Превенция: Заради коронавируса започна отмяната на масови мероприятия

Постановката „Невястата“, с която Фолклорен ансамбъл „Родопа“ беше поканен да гостува в Хасково в навечерието на 3-ти март, се отменя. Това съобщиха от Общината, която е организатор на културното събитие на 28 февруари.

От администрацията посочиха, че решението е съобразено с препоръките за превенция срещу разпространението на коронавирус. На вчерашното заседание на „Съвет за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи“ в Хасково шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова призова кметовете, там, където е възможно, да се отменят масовите прояви.

Гостуването на танцьорите и изпълнителите от ансамбъл „Родопа“ ще се осъществи през следващите месеци, за да има възможност хасковската публика да се наслади на красивия им спектакъл, уточниха от общинската администрация.

Личната хигиена, ограничаването на контактите и по възможност отмяна на пътуванията извън страната, са сред превантивните лични мерки, които здравните власти препоръчват на всеки за предпазване от заразата.

В 48 държави по света вече има случаи на коронавирус, съобщават световните медии.

У нас експертите очакват в следващите дни най-вероятно да се появят първите случаи.

Началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров коментира в национален ефир тази сутрин, че вирусоносители в България вече най-вероятно има, просто още не са доказани случаите.

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев също посочи, че вирусът и у нас е неминуем понеже става въпрос за въздушно-капкова инфекция. Почти във всички балкански страни има установени случаи. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространението на въздушно-капкова инфекция с каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани тези хора и да има адекватно лечение, отбеляза той.

В болниците в хасковска област навсякъде има изолатори. В МБАЛ- Хасково има 25 места в Инфекциозно отделение и възможност за разкриването при нужда на още поне 129 допълнителни, обяви шефът на клиниката д-р Георги Гелов.

Всички власти, които следят ситуацията призовават да не се създава паника, хората да реагират спокойно и при характерни симптоми, като висока температура, кашлица и болки в гърлото да подават информация първо към личните си лекари.

Според данните на американско специализирано издание в 81% от доказаните случаи в Китай на коронавирус, заразата се преодолява леко и няма нужда от болнична помощ, в 14% пациентите проявяват клинични симптоми, и едва 5% са тежко болните.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ра
    Разгневена гражданка
    24 -7
    13:11, 27 фев 2020
    Спрете се вече с този вирус хората вече са в паника, ходят в магазините с маски, шофират с маски, медиите само търсите сензации и допринасяте за създалата се паника, дори и по време на грипната епидемия когато беше много по-вероятно човек да се разболее нямаше толкова хора с маски
    • Сп
      спокоен гражданин
      2 -2
      19:48, 27 фев 2020
      Никой не те кара насила да гледаш и четеш медии, пача.
  • 2
    Ба
    бат Христото
    12 -3
    14:36, 27 фев 2020
    Една маска другата седмица 10 лева! Едно шише ракия за дизенфекция 5 лева.
  • 3
    Бр
    бръммммммммммммм
    3 -2
    16:54, 27 фев 2020
    Тоя вятър донесе вируса и ще донесе още вируси. Пазете се от въздуха,не дишайте и стойте далече от климатиците. Те са носители на вируси.
  • 4
    Фа
    Фан Томас
    2 -2
    17:41, 27 фев 2020
    Откъде го измислихте тоя филм коронавирус!
  • 5
    До
    докторицата
    1 -3
    17:44, 27 фев 2020
    Отменяте фестивали,отменяте постановки,отменяте мачове,заради нещо,което не съществува!революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама.Джордж Оруел.
    • Ме
      медик
      1 -1
      19:53, 27 фев 2020
      Лекувай се.
  • 6
    Jo
    Joker
    3 -2
    17:45, 27 фев 2020
    Маските ще стигнат 5лв за брой. Били внос от Китай??? Толкова ли сложна технология имат тия маски, че не се произвеждат в България???А искат Фолксваген, завод да прави в БГ!!!
Последни новини