22 °C

Представиха в Кърджали филм,вдъхващ оптимизъм на наркозависимите

Десетки ученици изпълниха залата на кино „Роял” в четвъртък, за да гледат филма „Доза щастие” и да се срещнат с част от създателите на лентата. Валентина Каролева изпълнява ролята на своята майка Весела Тотева, която е спечелила битката с наркозависимостта и е разказала историята си в книгата „Падение и спасение”, станала основа за създаването на лентата. Кърджали бе първият град след София, в който Весела Тотева представи своята книга, а сега екипът на филма тръгва на турне из България отново от Кърджали.

          Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” припомни, че прожекцията на филма и срещата с екипа са част от от програмата на Месеца на Америка, организиран от Дружеството, посолството на САЩ и община Кърджали. Тя представи гостите: актрисата Валентина Каролева, продуцента Алекс Алексиев, психолога Марина Попова и Светла Иванова, бивша наркоманка, успяла да се пребори със зависимостта след дълга битка. Близо два часа след прожекцията гостите отговаряха на въпросите на зрителите.

          „Историята на Весела Тотева е толкова магнетична, че аз и режисьорката Яна Титова веднага решихме да направим филм от нейната книга. Приехме като кауза завършването и представянето на „Доза щастие” и смятаме да продължим нашата просветителска дейност чрез фондацията на Весела „От другата страна”, разказа продуцентът Алекс Алексиев. Той допълни, че са искали цветно и достъпно да представят нещата, а не да направят депресиращ филм.

          Валентина Каролева откровено и сърдечно отговаряше на най-различни въпроси, постъпили от залата. Тя сподели, че е настоявала майка й да напише историята си, за да бъде полезна на зависими хора и на младежи, които да научат какво ги очаква, ако посегнат към дрогата. „Слава Богу, майка ми успя да види филма преди да я загубим преди година.”

          Филмът вдъхва оптимизъм на наркозависимите, че има спасение, но също така показва колко дълга и тежка е битката с дрогата, която не винаги е окончателна.

          Психологът Марина Попова разкри пътищата, по които обикновено младите хора посягат към наркотиците. Тя запозна зрителите с дейността на Асоциация за рехабилитация на зависими  „Солидарност”, която работи за превенцията на зависимостта от наркотиците, алкохола и хазарта. Асоциацията поддържа телефонна линия за помощ 0888 99 18 66 и интернет сайт www.drugsinfo-bg.org.

          С особено внимание присъстващите изслушаха вълнуващата история на Светла Иванова, която също няколко години е водила битка с дрогата. Тя искрено посъветва младите хора да не посягат в никакъв случай към хапчета и цигари, защото това не е безобидно и може да ги въвлече в капана на зависимостта, от която е ужасно трудно да се измъкнат.

          Светла с желание се е включила в кампанията на екипа, за да се опита да помогне на повече хора никога да не попадат в ужасната ситуация, през която тя самата е преминала. „Ако решите да търсите информация за наркотиците, ако искате да направите правилния избор, когато ви предлагат дрога, ако искате да помогнете на пострадал приятел, достоверна информация и помощ можете да получите в сайта на Асоциация „Солидарност”. Там можете да задавате вашите въпроси без риск от разкриване на самоличността.”

          Сезгин Бекир, председател на Общинския съвет по наркотични вещества и Златка Пеньова, директор на Общински детски комплекс, поздравиха с гостите и разказаха за срещата си с Весела Тотева, която гостува в Кърджали през 2017 година.

          Гостите си тръгнаха с кошници цветя от кмета Хасан Азис и областния управител Никола Чанев и с прекрасни впечатления от Кърджали и неговите млади хора.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини