Представиха в Кърджали филм,вдъхващ оптимизъм на наркозависимите

Десетки ученици изпълниха залата на кино „Роял” в четвъртък, за да гледат филма „Доза щастие” и да се срещнат с част от създателите на лентата. Валентина Каролева изпълнява ролята на своята майка Весела Тотева, която е спечелила битката с наркозависимостта и е разказала историята си в книгата „Падение и спасение”, станала основа за създаването на лентата. Кърджали бе първият град след София, в който Весела Тотева представи своята книга, а сега екипът на филма тръгва на турне из България отново от Кърджали.

          Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” припомни, че прожекцията на филма и срещата с екипа са част от от програмата на Месеца на Америка, организиран от Дружеството, посолството на САЩ и община Кърджали. Тя представи гостите: актрисата Валентина Каролева, продуцента Алекс Алексиев, психолога Марина Попова и Светла Иванова, бивша наркоманка, успяла да се пребори със зависимостта след дълга битка. Близо два часа след прожекцията гостите отговаряха на въпросите на зрителите.

          „Историята на Весела Тотева е толкова магнетична, че аз и режисьорката Яна Титова веднага решихме да направим филм от нейната книга. Приехме като кауза завършването и представянето на „Доза щастие” и смятаме да продължим нашата просветителска дейност чрез фондацията на Весела „От другата страна”, разказа продуцентът Алекс Алексиев. Той допълни, че са искали цветно и достъпно да представят нещата, а не да направят депресиращ филм.

          Валентина Каролева откровено и сърдечно отговаряше на най-различни въпроси, постъпили от залата. Тя сподели, че е настоявала майка й да напише историята си, за да бъде полезна на зависими хора и на младежи, които да научат какво ги очаква, ако посегнат към дрогата. „Слава Богу, майка ми успя да види филма преди да я загубим преди година.”

          Филмът вдъхва оптимизъм на наркозависимите, че има спасение, но също така показва колко дълга и тежка е битката с дрогата, която не винаги е окончателна.

          Психологът Марина Попова разкри пътищата, по които обикновено младите хора посягат към наркотиците. Тя запозна зрителите с дейността на Асоциация за рехабилитация на зависими  „Солидарност”, която работи за превенцията на зависимостта от наркотиците, алкохола и хазарта. Асоциацията поддържа телефонна линия за помощ 0888 99 18 66 и интернет сайт www.drugsinfo-bg.org.

          С особено внимание присъстващите изслушаха вълнуващата история на Светла Иванова, която също няколко години е водила битка с дрогата. Тя искрено посъветва младите хора да не посягат в никакъв случай към хапчета и цигари, защото това не е безобидно и може да ги въвлече в капана на зависимостта, от която е ужасно трудно да се измъкнат.

          Светла с желание се е включила в кампанията на екипа, за да се опита да помогне на повече хора никога да не попадат в ужасната ситуация, през която тя самата е преминала. „Ако решите да търсите информация за наркотиците, ако искате да направите правилния избор, когато ви предлагат дрога, ако искате да помогнете на пострадал приятел, достоверна информация и помощ можете да получите в сайта на Асоциация „Солидарност”. Там можете да задавате вашите въпроси без риск от разкриване на самоличността.”

          Сезгин Бекир, председател на Общинския съвет по наркотични вещества и Златка Пеньова, директор на Общински детски комплекс, поздравиха с гостите и разказаха за срещата си с Весела Тотева, която гостува в Кърджали през 2017 година.

          Гостите си тръгнаха с кошници цветя от кмета Хасан Азис и областния управител Никола Чанев и с прекрасни впечатления от Кърджали и неговите млади хора.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини