16 °C

Борисов:Още утре учебно занятие за реакция при наличие на коронавирус в страната!

Премиерът Бойко Борисов посочи, че нещото, което може най-много да ни предпази от коронавируса, е дисциплината.

"Взимаме всички мерки, които могат да се вземат. Нищо повече не може да ни опази от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да останат 14 дена под карантина", препоръча министър-председателят.

Той подчерта, че са взети мерки на граничните пунктове.
 [Бойко Борисов МС]
БГНЕС

"Организирахме над 8000 облекла, над 1000 тестове, на всички пунктове разполагаме оборудвани граничари, санитари, там където няма термокамери, мерят с мобилни термометри, болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки. Поддържаме връзка с всички държави, наблюдаваме ситуацията", изброи той.

"Връщат се ученически групи, казал съм министъра, зам.-министри да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да си останат по домовете, да мине съответният срок", каза още министър-председателят.

Заради заболяването се сформира специален щаб, който ще се ръководи от шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Щабът решихме да бъде в състав от ген. Мутафчийски, секретаря на МВР, шефа на „Гранична полиция“, МВнР, Министерство на здравеопазването, за да бъде максимално бърз и оперативен

Премиерът поръча още утре да бъде направено учебно занятие за реакция при евентуално разпространение на коронавируса у нас.

"Искам да се проведе занятие със следната задача - има болни, разраства се болестта, една болница, втора болница, трета болница, линейки, оборудване, хора със защитни костюми, санитари, доктори, медицински сестри. Всичко да е проиграно, да го имаме, не дай Боже, ако се развие тази ситуация", разпореди премиерът.

Ген. Мутафчийски посочи, че учението ще се проведе утре на летище София и във ВМА със сценарий на двама болни, които ще бъдат транспортирани и настанени.

Той посочи още, че се взимат засилени мерки не само по летищата, но и по границите, където ще има дежурни екипи с мобилни термометри. Ген. Мутафчийски каза още, че ще се вземат и по-радикални мерки и може да бъдат отменени масови събития. Като пример той даде, че вече е отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей на 3 март.

"На спортното министерство съм разпоредил да не дава разрешение за първенства. Аз смятам, че ако това продължава така, и в Япония Олимпиадата трудно ще я проведат. Но да си вземем мерки такова голямо събиране от чужбина да не се получава", каза Борисов.

По време на Съвета по сигурността бе подчертано, че тестове за коронавирус трябва да се използват само за потенциално заразени, тъй като са с ограничен брой и то в целия свят.

"Производството не е пригодено за такова търсене и ние самите трудно се справихме с намирането на такива тестове, но успяхме. В центъра по заразни и паразитни болести има 1000 и във ВМА - 1000", даде информация ген. Мутафчийски.

"И сме поръчали още 1000. Въпросът е че като се изчерпат тея 3000, и имаме болен, трудно по света се намират", предупреди и премиерът Борисов.

Ген. Мутафчийски отново подчерта, че тестове трябва да се правят само на хора със симптоми, а на здрави без прояви няма смисъл.

Той призова да не се създава истерия и успокои, че има много по-смортоносни болести от коронавируса.

"Просто светът се опитва да бъде по-подготвен и ние се опитваме да следваме тази линия, а не че това е някаква извънредна космическа болест, която ще ни унищожи. Тя е далеч по-несмъртоносна от ебола", даде пример той.

"Всеки ден от щаба излизате няколко доктори, съобщавате, имаме ли, нямаме ли, колко, къде. Максимално откровени трябва да бъдем с населението. Ако нямаме тая стиковка, ще стане като в Италия и никак не е приятно", поръча накрая Борисов.

darik.news

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Co
  covid
  1 0
  23:22, 24 фев 2020
  Смешници, започне ли масовото заразяване в България ще лъснете всички колко сте некадърни.
 • 2
  Ай
  Ай
  1 0
  23:24, 24 фев 2020
  Ще си разиграват сценки тъпаните гърбави. Медицински маски няма. Нещо елементарно.

Още новини

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини