25 °C

Проведоха обучение на спешните медици в областта за реакция при пациенти с мозъчен инсулт

Изображение 1 от 5

  1 от всеки 6 човека до края на живота си ще получи мозъчен инсулт според данни на Световната Здравна Организация (СЗО). В държави като България, където насалението е застаряващо, тази статискита ще става все по-тежка. Около 85 % от мозъчните инсулти са т. нар. исхемични инсулти, причинени от запушване на кръвоносен съд в мозъка. Пациентите с такъв тип инсулт могат да получат лечение само в първите 4.5 часа от началото на инцидента, което създава необходимост да се действа по възможно най-бързия начин и на пациентите да получат помощ от специалист – невролог.

  За втора поредна година екипите от всички филиали на ЦСМП област Кърджали бяха обучени как да разпознават симптомите на мозъчния инсулт, да съберат необходимите данни за пациента и да го транспортиран по най-оптималния начин до най-близката болница, предлагаща лечение на мозъчен инсулт.

  Обучението беше оранизирано съвмество между ръководството на ЦСМП Кърджали, отделението по Неврология на МБАЛ „Атанас Дафовски“, гр. Кърджали и международната инициатива Angels, която е фокусирана върху подобряване на грижата за пациентите с инсулт.

  От 2018 г. насам в болница МБАЛ „Атанас Дафовски“ се прилага лечение на исхемичните мозъчни инсулти чрез метода венозна тромболиза - единственият разрешен от регулаторните органи метод за лечение на исхемичен мозъчен инсулт до 4,5 часа от началото на симптомите.Тъй като по-бързото прилагане на лечението е предпоставка за по-добри резултати от него, екипите на болницата и ЦСМП активно работят за постоянно подобрение на организацията, във връзка с което беше проведено и обучението. В рамките на 3 дни бяха посетени и обучени всички 10 филиала в област Кърджали, като присъстваха общо над 100 представители на Спешна помощ. Освен чисто обучителни цели, срещата се организира най-вече и за да се даде възможност на екипите да се срещнат със специалистите – невролози и да обсъдят всички свои въпроси и проблеми, които възникват в ежедневната им практика.

  Всички проведени обучения и срещи обаче, могат да дадът добри резултати само при правилно поведение на пациентите, техните близки и познати. Населението трябва да е наясно, че мозъчният инсулт и изключително спешно състояние и не бива да подценяват първите признаци на състоянито. При внезапна слабост на лицето (асиметрия, когато пациента бъде помолен да се усмихне), слабост в ръката и/или крака, най-често едностранно на тялото или затруднения в говора, те трябва веднага да се обадят на телефон 112 и да потърсят Спешна помощ. Само така специалистите ще могат да приложат натруданите знания и да дадът шанс за живот на всеки един пациент. Времето е мозък!

  За международната инициатива Angels – https://www.angels-initiative.com

  За венозната тромболиза - https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/tromboliza-efektivnoto-lechenie-na-iskhemichniia-mozchen-insult-n-25165

  https://www.credoweb.bg/publication/115288/venozna-tromboliza-zlaten-standart-v-savremennoto-lechenie-na-ishemichen-insult

  За лечението на инсулт в гр. Кърджали - https://www.haskovo.net/news/466986/d-r-karaivanov-trombolizata-e-panatseyata-pri-ostar-mozachen-insult

  Кърджали бг вести

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини