23 °C

Центърът за академични изследвания реабилитира Османската империя у нас, вини дори Запада в предубеденост

  Центърът за академични стратегии прави опит да реабилитира Османската империя у нас,и вини дори  Запада в предубеденост. В излезлия наскоро от печат сборник „Насилствената асимилация на турците в България” дузина автори се стараят да развенчаят учените от Българската академия на науките от по- ранните поколения, поставили темелите на османистиката в България. Те отиват по-далеч. Ето какво пише Румен Петров, доктор по психология: „Деосманизацията се поощрява от Европа:През националсоциалистическата 1935 г.германският специалист Вилхеми…отбелязва,”че въпреки 500-годишното османско владичество българския народ се откъсна  от своите ориенталски традиции с безпрецедентна бързина”. Румен Петров анализира известния османист Махиел Кил и подчертава неговото „леко съжаление:по изчезналата облагородяваща сложност; за пропуснатата възможност българското да се случи като османско, а не като антиосманско…”

Петров подчертава:”…съжалявам, въпреки, че се надявах,да може да има компетентно говорене за османското ми минало, без да се чувствам длъжен да мразя, да се страхувам, че съм предател, без да се срамувам”.

  Ученият прави следното заключение: ”Във връзка с това ,да се очаква съчувствие към жертвите на т.нар.Възродителен процес е нереалистично. Академията ни посветена на „строителството на нацията” и на властовия монопол на централната държава и е далеч от общохуманни позиции, като например универсалността на човешките права и произтичащите от това проблеми, конфликти и социална критика.”

  Допълва го Стефан Дечев, който също коментира българската официална наука, представена от османистите от БАН:”Те споделят възгледа, че интересите на отечеството и държавата-така както са дефинирани от исторически романтизъм, а не от професионализма, законноста и хуманизма-имат първенство и трябва да триумфират”.

Деян Кюранов обобщава :”Освен обяснението „турска заплаха” днес друго практически не е останало”.

   Изданието е публикувано със съдействието на фондация „Америка за България”. Ключови фигури  са външни автори като Томаш Камузела, който определя т.нар.Голяма екскурзия като „най-мащабния и интензивен акт на етническо прочистване в Европа през Студената война…” и Зайнеб Зафер, която представя антиасимилаторската литература на жертвите от т.нар.Възродителен процес.

  Изданието излиза тридесет години след т.нар. Голяма екскурзия и мерникът му е насочен по-далеч от учените от БАН. То откровено има политически подтекст.

В тази връзка ще подчертаем,че Република Турция в името на добросъседските отношения с България, отмени готвените мащабни конференции, посветени на тридесетгодишнината от т.нар.Голяма екскурзия. В тях се предвиждаше да участва лично президентът Ердоган. Вместо това турските власти предпочетоха да останат верни на принципа за „нулеви проблеми със съседите”, обоснован от бившия премиер проф.Ахмед Давутоглу.

Кой кой е в това издание. Привеждаме официалната информация публикувана в Интернет.

Център за академични изследвания София (ЦАИ) е независима институция със силна международна и интердисциплинарна ориентация, която насърчава свободата на научните изследвания, високите постижения и интелектуалното творчество в областта на хуманитарните и социалните науки. Центърът привлича млади таланти и утвърдени учени, като предлага институционални условия за свободна научна работа и академичен диалог чрез финансирането на индивидуални стипендии и колективни мултидисциплинарни проекти. В партньорство с други институти за върхови постижения, университети, научни и културни асоциации, Центърът работи за формирането на активни научни общности и развитието им чрез отворен критичен дебат и обмен на идеи на национално и транснационално ниво. Със своето прозрачно, икономично и гъвкаво управление, ЦАИ от самото си създаване през 2000 г. е надежден партньор както за финансиращи организации, така и за учени.

Стефан Дечев завършва история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Специализира в Амстердамския университет и Централноевропейския университет в Будапеща. Бил е гост-преподавател в Университета Комплутенсе в Мадрид и Университета в Грац. Специалист е и автор на множество изследвания в полето на модерната и съвременна българска история и историография. Преподава в Югозападния университет в Благоевград и Софийския университет

Румен Петров завършва Медиинския университет в София. Специализира в Катедра по психиатрия, МУ – София специалност – психиатрия.Защитава докторантура в Университет на Западна Англия, гр. Бристол, Великобритания. Център за Психосоциални Изследвания.Темата е: Психично здраве и развитие на общността. Гражданско участие и междуинституционалното сътрудничество в общността.Научни ръководители са: проф. Пол Хогет, д-р Кристофър Милър.Професионаленият му опит като преподавател е в МУ – София - “Медицинска психология”;в СУ “Св. Климент Охридски” – “Динамично интервю” и НБУ.

 Деян Кюранов е доктор по философия, завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Съосновател на неформалното сдружение "Екогласност" и на СДС, напуснал политиката през 1990 г. Оттогава работи в неправителствени организации; в Центъра за либерални стратегии е от създаването му.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ke
  Kemal pasa
  0 0
  12:06, 27 фев 2020
  Ами българи, бе Кулов.. За чорба леща ще реабилитират и Тодар Живков.. Турските историци знаят какво е османизация.. Кланета на арменци, българи, гърци асирийци, кюрди .. и т.н.
  Всекидневие, къде бъхтат, ебат, гявурите и бедните пачи.. Това са го знали младотурците, па се дигнали на Революция.. После и те дали назад!!

  По после Кемал Паша, деосманизирал Туркието... Пратил в Сирия, ония, де не щели да свалят ферджата. Клал и тия ония курди, тия ония комунисти, тия ония опозицонери.. къмто 300 хиляди човек зян

  На кое отгоре хвалят османизацията.. Яли локум, татлъсъ.. па казали: Е те това е османското

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
07 юни 2020
Последни новини