Проведоха обучение на спешните медици в областта за реакция при пациенти с мозъчен инсулт

Изображение 1 от 5

    1 от всеки 6 човека до края на живота си ще получи мозъчен инсулт според данни на Световната Здравна Организация (СЗО). В държави като България, където насалението е застаряващо, тази статискита ще става все по-тежка. Около 85 % от мозъчните инсулти са т. нар. исхемични инсулти, причинени от запушване на кръвоносен съд в мозъка. Пациентите с такъв тип инсулт могат да получат лечение само в първите 4.5 часа от началото на инцидента, което създава необходимост да се действа по възможно най-бързия начин и на пациентите да получат помощ от специалист – невролог.

    За втора поредна година екипите от всички филиали на ЦСМП област Кърджали бяха обучени как да разпознават симптомите на мозъчния инсулт, да съберат необходимите данни за пациента и да го транспортиран по най-оптималния начин до най-близката болница, предлагаща лечение на мозъчен инсулт.

    Обучението беше оранизирано съвмество между ръководството на ЦСМП Кърджали, отделението по Неврология на МБАЛ „Атанас Дафовски“, гр. Кърджали и международната инициатива Angels, която е фокусирана върху подобряване на грижата за пациентите с инсулт.

    От 2018 г. насам в болница МБАЛ „Атанас Дафовски“ се прилага лечение на исхемичните мозъчни инсулти чрез метода венозна тромболиза - единственият разрешен от регулаторните органи метод за лечение на исхемичен мозъчен инсулт до 4,5 часа от началото на симптомите.Тъй като по-бързото прилагане на лечението е предпоставка за по-добри резултати от него, екипите на болницата и ЦСМП активно работят за постоянно подобрение на организацията, във връзка с което беше проведено и обучението. В рамките на 3 дни бяха посетени и обучени всички 10 филиала в област Кърджали, като присъстваха общо над 100 представители на Спешна помощ. Освен чисто обучителни цели, срещата се организира най-вече и за да се даде възможност на екипите да се срещнат със специалистите – невролози и да обсъдят всички свои въпроси и проблеми, които възникват в ежедневната им практика.

    Всички проведени обучения и срещи обаче, могат да дадът добри резултати само при правилно поведение на пациентите, техните близки и познати. Населението трябва да е наясно, че мозъчният инсулт и изключително спешно състояние и не бива да подценяват първите признаци на състоянито. При внезапна слабост на лицето (асиметрия, когато пациента бъде помолен да се усмихне), слабост в ръката и/или крака, най-често едностранно на тялото или затруднения в говора, те трябва веднага да се обадят на телефон 112 и да потърсят Спешна помощ. Само така специалистите ще могат да приложат натруданите знания и да дадът шанс за живот на всеки един пациент. Времето е мозък!

    За международната инициатива Angels – https://www.angels-initiative.com

    За венозната тромболиза - https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/tromboliza-efektivnoto-lechenie-na-iskhemichniia-mozchen-insult-n-25165

    https://www.credoweb.bg/publication/115288/venozna-tromboliza-zlaten-standart-v-savremennoto-lechenie-na-ishemichen-insult

    За лечението на инсулт в гр. Кърджали - https://www.haskovo.net/news/466986/d-r-karaivanov-trombolizata-e-panatseyata-pri-ostar-mozachen-insult

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини