Промени между първо и второ четене облагат с данък наеми от Airbnb, Booking и социалните мрежи

Туристически данък за имотите, отдавани под наем в онлайн платформи, е прокаран от управляващите тихомълком, без обществено обсъждане и с промени, одобрени между първо и второ четене поправки в Закона за независимия финансов одит на заседания на парламентарната бюджетна комисия миналия четвъртък. Докладът предстои да влезе за окончателно гласуване в пленарна зала.

Предложението е на група депутати от ГЕРБ, водени от шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Така управляващите не се отказват от начина на тайно внасяне на поправки, свързани с апартаментите и стаите под наем, предлагани в платформи като Airbnb, Booking и социалните мрежи, пише mediapool.

Преди Нова година управляващите предложиха с корекции отново в преходните и заключителните разпоредби, но на проектозакона за Бюджет 2020, променящи Закона за туризма, да се въведе задължителна категоризация за тези места за настаняване, подобно на къщите за гости и хотелите. След като срещната отпор, от ГЕРБ и "Обединените патриоти" се отказаха от категоризация и задължиха тези имоти да се регистрират в общините. Въведен беше и патентен данък от 25 до 250 лв. за отдаваните в онлайн платформите имоти. Това също стана тихомълком с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс между две четения.

Последният скандал с отдаваните за туризъм онлайн стаи и апартаменти бе внесената пак от ГЕРБ поправка при регистрацията им в общината да се подава документ за съгласието на минимум 50 процента от съседите за развиването на такава дейност. Управляващите се отказаха от тази идея отново след шумната обществена реакция

Сега одобрените поправки в Закона за местните данъци и такси по въведения при управлението на ГЕРБ почин – през други закони между първо и второ четене, забутани между множество други корекции също в други закони, предвиждат туристически данък да плащат не само категоризираните места за настаняване, а и регистрираните.

Тази данък се определя от съответната община, на чиято територия се намират отдаваните имоти. За Airbnb и Booking апартаменти и стаи данъкът ще е плащаният от местата, категоризирани с една звезда.

Това означава за нощувка собствениците на такива имоти да плащат в съответната община между 40 и 80 ст., в каквито граници варира туристическият данък за туристически обекти с една звезда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини