16 °C

858 произшествия, увеличение на спасителните дейности и пожарите в дейността на РДПБЗН-Кърджали през 2019 г.

Директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов представи днес отчета на Дирекцията за дейността през 2019 г. На отчета присъстваха: зам.-директорът на ГДПБЗН старши комисар Асен Игнатов, областният управител Никола Чанев и директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков.  

ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

              858 са регистрираните произшествия в областта от РДПБЗН-Кърджали през 2019 г. /за сравнение през 2018 г. са регистрирани 665 произшествия/.Броят на произшествията през отчетния период спрямо 2018 г. се е увеличил със 193/29 %/, като най-чувствително е увеличението при „спасителни дейности” – 465 през 2019 г. /343 през 2018 г/. Броят на пожарите с материални загуби и без загуби през 2019 г. е общо 393 /322 през 2018 г./.

При произшествията броят на осъществените “спасителните дейности” надвишава броя на възникналите „пожари“ - 54 % на 46 %.

При пожарите по отрасли водещ е делът на „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 37 % от общия брой пожари. Водеща причина при пожарите е „небрежност при боравене с открит огън“ - 50 % от общия брой пожари, следвани от „неправилно ползване на отоплителни уреди“ с 20 %, „късо съединение“ с 18 %.

През отчетния период при пожари е загинал 1 гражданин и са пострадали 13. При други произшествия са загинали 2-ма граждани. За сравнение през 2018 г. при пожари са загинали 4-ма граждани и са пострадали 8.

На територията на Област Кърджали има регистрирани шест доброволни формирования с общо 59 доброволци в шест от седемте общини. Всички доброволци са преминали първоначален основен курс на обучение. Осигурени са лични предпазни средства на всички доброволци. През 2019 г. e регистрирано едно участие на доброволци от ДФ „Крумовград“ в ликвидиране на произшествие – пожар в къща. Проведени са 12 пожаротактически занятия с ДФ от общините – по 2 занятия за всяко ДФ.

Във връзка с влошени метеорологични условия и риск от възникване на кризисни ситуации до органите на изпълнителната власт са изпратени 4 предупреждения и 30 метео- аларми.

ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

Ново строителство

Заведени за контрол са 498 строежа при 376 за 2018 г. Разгледани са 105 проектни документации с постъпили искания и са издадени 99 становища за съответствие, както и 6 решения за отказ за издаване на становища.

Служители на РДПБЗН – Кърджали са участвали на 62 заседания на Експертни съвети по устройство на територията /ЕСУТ/  към общинските администрации и са разгледани 746 проектни документации. Извършени са 402 контролни проверки на новостроящи и реконструиращи се обекти. За констатирани нарушения са предписани 33 мероприятия и са изпратени 4 уведомителни писма до общини и органите за строителен контрол. Служителите на РДПБЗН са взели участие в 65 приемателни комисии при  52 за 2018 г.

Обекти в експлоатация

Извършени  са проверки в 418 обекта, свързани с проведените през годината избори.

С помощта на общините са закупени и монтирани в домовете на възрастни и самотно живеещи граждани 28 автономни димни пожароизвестители.

Осъществени са 16 информационно–разяснителни кампании от мобилни екипи съвместно с ОДМВР  на територията на седемте общини.

Във връзка с жътвената кампания са извършени проверки на 231 единици земеделска техника.

През 2019 г. са извършени 37 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 690 обекта, тематични в 1659 обекта и по изпълнение на предписани мероприятия в 1116  обекта. За сравнение през 2018 г. са извършени 38 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 968 обекта и тематични в 1478 обекта.

Връчени са 37 протокола от комплексни проверки, 1231 противопожарни разпореждания /срещу 795 за 2018 г./ и 130 констативни протоколи. Констатирани са 3182 нарушения. Предписани са 3083  мероприятия срещу 1901 за 2018 г.

За констатирани нарушения са съставени 99 акта за АН и са приложени принудителни административни мерки по ЗМВР в 19 обекта.

КОНТРОЛ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ

Извършени са общо 301 проверки. Проверени са 25 аварийни плана и 84 плана за защита при бедствия. Осъществени са 14 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания.

Участие в 2 съвместни проверки в обекти с висок рисков потенциал за изпълнението на условията в Разрешителни от МОСВ и 145 съвместни проверки от междуведомствени комисии относно състоянието на Потенциално опасни водни обекти /ПОВО/, речни корита и обекти засегнати от бедствия.

ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ

Разпространени са 1000  флаери с мерки за ПБ и поведение при пожар.

Изнесени 25 лекции в учебни заведения по теми, свързани с пожарната безопасност в дома и училище и правила за недопускане на пожари от отоплителни и нагревателни уреди.

Създадени 32 МПО „Млад огнеборец“ – с 3 повече от 2018 г. За провеждането на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” са сформирани 35 отбора, като 6 от училищата са формирали отборите си като СИП.

В областно състезание с МПО “Млад огнеборец“ отборът на СУ “Паисий Хилендарски“, с. Припек, община Джебел се класира на първо място. Същият отбор представи областта в Националните състезания проведени в к.к „Албена“.

Отборът на ОУ „Отец Паисий“, с. Жълтуша, общ. Ардино, като областен първенец в ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, взе участие в XVII-то Национално ученическо състезание проведено в гр. Стара Загора и се класира на второ място.

В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2019” участие взеха 308 деца, като творбите на 25 от тях бяха отличени. На националния кръг на конкурса 1 рисунка беше класирана на III-то място в категорията си и 1 рисунка беше удостоена с поощрителна награда.

Служители на РДПБЗН-Кърджали са участвали в 20 заседания на Областната епизоотична комисия, свързани с африканската чума по свинете и трихинелозата.

На снимките: Моменти от отчета на РДПБЗН-Кърджали.

Това съобщиха от  Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини