25 °C

Черноочене-стари следи от алевизъм, изместени от ортодоксалния сунизъм

Изображение 1 от 4

  Община Черноочене е днес най-хомогенната в етническо и религиозно отношение  в Кърджалийска област. При преброяванията от демократичните промени насам местното население неизменно се определя като турско, изповядващо ортодоксалния ислям-сунизма. Днес когато информацията за традициите на хората живеещи в Черноочене и прилежащите му села е по-пълна, можем да откроим редица факти, които сочат, че в недалечното минало днешната община не е била така хомогенна в етническо и религиозно отношение.

    Първо етническата хомогенност е поставена под съмнение от известния наш учен проф.д.ф.н.Тодор Балкански. В статията си под печат „Карагьозлер:Черноочене,Кърджалийско” изследователят сочи за наличието на названия Помак махала. Това име носят две от махалите, формирали днешно Черноочене, заедно с една на с.Паничково. Жителите на последната са наричани през осемдесетте години на миналия век от останалото мюсюлманско население „помаклар”. Помашка махала е имало и в посока на Асеновград в близост до с.Тополово. Според учения помашко е било и населението на мах.Георен,което е установено през 1931 г./1/.

    Наред с това население, чийто български произход не подлежи на съмнение е имало и алианско население, за чиято етническа принадлежност днес не можем да се произнесем. Основната част от алианите в Източните Родопи се самоопределят като турци. Има обаче и такива, които ревниво пазят „помашката” или българска етническа принадлежност/2/.

    Информацията, която ни насочва към местните религиозни традиции, и която дава възможност да надникнем по-дълбоко в историята дължим на двама добросъвестни изследователи:Исмет Исмаил и Мухаррем Алиосман.

       Исмет Исмаил публикува поредица от статии в сайта на община Черноочене, проследяващи пролетно-есенните молебени за дъжд, здраве и берекет , провеждани край селата в община Черноочене. По подобие на маетата/съборите/ в календара на алианите в Източните Родопи и молебените на днешното сунитско население в община Черноочене са ориентирани спрямо земеделския цикъл и слънчевия,а не спрямо мюсюлманския лунен календар. Общият им брой е 15. Първи,в края на април, се провежда молебенът при с.Яворово. Той съблюдава стриктно сунитската традиция ,пише Исмет Исмаил.Молебенът се Провежда  в джамията на селото. Инициатор е джамийското настоятелство. Майстори готвачи приготвят пилаф от телешко месо с ориз,ритуална храна,която се раздава на присъстващите.Характерно е четенето на откъси от житието на Пророка Мохамед,аяти от Корана и песнопения.Това се спазва при всичките 15 молебена.Сунитската традиция се спазва и в местността „Емирлер” до село Вождово.Нещо повече,тук датата на молебена се съобразява през 2019 г. с Рамазана. По подобие на молитвата при Яворово протича и тази при джамията „Чубуклу”,останала от село Водач.До нея има голямо гробище.В края на юни тук след четене на откъси от житието на Пророка Мохамед,аети от корана и песнопения се раздава ритуална храна –пилаф.Това обаче не съответства на предписанията на мюсюлманското религиозно право шариата.В хадисите изрично е посочено, че при молитва на гроб не трябва да се употребява храна. Това обаче е практиката при останалите събори. Практика,която е характерна за почитането на алианските текета/обители на алиански светци//3/. Така на вр.”Газилер”се почита гроба на Гази баба. С названието баба се наричат алевитските „свети хора”.То идва от турското baba –баща, татко и обозначава обикновено глава на религиозната община. Прозвището gazi също идва от турски и означава борец за вярата,победител. С него често са наричани алианските светци, погребани в текетата в Кърджалийско /4/. Вярва се, че те са предвождали свещената война за вярата по тези земи. Местните хора разказват ,че Гази баба е бил пълководец, който останал последния жив защитник на тукашната наблюдателница и загинал в боя. Тук също се раздава ритуална храна-пилаф .По алианска традиция,характерна само за Източните Родопи се прави търг, на който се наддава за месо. С парите се подготвя курбана през следващата година./5/Исмет Исмаил пише,че  търг се прави при събора край гроба на знатен мюсюлманин под вр.Асара до с.Комунига. Съборът е най-масовия вобщината. Тук курбана е само от месо по подобие на алевитския булама курбан. До гроб на влиятелен мюсюлманин се прави и събора при с.Бели вир. Раздава се пилаф. Аналогична е практиката при молебена под крепостта „Асар кая”до село Соколите. И тук се вярва, че е погребан влиятелен мюсюлманин, но този път духовник. Той е под вековен дъб. Местните хора твърдят, че това място се почита от 50 века. Ако това е вярно, то тюрбето може да си съперничи само с Кая башъ при с.Татул, където се е провеждало алианско мае.

    Последен в календара е съборът при с.Каблешково. Той се провежда в средата на септември. И отново е до гроб. В местността Тюрбе янъ. След молитвата всички сядат на обща софра. Отново се приготвя пилаф. Търгът е заменен със събиране на дарения,отбелязва Исмет Исмаил.

  Следите от алевизъм в община Черноочене можем да свържем с присъствието тук на бекташите.

  Мухаррем Алиосман, член на алианската общност подчертава,че

  Бекташийския орден е бил част от еничарския корпус и е изиграл голяма роля за разпространение на исляма сред балканските народи,както и в този регион. Орденът бил мост между двете течения в исляма сунизъм и шиизъм, защото приемал законността на първите халифи, но се придържал и към тезата, че след халифа Али, властта се наследява от синовете му Хасан и Хюсеин.  За силното влияние на бакташизма може да се съди по надписите в старите джамии в Източните Родопи. Във всички тях освен имената на халифите са записани и имената на Хасан и Хюсеин, както е традицията при алианите. А и присъствието на названието "сеид'' в имената  по надгробията също разкрива силното присъствие на алианството,смята Мухаррем Алиосман. Той подчертава,че  сейд е прозвище, което се е давало на кръвните потомци на пророка Мохамед по линия на имам Хюсеин.

    Разбира се днес сунитската традиция в община Черноочене е надделяла. Намазът се изпълнява стриктно. Под ръководството на Районно мюфтийство в Кърджали се отбелязва рожденния ден на Пророка Мохамед.Провеждат се Коран курсове за ученици през лятната ваканция.

  Георги Кулов

  Цитирана литература:

  1.Сб.Българско село,С.,1931.,с.173

  2.Кулов Г.,Мостът,Габрово,2017 г.,с.46-53

  3. Ан-Науауи,Градините на праведниците.Том 2.,С.,2015 г.,с.383

  4.Кулов Г.,Мостът,с.46-53

  5.Кулов Г.,Хора на истината,Габрово, 2016,с.82-89

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини