25 °C

Черноочене-стари следи от алевизъм, изместени от ортодоксалния сунизъм

Изображение 1 от 4

  Община Черноочене е днес най-хомогенната в етническо и религиозно отношение  в Кърджалийска област. При преброяванията от демократичните промени насам местното население неизменно се определя като турско, изповядващо ортодоксалния ислям-сунизма. Днес когато информацията за традициите на хората живеещи в Черноочене и прилежащите му села е по-пълна, можем да откроим редица факти, които сочат, че в недалечното минало днешната община не е била така хомогенна в етническо и религиозно отношение.

    Първо етническата хомогенност е поставена под съмнение от известния наш учен проф.д.ф.н.Тодор Балкански. В статията си под печат „Карагьозлер:Черноочене,Кърджалийско” изследователят сочи за наличието на названия Помак махала. Това име носят две от махалите, формирали днешно Черноочене, заедно с една на с.Паничково. Жителите на последната са наричани през осемдесетте години на миналия век от останалото мюсюлманско население „помаклар”. Помашка махала е имало и в посока на Асеновград в близост до с.Тополово. Според учения помашко е било и населението на мах.Георен,което е установено през 1931 г./1/.

    Наред с това население, чийто български произход не подлежи на съмнение е имало и алианско население, за чиято етническа принадлежност днес не можем да се произнесем. Основната част от алианите в Източните Родопи се самоопределят като турци. Има обаче и такива, които ревниво пазят „помашката” или българска етническа принадлежност/2/.

    Информацията, която ни насочва към местните религиозни традиции, и която дава възможност да надникнем по-дълбоко в историята дължим на двама добросъвестни изследователи:Исмет Исмаил и Мухаррем Алиосман.

       Исмет Исмаил публикува поредица от статии в сайта на община Черноочене, проследяващи пролетно-есенните молебени за дъжд, здраве и берекет , провеждани край селата в община Черноочене. По подобие на маетата/съборите/ в календара на алианите в Източните Родопи и молебените на днешното сунитско население в община Черноочене са ориентирани спрямо земеделския цикъл и слънчевия,а не спрямо мюсюлманския лунен календар. Общият им брой е 15. Първи,в края на април, се провежда молебенът при с.Яворово. Той съблюдава стриктно сунитската традиция ,пише Исмет Исмаил.Молебенът се Провежда  в джамията на селото. Инициатор е джамийското настоятелство. Майстори готвачи приготвят пилаф от телешко месо с ориз,ритуална храна,която се раздава на присъстващите.Характерно е четенето на откъси от житието на Пророка Мохамед,аяти от Корана и песнопения.Това се спазва при всичките 15 молебена.Сунитската традиция се спазва и в местността „Емирлер” до село Вождово.Нещо повече,тук датата на молебена се съобразява през 2019 г. с Рамазана. По подобие на молитвата при Яворово протича и тази при джамията „Чубуклу”,останала от село Водач.До нея има голямо гробище.В края на юни тук след четене на откъси от житието на Пророка Мохамед,аети от корана и песнопения се раздава ритуална храна –пилаф.Това обаче не съответства на предписанията на мюсюлманското религиозно право шариата.В хадисите изрично е посочено, че при молитва на гроб не трябва да се употребява храна. Това обаче е практиката при останалите събори. Практика,която е характерна за почитането на алианските текета/обители на алиански светци//3/. Така на вр.”Газилер”се почита гроба на Гази баба. С названието баба се наричат алевитските „свети хора”.То идва от турското baba –баща, татко и обозначава обикновено глава на религиозната община. Прозвището gazi също идва от турски и означава борец за вярата,победител. С него често са наричани алианските светци, погребани в текетата в Кърджалийско /4/. Вярва се, че те са предвождали свещената война за вярата по тези земи. Местните хора разказват ,че Гази баба е бил пълководец, който останал последния жив защитник на тукашната наблюдателница и загинал в боя. Тук също се раздава ритуална храна-пилаф .По алианска традиция,характерна само за Източните Родопи се прави търг, на който се наддава за месо. С парите се подготвя курбана през следващата година./5/Исмет Исмаил пише,че  търг се прави при събора край гроба на знатен мюсюлманин под вр.Асара до с.Комунига. Съборът е най-масовия вобщината. Тук курбана е само от месо по подобие на алевитския булама курбан. До гроб на влиятелен мюсюлманин се прави и събора при с.Бели вир. Раздава се пилаф. Аналогична е практиката при молебена под крепостта „Асар кая”до село Соколите. И тук се вярва, че е погребан влиятелен мюсюлманин, но този път духовник. Той е под вековен дъб. Местните хора твърдят, че това място се почита от 50 века. Ако това е вярно, то тюрбето може да си съперничи само с Кая башъ при с.Татул, където се е провеждало алианско мае.

    Последен в календара е съборът при с.Каблешково. Той се провежда в средата на септември. И отново е до гроб. В местността Тюрбе янъ. След молитвата всички сядат на обща софра. Отново се приготвя пилаф. Търгът е заменен със събиране на дарения,отбелязва Исмет Исмаил.

  Следите от алевизъм в община Черноочене можем да свържем с присъствието тук на бекташите.

  Мухаррем Алиосман, член на алианската общност подчертава,че

  Бекташийския орден е бил част от еничарския корпус и е изиграл голяма роля за разпространение на исляма сред балканските народи,както и в този регион. Орденът бил мост между двете течения в исляма сунизъм и шиизъм, защото приемал законността на първите халифи, но се придържал и към тезата, че след халифа Али, властта се наследява от синовете му Хасан и Хюсеин.  За силното влияние на бакташизма може да се съди по надписите в старите джамии в Източните Родопи. Във всички тях освен имената на халифите са записани и имената на Хасан и Хюсеин, както е традицията при алианите. А и присъствието на названието "сеид'' в имената  по надгробията също разкрива силното присъствие на алианството,смята Мухаррем Алиосман. Той подчертава,че  сейд е прозвище, което се е давало на кръвните потомци на пророка Мохамед по линия на имам Хюсеин.

    Разбира се днес сунитската традиция в община Черноочене е надделяла. Намазът се изпълнява стриктно. Под ръководството на Районно мюфтийство в Кърджали се отбелязва рожденния ден на Пророка Мохамед.Провеждат се Коран курсове за ученици през лятната ваканция.

  Георги Кулов

  Цитирана литература:

  1.Сб.Българско село,С.,1931.,с.173

  2.Кулов Г.,Мостът,Габрово,2017 г.,с.46-53

  3. Ан-Науауи,Градините на праведниците.Том 2.,С.,2015 г.,с.383

  4.Кулов Г.,Мостът,с.46-53

  5.Кулов Г.,Хора на истината,Габрово, 2016,с.82-89

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
  07 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
  07 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
  07 юни 2020
  Последни новини