15 °C

Черноочене-стари следи от алевизъм, изместени от ортодоксалния сунизъм

Изображение 1 от 4

  Община Черноочене е днес най-хомогенната в етническо и религиозно отношение  в Кърджалийска област. При преброяванията от демократичните промени насам местното население неизменно се определя като турско, изповядващо ортодоксалния ислям-сунизма. Днес когато информацията за традициите на хората живеещи в Черноочене и прилежащите му села е по-пълна, можем да откроим редица факти, които сочат, че в недалечното минало днешната община не е била така хомогенна в етническо и религиозно отношение.

    Първо етническата хомогенност е поставена под съмнение от известния наш учен проф.д.ф.н.Тодор Балкански. В статията си под печат „Карагьозлер:Черноочене,Кърджалийско” изследователят сочи за наличието на названия Помак махала. Това име носят две от махалите, формирали днешно Черноочене, заедно с една на с.Паничково. Жителите на последната са наричани през осемдесетте години на миналия век от останалото мюсюлманско население „помаклар”. Помашка махала е имало и в посока на Асеновград в близост до с.Тополово. Според учения помашко е било и населението на мах.Георен,което е установено през 1931 г./1/.

    Наред с това население, чийто български произход не подлежи на съмнение е имало и алианско население, за чиято етническа принадлежност днес не можем да се произнесем. Основната част от алианите в Източните Родопи се самоопределят като турци. Има обаче и такива, които ревниво пазят „помашката” или българска етническа принадлежност/2/.

    Информацията, която ни насочва към местните религиозни традиции, и която дава възможност да надникнем по-дълбоко в историята дължим на двама добросъвестни изследователи:Исмет Исмаил и Мухаррем Алиосман.

       Исмет Исмаил публикува поредица от статии в сайта на община Черноочене, проследяващи пролетно-есенните молебени за дъжд, здраве и берекет , провеждани край селата в община Черноочене. По подобие на маетата/съборите/ в календара на алианите в Източните Родопи и молебените на днешното сунитско население в община Черноочене са ориентирани спрямо земеделския цикъл и слънчевия,а не спрямо мюсюлманския лунен календар. Общият им брой е 15. Първи,в края на април, се провежда молебенът при с.Яворово. Той съблюдава стриктно сунитската традиция ,пише Исмет Исмаил.Молебенът се Провежда  в джамията на селото. Инициатор е джамийското настоятелство. Майстори готвачи приготвят пилаф от телешко месо с ориз,ритуална храна,която се раздава на присъстващите.Характерно е четенето на откъси от житието на Пророка Мохамед,аяти от Корана и песнопения.Това се спазва при всичките 15 молебена.Сунитската традиция се спазва и в местността „Емирлер” до село Вождово.Нещо повече,тук датата на молебена се съобразява през 2019 г. с Рамазана. По подобие на молитвата при Яворово протича и тази при джамията „Чубуклу”,останала от село Водач.До нея има голямо гробище.В края на юни тук след четене на откъси от житието на Пророка Мохамед,аети от корана и песнопения се раздава ритуална храна –пилаф.Това обаче не съответства на предписанията на мюсюлманското религиозно право шариата.В хадисите изрично е посочено, че при молитва на гроб не трябва да се употребява храна. Това обаче е практиката при останалите събори. Практика,която е характерна за почитането на алианските текета/обители на алиански светци//3/. Така на вр.”Газилер”се почита гроба на Гази баба. С названието баба се наричат алевитските „свети хора”.То идва от турското baba –баща, татко и обозначава обикновено глава на религиозната община. Прозвището gazi също идва от турски и означава борец за вярата,победител. С него често са наричани алианските светци, погребани в текетата в Кърджалийско /4/. Вярва се, че те са предвождали свещената война за вярата по тези земи. Местните хора разказват ,че Гази баба е бил пълководец, който останал последния жив защитник на тукашната наблюдателница и загинал в боя. Тук също се раздава ритуална храна-пилаф .По алианска традиция,характерна само за Източните Родопи се прави търг, на който се наддава за месо. С парите се подготвя курбана през следващата година./5/Исмет Исмаил пише,че  търг се прави при събора край гроба на знатен мюсюлманин под вр.Асара до с.Комунига. Съборът е най-масовия вобщината. Тук курбана е само от месо по подобие на алевитския булама курбан. До гроб на влиятелен мюсюлманин се прави и събора при с.Бели вир. Раздава се пилаф. Аналогична е практиката при молебена под крепостта „Асар кая”до село Соколите. И тук се вярва, че е погребан влиятелен мюсюлманин, но този път духовник. Той е под вековен дъб. Местните хора твърдят, че това място се почита от 50 века. Ако това е вярно, то тюрбето може да си съперничи само с Кая башъ при с.Татул, където се е провеждало алианско мае.

    Последен в календара е съборът при с.Каблешково. Той се провежда в средата на септември. И отново е до гроб. В местността Тюрбе янъ. След молитвата всички сядат на обща софра. Отново се приготвя пилаф. Търгът е заменен със събиране на дарения,отбелязва Исмет Исмаил.

  Следите от алевизъм в община Черноочене можем да свържем с присъствието тук на бекташите.

  Мухаррем Алиосман, член на алианската общност подчертава,че

  Бекташийския орден е бил част от еничарския корпус и е изиграл голяма роля за разпространение на исляма сред балканските народи,както и в този регион. Орденът бил мост между двете течения в исляма сунизъм и шиизъм, защото приемал законността на първите халифи, но се придържал и към тезата, че след халифа Али, властта се наследява от синовете му Хасан и Хюсеин.  За силното влияние на бакташизма може да се съди по надписите в старите джамии в Източните Родопи. Във всички тях освен имената на халифите са записани и имената на Хасан и Хюсеин, както е традицията при алианите. А и присъствието на названието "сеид'' в имената  по надгробията също разкрива силното присъствие на алианството,смята Мухаррем Алиосман. Той подчертава,че  сейд е прозвище, което се е давало на кръвните потомци на пророка Мохамед по линия на имам Хюсеин.

    Разбира се днес сунитската традиция в община Черноочене е надделяла. Намазът се изпълнява стриктно. Под ръководството на Районно мюфтийство в Кърджали се отбелязва рожденния ден на Пророка Мохамед.Провеждат се Коран курсове за ученици през лятната ваканция.

  Георги Кулов

  Цитирана литература:

  1.Сб.Българско село,С.,1931.,с.173

  2.Кулов Г.,Мостът,Габрово,2017 г.,с.46-53

  3. Ан-Науауи,Градините на праведниците.Том 2.,С.,2015 г.,с.383

  4.Кулов Г.,Мостът,с.46-53

  5.Кулов Г.,Хора на истината,Габрово, 2016,с.82-89

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
  06 мар 2021
  Последни новини