27 °C

Обстановката в Кърджали е спокойна,издирваният нашенец дошъл от Италия, е заминал за Турция

Областният кризисен щаб по здравеопазване, ръководен от областния управител Никола Чанев, оповести въведените противоепидемични мерки срещу коронавирусана регионално ниво след първите регистрирани у нас случаи на зараза в Габрово и Плевен. По нареждане на здравното министерство са преустановени организираните културни прояви – в т.ч. кинопрожекциите и театралните представления. Забранено е провеждането на масови мероприятия с участието на деца. Същото се отнася и за присъствието на публика по време на спортни срещи. На Регионалната здравна инспекция е възложено да създаде организация в лечебните заведения по отношение на легловия фонд и режима на работа, в случай на необходимост. На заседанието присъстваха представители на областната и общинските болници, РЗИ, ЦСМП, РЗОК, ОД на МВР, Гранична полиция, РД ПБЗН, ДАНС и Агенцията по храните, които обобщиха мерките за превенция и контрол.  В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ са предвидени 18 легла за пациенти със съмнение за коронавирус. 14 от тях са в инфекциозно отделение, останалите 4 -  в белодробното и ОАИЛ. Понастоящем в болницата няма пациенти с грип, а капацитетът на инфекциозното отделение е запълнен на 50 процента. И в детското отделение, и в пневмофтизиятрията има свободен леглови фонд, с тенденция да бъде разширен, при нужда с около 30 легла допълнително, поясни директорът проф. Тодор Черкезов. Той изтъкна, че най-добрата изолация за хората е по домовете, при спазване на добра лична хигиена, а медиците ще разчитат на очила, маски и ръкавици и редовна дезинфекция на общите части в здравните заведения. В ЦСМП разполагат с 200 респираторни маски и престилки, 1 200 обикновени и 600 платнени маски и очила, които ще стигнат за месец-месец и половина. В общинските болници обаче наличностите от лични предпазни средства са ограничени.Техните директори бяха предупредени да предвидят брой легла за изолация на болни, както и да се обърнат към съответните кметски администрации, които, по данни на ПБЗН,  разполагат с резерв от около 9000 респираторни маски. От лични предпазни средства се нуждаят и работещите в МВР  и Гранична полиция, стана ясно на заседанието. Областният кризисен щаб излезе с препоръка всички държавни и общински институции, които обслужват граждани да осигурят защитни маски на съответните служители и да засилят дезинфекцията. Умоляват се и гражданите, завърнали се от чужбина и ползващи болничен, да спазват наложената им карантина, а общопрактикуващите лекари да консултират пациентите си по телефона при грипна симптоматика.

От РЗИ окачествиха като нормална за сезона обстановката в региона. Грипната епидемия затихва. Изтича 14-дневната карантина на учениците, завърнали се от Италия и при нито едно дете не е установена клинична картина. Преминаващите през ГКПП „Маказа“, които идват от рискови държави, попълват анкетни карти и се проследяват. Нито един от тях обаче не е от област Кърджали, подчерта д-р Виктор Кирчев. Турският гражданин, пребивавал в Италия, за който бе съобщено в медиите, че се издирва, е установен от полицията. Той не е влизал на територията на региона след завръщането си от Милано,            излязъл е от страната през ГКПП „Капитан Андреево“ и не представлява риск на нашите съграждани, уточни областният управител Никола Чанев.

Това съобщиха от Преслужбата на Областна адмнистрация в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини