14 °C

Изключителен интерес към изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр.– XIV в“ в РИМ Кърджали

Изключителен интерес предизвика изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр.– XIV в“, открита в Регионален исторически музей – Кърджали на 28 февруари.„Представяме три археологически обекта, проучени и в процес на проучване в последните три години. Изложбата е съвместна инициатива на РИМ Кърджали и Етнографски комплекс Златоград.Автори на експозицията са археолозите Полина Пиперкова и Благовест Молев”, обяви директорът на музея Даниела Коджаманова. На откриването присъстваха Александър Митушев, човекът, който финансира проучванията, проф.Николай Овчаров, гл. специалист от Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали Димитър Ганев, Георги Кючуков, председател на ПК по образование, култура и вероизповедения в Общинския съвет, историци, ученици, учители, любители на старините, граждани.„Първият обект е от елинистическата епоха от края на IV в.и началото на III в. пр.Хр до I  в., ръководител на проучванията е доц. Здравко Димитров от НАИМ, обясни Полина Пиперкова.Другият обект е също от района на село Бенковски, това е скален гроб от същия период, в него са намерени ценни находки - бронзови и сребърни украшения, принадлежащи на погребана знатна дама, най – вероятно тракийска принцеса. Погребението е открито в могилен некропол. Проучванията са извършени под ръководството на гл. ас. д-р Любен Лещаков от НАИМ. Пиреркова, която е и зам.- ръководител на една от експедициите, посочи, че третият обект е от Средновековието, това е църква от IX – X в. край с.Добромирци, продължила своето съществуване през XIII- XIV в. Научен ръководител на проучванията край Добромирци е проф. Николай Овчаров. „Идеята за тази проучвания възникна преди няколко години в разговор с Алексанъдр Митушев как да бъде развита дестинацията между Кърджали и Златоград, която е наситена с паметници.Този  район на Бенковски се оказа много богат, проучвания са правени на различни места още от 2003 г. Това, което изследваха археолозите, вече запълва една голяма празнина в този район на границата на Източните и Западните Родопи”, обясни проф. Овчаров. В изказването си Александър Митушев, директор на Етнографския комплекс Златоград, който финансира експедициите, подчерта, че това е добър пример на публично – частно партньорство.”Средствата за проучвания са недостатъчни като цяло, но по този начин може да се опази културното наследство от набезите на иманяри и да се помогне за развитието на културно - истотирическия туризъм”, посочи Митушев. Той анонсира, че в момента текат разговори и преговори за продължаване на проучванията и през есента на 2020г.

    Изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр. – XIV в“ представя най – интересните и впечатляващи археологически открития и проучвания по долината на река Върбица през последните няколко археологически сезона. Сред експонатите са сребърни и бронзови украшения, изящни керамични съдове, златни и сребърни монети и много други. Експозицията може да бъде видяна до 10 май  т. г. в РИМ Кърджали.Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини