18 °C

Обстановката в Кърджали е спокойна,издирваният нашенец дошъл от Италия, е заминал за Турция

Областният кризисен щаб по здравеопазване, ръководен от областния управител Никола Чанев, оповести въведените противоепидемични мерки срещу коронавирусана регионално ниво след първите регистрирани у нас случаи на зараза в Габрово и Плевен. По нареждане на здравното министерство са преустановени организираните културни прояви – в т.ч. кинопрожекциите и театралните представления. Забранено е провеждането на масови мероприятия с участието на деца. Същото се отнася и за присъствието на публика по време на спортни срещи. На Регионалната здравна инспекция е възложено да създаде организация в лечебните заведения по отношение на легловия фонд и режима на работа, в случай на необходимост. На заседанието присъстваха представители на областната и общинските болници, РЗИ, ЦСМП, РЗОК, ОД на МВР, Гранична полиция, РД ПБЗН, ДАНС и Агенцията по храните, които обобщиха мерките за превенция и контрол.  В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ са предвидени 18 легла за пациенти със съмнение за коронавирус. 14 от тях са в инфекциозно отделение, останалите 4 -  в белодробното и ОАИЛ. Понастоящем в болницата няма пациенти с грип, а капацитетът на инфекциозното отделение е запълнен на 50 процента. И в детското отделение, и в пневмофтизиятрията има свободен леглови фонд, с тенденция да бъде разширен, при нужда с около 30 легла допълнително, поясни директорът проф. Тодор Черкезов. Той изтъкна, че най-добрата изолация за хората е по домовете, при спазване на добра лична хигиена, а медиците ще разчитат на очила, маски и ръкавици и редовна дезинфекция на общите части в здравните заведения. В ЦСМП разполагат с 200 респираторни маски и престилки, 1 200 обикновени и 600 платнени маски и очила, които ще стигнат за месец-месец и половина. В общинските болници обаче наличностите от лични предпазни средства са ограничени.Техните директори бяха предупредени да предвидят брой легла за изолация на болни, както и да се обърнат към съответните кметски администрации, които, по данни на ПБЗН,  разполагат с резерв от около 9000 респираторни маски. От лични предпазни средства се нуждаят и работещите в МВР  и Гранична полиция, стана ясно на заседанието. Областният кризисен щаб излезе с препоръка всички държавни и общински институции, които обслужват граждани да осигурят защитни маски на съответните служители и да засилят дезинфекцията. Умоляват се и гражданите, завърнали се от чужбина и ползващи болничен, да спазват наложената им карантина, а общопрактикуващите лекари да консултират пациентите си по телефона при грипна симптоматика.

От РЗИ окачествиха като нормална за сезона обстановката в региона. Грипната епидемия затихва. Изтича 14-дневната карантина на учениците, завърнали се от Италия и при нито едно дете не е установена клинична картина. Преминаващите през ГКПП „Маказа“, които идват от рискови държави, попълват анкетни карти и се проследяват. Нито един от тях обаче не е от област Кърджали, подчерта д-р Виктор Кирчев. Турският гражданин, пребивавал в Италия, за който бе съобщено в медиите, че се издирва, е установен от полицията. Той не е влизал на територията на региона след завръщането си от Милано,            излязъл е от страната през ГКПП „Капитан Андреево“ и не представлява риск на нашите съграждани, уточни областният управител Никола Чанев.

Това съобщиха от Преслужбата на Областна адмнистрация в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини