Конкурс за ,,Най-красива-мартеница” се проведе в Ардино

Конкурс за ,,Най-красива мартеница” се проведе за поредна година в Ардино.

В него се включиха над 60 ученици от територията на общината. Компетентно жури с председател Бюлбюл Юмер   класира  най-оригиналните и красиви мартенички. Призьорите получиха грамоти и награди, осигурени от община Ардино. Инициативата бе на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН).

,, Честита Баба Марта на всички. Да закичим себе си и приятелите си с мартеници - да прогоним лошотията и само добри неща да ни съпътстват. Да си пожелаем здраве, дълголетие и късмет.”пожела на всички деца секретарят на МКБППМН Мехрибан Ардалиева.

Мартеницата е част от културното наследство на българите, цветовете й символизират идващата пролет и възраждане на цялата природа, духовна чистота, здраве и живот, за нея се разказват легенди, които стигат до времето на хан Аспарух – основателя на българската държава през 681 година. С ръчно изработените мартеници българите окичват децата си, своите близки и приятели, домашните любимци, домовете си, а също и своите гости.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини