Форсмажорното производство на защитни облекла и маски ще е без печалба

Българските производители на санитарни маски и защитни облекла са се ангажирали да работят без печалба или с минималните до 10 на сто докато изпълняват форсмажорната поръчка на държавата. това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той не се ангажира с финансови разчети като направи уговорката, че международната цена на платовете за защитно облекло скача ежечасно

По-рано днес премиерът Борисов разговаря с представителите на текстилната и шивашката индустрия за възможностите им да организират производството на предпазни средства. Това стана след като днес бяха потвърдени четири случая на зараза с китайския короновирус - два в Плевен и два в Габрово.



 

Правителството тази сутрин забрани днес износа от страната на такива материали.

Това е форсмажор, няма вреди, няма пропуснати ползи, подчерта министър Караниколов пред медиите и добави, че във всички държави се прилагат подобни решения.

Преди това на среща с премиера производителите увериха, че са в състояние да произведат платове с нужната плътност, както и да ушият необходимите предпазни средства. От думите на премиера и на председателя на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски се разбра, че изискването е текстилните изделия да са водонепроницаеми.

Разходите на производителите ще бъдат покрити чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

Отделно от това незабавно се очаква да започне вносът на договорените от Борисов в Турция 50 хил. защитни облекла и 30 хиляди маски. Посланикът на България в Анкара е упълномощен да подпише договора, а транспортирането им ще стане незабавно, дори преди плащането.

111 000 са защитните облекла, които са необходими всеки месец, към момента има налични за един месец.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини