Проект за построяването на скоростен път между Димитровград и Александруполис договориха днес 2-те държави

Построяването на скоростен път, който да свързва гръцкото средиземноморско пристанище Александруполис с българския град Димитровград и с магистрала "Марица" бе договорено по време на четвъртото междуправителствено заседание на България и Гърция.

Проектът бе обявен от домакина Кириакос Мицотакис и бе подписан от транспортните министри на двете държави – Росен Желязков и Константинос Караманлис, пише dnes.bg.

Втори голям нов проект е разширяването на пътя от Комотини през прохода Маказа до Кърджали, така че оттам да могат да минават и тежкотоварни камиони и големи туристически автобуси. Тези два проекта ще се развиват заедно с този за железопътна магистрала Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, заяви министър-председателят на Гърция.

"Така свързваме гръцките с българските пристанища, но и създаваме коридори в посоката север-юг", заяви още Мицотакис.

Гръцкият премиер обвърза новите транспортни проекти както с насърчаването на туризма, така и с възстановяването на гръцката икономика след 10-годишна криза. "Нашата икономика е експанзивна", подчерта Мицотакис и напомни, че Гърция е шестия по големина чуждестранен инвеститор в България, а стокообменът между двете държави е над 3 млрд. евро.

Вече строим усилено и граничния пункт Рудозем-Ксанти, припомни пък българският премиер Бойко Борисов. Според него обаче ще се наложи намесата на европейските институции, които да убедят Румъния да бъде направен трети мост над Дунав при Силистра. Парите ние ще ги дадем, заяви Борисов.

 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини