26 °C

Изключителен интерес към изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр.– XIV в“ в РИМ Кърджали

Изключителен интерес предизвика изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр.– XIV в“, открита в Регионален исторически музей – Кърджали на 28 февруари.„Представяме три археологически обекта, проучени и в процес на проучване в последните три години. Изложбата е съвместна инициатива на РИМ Кърджали и Етнографски комплекс Златоград.Автори на експозицията са археолозите Полина Пиперкова и Благовест Молев”, обяви директорът на музея Даниела Коджаманова. На откриването присъстваха Александър Митушев, човекът, който финансира проучванията, проф.Николай Овчаров, гл. специалист от Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали Димитър Ганев, Георги Кючуков, председател на ПК по образование, култура и вероизповедения в Общинския съвет, историци, ученици, учители, любители на старините, граждани.„Първият обект е от елинистическата епоха от края на IV в.и началото на III в. пр.Хр до I  в., ръководител на проучванията е доц. Здравко Димитров от НАИМ, обясни Полина Пиперкова.Другият обект е също от района на село Бенковски, това е скален гроб от същия период, в него са намерени ценни находки - бронзови и сребърни украшения, принадлежащи на погребана знатна дама, най – вероятно тракийска принцеса. Погребението е открито в могилен некропол. Проучванията са извършени под ръководството на гл. ас. д-р Любен Лещаков от НАИМ. Пиреркова, която е и зам.- ръководител на една от експедициите, посочи, че третият обект е от Средновековието, това е църква от IX – X в. край с.Добромирци, продължила своето съществуване през XIII- XIV в. Научен ръководител на проучванията край Добромирци е проф. Николай Овчаров. „Идеята за тази проучвания възникна преди няколко години в разговор с Алексанъдр Митушев как да бъде развита дестинацията между Кърджали и Златоград, която е наситена с паметници.Този  район на Бенковски се оказа много богат, проучвания са правени на различни места още от 2003 г. Това, което изследваха археолозите, вече запълва една голяма празнина в този район на границата на Източните и Западните Родопи”, обясни проф. Овчаров. В изказването си Александър Митушев, директор на Етнографския комплекс Златоград, който финансира експедициите, подчерта, че това е добър пример на публично – частно партньорство.”Средствата за проучвания са недостатъчни като цяло, но по този начин може да се опази културното наследство от набезите на иманяри и да се помогне за развитието на културно - истотирическия туризъм”, посочи Митушев. Той анонсира, че в момента текат разговори и преговори за продължаване на проучванията и през есента на 2020г.

    Изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр. – XIV в“ представя най – интересните и впечатляващи археологически открития и проучвания по долината на река Върбица през последните няколко археологически сезона. Сред експонатите са сребърни и бронзови украшения, изящни керамични съдове, златни и сребърни монети и много други. Експозицията може да бъде видяна до 10 май  т. г. в РИМ Кърджали.Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини