23 °C

858 произшествия, увеличение на спасителните дейности и пожарите в дейността на РДПБЗН-Кърджали през 2019 г.

Директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов представи днес отчета на Дирекцията за дейността през 2019 г. На отчета присъстваха: зам.-директорът на ГДПБЗН старши комисар Асен Игнатов, областният управител Никола Чанев и директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков.  

ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

              858 са регистрираните произшествия в областта от РДПБЗН-Кърджали през 2019 г. /за сравнение през 2018 г. са регистрирани 665 произшествия/.Броят на произшествията през отчетния период спрямо 2018 г. се е увеличил със 193/29 %/, като най-чувствително е увеличението при „спасителни дейности” – 465 през 2019 г. /343 през 2018 г/. Броят на пожарите с материални загуби и без загуби през 2019 г. е общо 393 /322 през 2018 г./.

При произшествията броят на осъществените “спасителните дейности” надвишава броя на възникналите „пожари“ - 54 % на 46 %.

При пожарите по отрасли водещ е делът на „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 37 % от общия брой пожари. Водеща причина при пожарите е „небрежност при боравене с открит огън“ - 50 % от общия брой пожари, следвани от „неправилно ползване на отоплителни уреди“ с 20 %, „късо съединение“ с 18 %.

През отчетния период при пожари е загинал 1 гражданин и са пострадали 13. При други произшествия са загинали 2-ма граждани. За сравнение през 2018 г. при пожари са загинали 4-ма граждани и са пострадали 8.

На територията на Област Кърджали има регистрирани шест доброволни формирования с общо 59 доброволци в шест от седемте общини. Всички доброволци са преминали първоначален основен курс на обучение. Осигурени са лични предпазни средства на всички доброволци. През 2019 г. e регистрирано едно участие на доброволци от ДФ „Крумовград“ в ликвидиране на произшествие – пожар в къща. Проведени са 12 пожаротактически занятия с ДФ от общините – по 2 занятия за всяко ДФ.

Във връзка с влошени метеорологични условия и риск от възникване на кризисни ситуации до органите на изпълнителната власт са изпратени 4 предупреждения и 30 метео- аларми.

ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

Ново строителство

Заведени за контрол са 498 строежа при 376 за 2018 г. Разгледани са 105 проектни документации с постъпили искания и са издадени 99 становища за съответствие, както и 6 решения за отказ за издаване на становища.

Служители на РДПБЗН – Кърджали са участвали на 62 заседания на Експертни съвети по устройство на територията /ЕСУТ/  към общинските администрации и са разгледани 746 проектни документации. Извършени са 402 контролни проверки на новостроящи и реконструиращи се обекти. За констатирани нарушения са предписани 33 мероприятия и са изпратени 4 уведомителни писма до общини и органите за строителен контрол. Служителите на РДПБЗН са взели участие в 65 приемателни комисии при  52 за 2018 г.

Обекти в експлоатация

Извършени  са проверки в 418 обекта, свързани с проведените през годината избори.

С помощта на общините са закупени и монтирани в домовете на възрастни и самотно живеещи граждани 28 автономни димни пожароизвестители.

Осъществени са 16 информационно–разяснителни кампании от мобилни екипи съвместно с ОДМВР  на територията на седемте общини.

Във връзка с жътвената кампания са извършени проверки на 231 единици земеделска техника.

През 2019 г. са извършени 37 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 690 обекта, тематични в 1659 обекта и по изпълнение на предписани мероприятия в 1116  обекта. За сравнение през 2018 г. са извършени 38 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 968 обекта и тематични в 1478 обекта.

Връчени са 37 протокола от комплексни проверки, 1231 противопожарни разпореждания /срещу 795 за 2018 г./ и 130 констативни протоколи. Констатирани са 3182 нарушения. Предписани са 3083  мероприятия срещу 1901 за 2018 г.

За констатирани нарушения са съставени 99 акта за АН и са приложени принудителни административни мерки по ЗМВР в 19 обекта.

КОНТРОЛ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ

Извършени са общо 301 проверки. Проверени са 25 аварийни плана и 84 плана за защита при бедствия. Осъществени са 14 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания.

Участие в 2 съвместни проверки в обекти с висок рисков потенциал за изпълнението на условията в Разрешителни от МОСВ и 145 съвместни проверки от междуведомствени комисии относно състоянието на Потенциално опасни водни обекти /ПОВО/, речни корита и обекти засегнати от бедствия.

ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ

Разпространени са 1000  флаери с мерки за ПБ и поведение при пожар.

Изнесени 25 лекции в учебни заведения по теми, свързани с пожарната безопасност в дома и училище и правила за недопускане на пожари от отоплителни и нагревателни уреди.

Създадени 32 МПО „Млад огнеборец“ – с 3 повече от 2018 г. За провеждането на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” са сформирани 35 отбора, като 6 от училищата са формирали отборите си като СИП.

В областно състезание с МПО “Млад огнеборец“ отборът на СУ “Паисий Хилендарски“, с. Припек, община Джебел се класира на първо място. Същият отбор представи областта в Националните състезания проведени в к.к „Албена“.

Отборът на ОУ „Отец Паисий“, с. Жълтуша, общ. Ардино, като областен първенец в ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, взе участие в XVII-то Национално ученическо състезание проведено в гр. Стара Загора и се класира на второ място.

В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2019” участие взеха 308 деца, като творбите на 25 от тях бяха отличени. На националния кръг на конкурса 1 рисунка беше класирана на III-то място в категорията си и 1 рисунка беше удостоена с поощрителна награда.

Служители на РДПБЗН-Кърджали са участвали в 20 заседания на Областната епизоотична комисия, свързани с африканската чума по свинете и трихинелозата.

На снимките: Моменти от отчета на РДПБЗН-Кърджали.

Това съобщиха от  Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини