен инсулт до 4,5 часа от началото на симптомите.Тъй като по-бързото прилагане на лечението е предпоставка за по-добри резултати от него, екипите на болницата и ЦСМП активно работят за постоянно подобрение на организацията, във връзка с което беше проведено и обучението. В рамките на 3 дни бяха посетени и обучени всички 10 филиала в област Кърджали, като присъстваха общо над 100 представители на Спешна помощ. Освен чисто обучителни цели, срещата се организира най-вече и за да се даде възможност на екипите да се срещнат със специалистите – невролози и да обсъдят всички свои въпроси и проблеми, които възникват в ежедневната им практика.

  Всички проведени обучения и срещи обаче, могат да дадът добри резултати само при правилно поведение на пациентите, техните близки и познати. Населението трябва да е наясно, че мозъчният инсулт и изключително спешно състояние и не бива да подценяват първите признаци на състоянито. При внезапна слабост на лицето (асиметрия, когато пациента бъде помолен да се усмихне), слабост в ръката и/или крака, най-често едностранно на тялото или затруднения в говора, те трябва веднага да се обадят на телефон 112 и да потърсят Спешна помощ. Само така специалистите ще могат да приложат натруданите знания и да дадът шанс за живот на всеки един пациент. Времето е мозък!

  За международната инициатива Angels – https://www.angels-initiative.com

  За венозната тромболиза - https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/tromboliza-efektivnoto-lechenie-na-iskhemichniia-mozchen-insult-n-25165

  https://www.credoweb.bg/publication/115288/venozna-tromboliza-zlaten-standart-v-savremennoto-lechenie-na-ishemichen-insult

  За лечението на инсулт в гр. Кърджали - https://www.haskovo.net/news/466986/d-r-karaivanov-trombolizata-e-panatseyata-pri-ostar-mozachen-insult

  Кърджали бг вести

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини